Zakaj se ljudje s svojimi partnerji pogovarjajo tako pocukrano?

11. december 2022

Zakaj se ljudje s svojimi partnerji pogovarjajo tako pocukrano?

11. december 2022

Morda mislite, da je nadležno, toda v resnici je znak, da gre zvezi dobro.

Ko slišijo par, ki se obnaša povsem otročje, pocukrano, kot dva zaljubljena golobčka, se številnim kar obrne želodec. “Žabica, miškica, te boli buši, kaj bova papcala” in podobno so fraze, ki bi jih pogosteje slišali izreči otroku kot pa odrasli osebi, s katero smo v zvezi. Toda številni pari si takšne in podobne ljubkovalnice izrečejo ne samo za zaprtimi vrati, temveč tudi v javnosti.

Raziskave so pokazale, da je 75 odstotkov ljudi že uporabilo takšne besede in izraze v pogovoru s svojim partnerjem, toda zakaj to počnejo? Kako to vpliva na razmerje? Čeprav se zdi, da gre za znak, da je oseba (ali obe) zelo nezrela, pa obstajajo biološki in psihološki razlogi, zakaj je take vrste govor dober za zvezo. 

Foto: Pexels

1. Ljubkovalni govor kaže, da je zveza zdrava 

Raziskava je pokazala, da so pari, ki govorijo z bolj piskajočim, nežnim, otroškim glasom, navezani en drugega na najbolj zdrav način, torej se v družbi partnerja počutijo varno in udobno. V takšnih odnosih opažajo tudi večje zadovoljstvo glede razmerja, ljubezni in spolnosti.

Rezultati raziskave so pokazali tudi, da je takšen govor najbolj pogost ob začetku zveze, kar potrjuje tezo, da je takšna oblika komuniciranja pomembna za utrditev čustvene navezanosti. Je nadaljevanje brezpogojne ljubezni, ki jo občutimo kot otroci, ki nam da občutek varnosti. Tako imenovan “baby talk”  torej kaže na željo po tem, da se zveza razvija in je stabilna. Zato se nikakor ni treba sramovati takšnega govora, saj to kaže na to, da vam je ob partnerju tako prijetno in udobno, da se lahko včasih obnašate kot otroci. 

Foto: Pexels

2. Ljubkovalnice kažejo na ranljivost 

Ljubica, miško, cukerček, dragi in druge ljubkovalnice, s katerimi naslavljamo partnerja, so najbolj pogoste na začetku zveze, toda raziskava je pokazala, da so pari, ki so uporabljali več ljubkovalnic, bili bolj zadovoljni tudi kasneje v zakonu. 

Uporabljanje ljubkovalnic za partnerja kaže, da ne čutite potrebe, da se pokažete v najboljši luči in vas pred partnerjem ni sram biti to, kar ste. Imeti partnerja, s katerim ste lahko tako ranljivi in točno to, kar ste, je čudovit občutek. 

3. S tem pokažemo svojo naklonjenost

S partnerjem si želimo biti igrivi, pokazati želimo naklonjenost in ranljivost, zato je “baby talk” odličen način, kako to izrazimo. S tem pa se prikupimo tudi partnerju, ki tako dobi občutek, da smo jim naklonjeni, da smo ob njih sproščeni, nekateri pa tako dobijo tudi potrebo, da poskrbijo za nas in nas zaščitijo, ali pa, da se odzovejo z enako ljubkostjo.

Foto: Pexels

4. Ali moški, ki uporabljajo otroški način govora delujejo bolj zvesti?

Številnim je še najbolj bizarno, kadar slišijo moške, ki govorijo kot otroci. Moškim se verjetno celo zdi, da je to povsem “poženščeno”, otročje in neprimerno, toda raziskave kažejo, da tak govor pomirja ženske. Te naj bi sicer bolj privlačili globoki glasovi, toda obenem obstaja predpostavka, da je večja verjetnost, da bodo moški z globokim glasom prevarali svojo partnerko. Bolj otroški glasovi, ljubkovalnice in pomanjševalnice ženske pomirjajo glede njihove zvestobe.

Skratka, nikar se ne zadržujte pri ljubkovalnicah in “baby talku” s svojim partnerjem. Čeprav je neznancem na cesti morda to neprijetno poslušati, je odličen način zbliževanja s partnerjem, izkazovanja naklonjenosti in posledično zdrave in funkcionalne zveze.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic