V ZDA predstavili zakon za popolno prepoved TikToka

20. december 2022

V ZDA predstavili zakon za popolno prepoved TikToka

20. december 2022

Senat ZDA je prepovedal uporabo TikToka na vladnih napravah, zdaj pa razmišljajo še o popolni prepovedi te aplikacije čez lužo.

Senat ZDA oziroma zgornji dom ameriškega kongresa je sprejel predlog zakona, ki zveznim uslužbencem prepoveduje uporabo aplikacije TikTok kitajskega podjetja ByteDance na napravah v vladni lasti. S to potezo želijo ameriške oblasti zatreti kitajska podjetja zaradi bojazni, povezanih z nacionalno varnostjo, poroča STA.

Predlog zakona mora zdaj potrditi predstavniški dom kongresa, kar se bo predvidoma zgodilo prihodnji teden, nato pa ga mora odobriti še predsednik Joe Biden. TikTok je sicer namenjen izmenjavi kratkih video posnetkov, vendar se ameriške oblasti bojijo, da bi Peking aplikacijo lahko uporabil za vohunjenje in cenzuriranje vsebin.

“TikTok predstavlja veliko varnostno tveganje za ZDA in zanj ni prostora na vladnih napravah,” je pred časom dejal republikanski senator Josh Hawley.

Foto: IMAXtree

Razmišljajo o popolni prepovedi

Po sprejetju novega predloga zakona so iz TikToka sporočili, da so pomisleki ameriških oblasti večinoma posledica napačnih informacij. Kot so dejali, bi se z veseljem sestali z zakonodajalci in razpravljali o praksah družbe.

“Razočarani smo, da je toliko držav skočilo na politični voz in sprejelo politike, ki temeljijo na neutemeljenih neresnicah o TikToku in ki ne bodo v ničemer pripomogle k nacionalni varnosti ZDA,” so sporočili.

Kot kaže njihov odziv ne pomaga, saj je republikanski senator Marco Rubio predstavil tudi zakon za popolno prepoved aplikacije v ZDA. V skladu s tem zakonom bi ameriške oblasti lahko blokirale vse transakcije vseh kitajskih in ruskih podjetij, ki se ukvarjajo z družbenimi mediji.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic