Ob tej uri bi morali zaspati, da bi se zjutraj zbudili spočiti!

31. januar 2023
Ob tej uri bi morali zaspati, da bi se zjutraj zbudili spočiti!

Ob tej uri bi morali zaspati, da bi se zjutraj zbudili spočiti!

31. januar 2023
Foto: Pexels

Se tudi vam zdi, da se je težko dobro naspati, četudi ste preizkusili že vse možne trike in načine?

Morda pa je rešitev veliko bolj preprosta od obtežene odeje in tehnik za dihanje. Strokovnjaki pravijo, da je vse odvisno od tega, kdaj gremo spat. To časovno okno je optimalno časovno obdobje, v katerem bi morali zaspati. Takrat si namreč naši možgani želijo spanja in ga tudi pričakujejo. Če to časovno okno zamudimo, moramo počakati na naslednjega, ki nam bo prinesel dober spanec.

Časovno okno se razlikuje glede na posameznika in včasih je potrebno nekaj časa, da ugotovimo, katere ure nam najbolj ustrezajo. Večina ljudi se najbolj naspi, če zaspi med pol deseto in pol dvanajsto zvečer, obstajajo pa tudi izjeme. 

Foto: Pexels

Da ugotovite, katero časovno okno vam najbolj ustreza, se ravnajte po načelu, da je za dober spanec in občutek spočitosti potrebnih osem ur spanca na noč. Če torej vstajate ob šestih, pojdite spat ob desetih zvečer in potem prilagajajte svoje časovno okno. Morda potrebujete manj spanca, morda več.

Ko je vaše časovno okno določeno – kako se prisiliti, da ravno takrat zaspimo?

Pripravite se na to, da ne boste zaspali v trenutku, ko se uležete v posteljo. Če je torej vaš cilj, da ob desetih zvečer že spite, pojdite v posteljo ob devetih. Svoje telo in misli morate pripraviti na spanje, za kar je potrebna dobra večerna rutina.

Foto: Pexels

Manj kofeina in nič nočnih prigrizkov

Kave in energijske pijače ne pijte od poldneva dalje, svetujejo strokovnjaki, čeprav vemo, da je včasih to zelo težko. Zadnji obrok naj bo dve do tri ure pred spanjem, zato da svojemu telesu damo možnost, da hrano dobro prebavi še pred spanjem. 

Izogibajte se elektronskim napravicam

Verjetno že vsi vemo, da modra svetloba, ki jo oddajajo telefoni in druge naprave, preveč stimulirajo naše možgane, vsebina, ki jo gledamo pred spanjem, pa lahko prav tako močno vpliva na kvaliteto spanja. Pred spanjem zato izklopimo obvestila na telefonu, uporabimo nočne načine osvetljevanja zaslona, saj lahko tako hitreje zaspimo.

Foto: Pexels

Naše telo in možgani imajo radi rutino, toda izogibajte se rutinskemu večernemu drsanju po telefonu, temveč se raje lotimo branja, poslušanja pomirjujoče glasbe ali pa se lotimo večerne obrazne rutine, ki nas bo pomirila pred spanjem.

Vse svoje težave in načrte zapišite na papir

Včasih pred spanjem začnemo razmišljati o vseh stvareh, ki so tisti dan šle narobe, ali pa o stvareh, ki nas morijo za prihodnje dni. Zapišite si stvari, ki jih morate naslednji dan opraviti, ne pozabite pa si zapisati tudi tega, kdaj boste spili zadnjo skodelico kave in kdaj načrtujete večerjo, da se bo ta ujemala z vašim časovnim oknom za spanje. 

Foto: Pexels

Ko se boste znebili vseh teh distrakcij in težav, ki vas dnevno morijo, boste lažje začutili, kdaj je za vaše telo primeren čas za odhod v posteljo. Rutina, ki jo boste vzpostavili na podlagi tega časovnega okna za spanje, pa bo izboljšala kvaliteto vašega spanca in zbujali se boste spočiti.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic