Bodite prijazni, kadarkoli je to možno!

14. november 2022
Bodite prijazni, kadarkoli je to možno!

Bodite prijazni, kadarkoli je to možno!

14. november 2022
Foto: Unsplash

Včeraj smo praznovali mednarodni dan prijaznosti. Letošnji moto je citat Dalai Lame: “Bodi prijazen, kadarkoli je to možno.”

Praznujemo ga od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti, s katero so se države zavezale, da si bodo prizadevale za svet, ki je bolj prijazen in sočuten. Mednarodni dan prijaznosti praznujejo v številnih državah, med prvimi, ki so ga začele obeleževati, pa so bile ZDA, Kanada in Singapur.

Na prijaznost se vsako let spomnimo tudi v Sloveniji. Leta 2016 je uradni ambasador dneva postalo društvo Humanitarček, ki prek projekta Naključne prijaznosti spomni in spodbuja ljudi, da “z malimi dejanji lepšajo svet ljudem okoli sebe … znancem, prijateljem in tudi popolnim neznancem.”

Foto: Unsplash

Dobra dejanja, ki polepšajo vsakdan

Cilj mednarodnega dneva prijaznosti je, da z malimi gestami delimo prijaznost. Pomembno je, da smo prijazni in poizkušamo vzdrževati prijazen, pozitiven in optimističen pogled na svet. Gre lahko za dobra dejanja ali besede – nekomu lahko pomagamo nesti vrečke iz trgovine, jim pomagamo pri opravilih, si vzamemo čas, da nekoga vprašamo, kako se počuti in ga zares poslušamo ali pa damo nekomu kompliment.

Cilj je, da se s prijaznostjo povežemo z drugimi in pomagamo, da se ljudje začnejo zavedati, kako močno nas prijaznost poveže z drugimi ljudmi.

Ponekod kot opomnik ljudem, da 13. novembra praznujemo mednarodni dan prijaznosti, podeljujejo rumene rože. Pri društvu Humanitarček pa namesto tradicionalnih rumenih rož, delijo poslikane ali popisane kamenčke.

Te barvajo v šolah, vrtcih, domovih za ostarele, krasijo pa jih tudi brezdomci. Nato jih pustijo na javnih krajih, kjer jih neznanci lahko vzamejo. Lani je število kamenčkov, ki so jih (uradno) poslikali, preseglo neverjetno številko 44 tisoč.

Iskreno upamo, da ste začutili toplino prijaznosti ob ustvarjanju in tudi ob pogledu na kakšnega, ki ste ga našli. Ogromno jih je še vedno skritih in čaka, da dobijo nove lastnike.

Naj bo vsak dan – dan prijaznosti.

Humanitarček

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic