Greta Thunberg konferenco ZN obtožila “pranja možganov”

09. november 2022

Greta Thunberg konferenco ZN obtožila “pranja možganov”

09. november 2022

Znana klimatska aktivistka pravi, da se letošnje 27. konference o podnebju ne bo udeležila, ker gre za tako imenovani “greenwashing”.

“Ne grem na Cop27 iz več razlogov,” je dejala Greta Thunberg med vprašanji in odgovori ob predstavitvi svoje najnovejše knjige v londonskem Southbank Centru. Aktivistka je pred tem tvitnila, da bi izrazila solidarnost z “zaporniki vesti”, zaprtimi v Egiptu.

“Podnebne konference večinoma izkoriščajo kot priložnost, da voditelji in oblastniki opozorijo nase in ob tej priložnosti prodajajo prazne zgodbe. Pravzaprav gre za pranje možganov z zeleno politiko. Njihov cilj ni sprememba sistema.”

Greenwashing je izraz za dajanje lažnega vtisa o okoljski ozaveščenosti znamke ali podjetja. Gre za tako imenovano “zeleno zavajanje” potrošnikov, da je določen izdelek prijazen do okolja, čeprav v resnici ni.

Thunberg je bila med tistimi, ki so prejšnji teden podpisali peticijo koalicije za človekove pravice, ki poziva egipčanske oblasti, naj ljudem podelijo državljanske pravice in osvobodijo politične zapornike.

Peticija je imela skoraj tisoč organizacijskih in individualnih podpisnikov, vključno s 350.org, Amnesty International in Climate Action Network, največjo podnebno mrežo na svetu, ki vključuje več kot 1500 organizacij civilne družbe. Nekatere organizacije, vključno z Greenpeace UK, pa so bile kritizirane, ker niso podpisale peticije.

Foto: Profimedia

Knjiga Grete Thunberg The Climate Book, ki je bila objavljena prejšnji teden, vključuje približno 100 prispevkov različnih strokovnjakov, vključno z ekonomistom Thomasom Pikettyjem, vodjo WHO Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom in pisateljico Naomi Klein.

Thunberg bo izkupiček od knjige razdelila okoljskim dobrodelnim organizacijam. Aktivistka je še dejala: “Želim, da je knjiga poučna, kar je nekoliko ironično, glede na to, da so šolske stavke ravno moja stvar,” je namigovala na svoje proteste pred švedskim parlamentom, ki so se začeli leta 2018.

Thunberg je v nedeljo pozvala več ljudi, naj se vključijo v podnebni aktivizem , češ da je prišel čas za drastične spremembe statusa quo. “Da bi spremenili stvari, potrebujemo vse – potrebujemo milijarde aktivistov,” je po poročanju The Guardiana dejala Greta.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic