Sloviti Banksy se je odločil za prodajo svojih redkih del

15. december 2022

Sloviti Banksy se je odločil za prodajo svojih redkih del

15. december 2022

Po poslikavi sedmih fresk v Ukrajini bo Banksy prodal 50 redkih del, da bi prispeval za pomoč državi, ki jo je razdejala vojna.

Britanski grafitar Banksy se je v sodelovanju z neprofitno fundacijo Legacy of War odločil s sredstvi pomagati državljanom Ukrajine. Da bi to naredil, bo prodal 50 svojih grafik in izkupiček podaril mednarodni dobrodelni organizaciji, ki pomaga ljudem na območjih, ki jih je prizadela vojna.

Podpisana, oštevilčena in leseno uokvirjena dela bodo na voljo za približno 6000 ameriških dolarjev, vsi zainteresirani kupci pa bodo izbrani naključno.

Vsako delo je unikatno, vendar je opremljeno z motivom, ki se je že pojavil v Banksyjevih delih. Gre za motiv podgane. V teh delih so se pojavile ilustracije glodavca, ki drsi po kartonski škatli z napisom “fragile” (krhko, op. p.).

Ves dobiček od prodaje bo Legacy of War vložil v nakup reševalnih vozil, generatorjev in plinskih grelnikov, ki so nujno potrebni v vojnih zakloniščih.

Zakaj podgana?

Podgana oz. “rat” je Banksyju večkrat služila kot navdih pri njegovem delu. Je anagram besede “umetnost” in služi kot alegorično orodje, s katerim Banksy prikaže človeške pomanjkljivosti in zavzame stališče do zatiranih v družbi.

Foto: Instagram

To ni prvi Banksyjev javni nastop v Ukrajini. Prejšnji mesec je odpotoval v Ukrajino, kjer je na stene uničenih stavb oziroma kar je ostalo od njih, naslikal sedem fresk.

Dela prikazujejo posameznike, ki v nezavidljivih okoliščinah opravljajo običajne dejavnosti, na primer deklico, ki telovadi med ruševinami, in starca, ki se kopa na robu razstreljene stavbe. Cilj vsega tega je pomagati prebivalstvu, ki je tako trpelo. To pa je Banksyju uspelo že lani, ko je prodal grafiko za več kot 100.000 dolarjev in s tem pomagal bolnišnici v Kijevu.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic