Bi kupili nevidno hišo?

23. januar 2023

Bi kupili nevidno hišo?

23. januar 2023

Pred kratkim se je na trgu pojavila futuristična hiša, ki ima astronomsko ceno in je znana kot “nevidna hiša”.

Neverjetna hiša Joshue Tree, ki se nahaja v puščavi Mojave, je znana kot nevidna hiša. Ime je dobila po odsevni stekleni fasadi, ki odseva okoliško skalnato pokrajino in se zlije z neukročeno pokrajino nacionalnega parka. Odvisno od časa dneva in vremena se vam bo po dnevih potepanja po puščavi na trenutke zdelo, kot da je le iluzija, saj je njen minimalističen dizajn premišljen do najmanjše podrobnosti.

Navdih za izgradnjo projekta sta lastnika Chris in Roberta Hanley našla v filmu Vesoljska odiseja, ki uteleša futuristični videz, ki sta ga želela doseči. Vizijo jim je pomagal uresničiti arhitekt Tomas Osinski, gradnja pa je trajala šest let. Razlog za to so natančno premišljeni načrti, ki predvidevajo vse.

Foto: Instagram

Da ne bi poškodovali balvanov, so arhitekti del stavbe dvignili z betonskimi stebri, zrcalno fasado pa prekrili s steklom v vrednosti 700 tisoč dolarjev. Razlog za to so visoke temperature v puščavi, zato je bilo treba uporabiti material, ki bo dobro odbijal toploto.

Foto: Instagram

Trajnost kot prednostna naloga

Zasnova poudarja trajnost, zato je hiša opremljena z okolju prijazno streho iz pene, za proizvodnjo elektrike in tople vode pa se uporablja solarno-termalni sistem. V skladu s temo trajnosti je notranjost popolnoma minimalistična, z betonskimi tlemi in malo pohištva.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Na ogromni površini 500 kvadratnih metrov se nahajajo tri spalnice s kopalnicami, kuhinja in jedilnica. Če vas skrbi, da vam bo vroče, je v dnevni sobi notranji bazen, zunanje stene hiše pa lahko po potrebi odprete.

Posebej nas je navdušila postelja v glavni spalnici, saj stoji na 3000 dolarjev vrednem steklenem okvirju, ki ga je v sobo v enem kosu odneslo pet ljudi.

To arhitekturno čudo je privabilo največje svetovne zvezde, kot sta Demi Lovato in Diplo, da tam preživijo počitnice, in če imate srečo in imate na voljo 18 milijonov dolarjev, se lahko tja preselite za stalno.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic