Izbrali smo: 14 najbolj romantičnih filmov za valentinovo

14. februar 2023

Izbrali smo: 14 najbolj romantičnih filmov za valentinovo

14. februar 2023
Film Beležnica (Foto: Profimedia)

Romantični zmenek z boljšo polovico v ugledni restavraciji je najbolj stereotipna predstava valentinovega.

Verjamemo, da večina od nas ta dan raje preživi v objemu toplega doma, na udobnem kavču pred takšnim ali drugačnimi ekrani ter ogledom dobrega filma. Ne mučite se z iskanjem, mi smo izbrali 14 romantičnih filmov, ki so nam na uredništvu najbolj všeč.

1. Valentinovo

Valentinovo (2010) Foto: Profimedia

Romantičen preplet sprva ločeno prikazanih ljubezenskih zgodb, ki se prepletajo skozi celoten film in na koncu povežejo v celoto, ponuja celo paleto čustev. Smeh, solze in bogata igralska zasedba, ki jo sestavljajo Jessica Alba, Bradley Cooper, Ashton Kutcher, Jennifer Gardner, Jamie Foxx, Patric Dempsey, Anne Hathaway, Queen Latifah, Julia Roberts in Taylor Swift, je popoln recept za uspešnico. Nepredvidljivi razpleti in zapleti, igrivi prizori in ljubezenske težave vseh generacij in spolov ponujajo možnost podoživlkjanja čustev in dogodkov najširšemu občinstvu.

2. 10 razlogov, zakaj te sovražim

10 razlogov, zakaj te sovražim (1999) Foto: Profimedia

Najstniška komedija izpostavlja kalejdoskop čustev dveh sester s popolnoma različnim karakterjem in njuna različna pogleda na svet in srednjo šolo. Preminuli Heath Ledger z Julio Stiles in Josephom Gordon-Levittom, ki jim je ta film omogočil preboj v filmskem svetu.  

3. Titanik

Titanik (1997) Foto: Profimedia

Ljubezenska zgodba s tragičnim koncem je večna klasika vseh filmoljubov. James Cameron je uspel posneti enega najbolj slavnih filmov o katastrofalni nesreči znane ladje na svetu, ki jo spremlja ganljiva ljubezenska romanca Jack in Rose. Glavna junaka sta odigrala Leonardo Di Caprio in Kate Winslet.

V kolikor bolj uživate ob gledanju filmov na velikem platnu, svojo boljšo polovico, prijateljico ali sestro odpeljite v kino. V februarju si lahko namreč Titanik, ki letos praznuje 25 let, ogledate v novi in izboljšani 4K 3D tehnologiji.

4. Spomin v srcu

Spomin v srcu (2002) Foto: Profimedia

Mandy Moore in Shane West upodobita najstnika, ki se znajdeta skupaj, ko fant zaide v težave in je obsojen na opravljanje javnih del. Glavna junaka se povežeta ob pripravah na igranje v šolski predstavi. Film, pri snemanju katerega so si veliko scen izposodili iz televizijske serije Simpatije in so sicer kritiki označil za predvidljivega, a je vseeno navdušil javnost.

5. 500 dni s Summer

500 dni s Summer (2009) Foto: Profimedia

Sladko-grenka pripoved o 500 dnevih ljubezenskih vzponov in padcev nas popelje v življenje idealističnega romantika Toma, ki ga je upodobil Joseph Gordon-Levitt. Zaljubi v novo sodelavko Summer (Zooey Deschanel). Kljub Tomovim začetnim spodrsljajem pri dvorjenju, se počasi zbližata, toda zaradi različnih prepričanj o pomenu ljubezni njuna zveza razpade. Življenje se z njima še enkrat poigra in znova prekriža njuni življenjski poti.

6. Beležnica

Beležnica (2004) Foto: Profimedia

Večini je film, v katerem glavna protagonista odigrata Ryan Gosling in Rachel McAdams, v našem uredništvu eden najljubših. Ganljiv film je adaptacija romana Nicholasa Sparksa in vas bo težko pustil brezbrižne in z neodprtim paketom robčkov. Zgodba pripoveduje o mladima zaljubljencema, ki so ju skozi leta ločili predsodki, druga svetovna vojna in na koncu še demenca.

7. Romanca v Seattlu

Romanca v Seattlu (1993) Foto: Profimedia

V trenutni dobi digitalizacije je dopisovanje s popolnim neznancem in potovanje na drug konec države na zmenek nekaj povsem običajnega, leta 1993, ko je bil film posnet, pa je bilo to nekaj povsem nepredstavljivega. Žalujoči Sam, ki ga je upodobil Tom Hanks, in Annie (Meg Ryan) spleteta vezi prek radijskih oddaj in pisanja na pisalni stroj.

8. Pokliči me po svojem imenu

Pokliči me po svojem imenu (2017) Foto: Profimedia

Nepričakovana čustva in globlji odnos najstnika, ki se sicer rad zabava z večimi dekleti hkrati, z očetovim asistentom rodi pravo ljubezen. Njuna zveza je skrbno začrtana in posneta v sončnih, čudovitih italijanskih pokrajinah. Z odlično igro sta navdušila Timothée Chalamet in Armie Hammer.

9. Pravzaprav ljubezen

Pravzaprav ljubezen (2003) Foto: Profimedia

Britanska romantična komedija, ki sicer vključuje vprašljive ljubezenske poteze kot je izpoved ljubezni ženi najboljšega prijatelja in sterotipne prevare moških z mlajšimi sodelavkami, je nadvse zabavna popestritev filmskega večera. Ne pozabite na odlično igralsko zasedbo z Hugh Grantom, Colinom Firthom, Emmo Thompson, Kiero Knightly in Liamom Neesonom.

10. Dekle, ki sem jo ljubil

Dekle, ki sem jo ljubil (1973) Foto: Profimedia

Film Sydneya Pollocka z Barbro Streisand in Robertom Redfordom pripoveduje o ljubezni med dvema osebama, ki sta si povsem različni. Bila sta popolna na svojih področjih, mlada, privlačna, dovolj liberalna, da sta spoštovala razlike, a njuna ljubezen nikakor ne vzplamenti. Usoda ju po več letih ponovno združi in že ko se zdi se, da je sedaj pravi čas za njuno ljubezen, jo on s prevaro povsem razočara.

11. Čedno dekle

Čedno dekle (1990) Foto: Profimedia

Neverjetna ljubezenska zgodba med uspešnim poslovnim moškim in dekletom na poziv je moderna zgodba o princu na belem konju. Ona dobi preobrazbo in pravljični konec, on pa odkrije pravo ljubezen in nov pogled na odnose. Obožujemo igralsko kemijo med igralcema Richardom Gerom in Julijo Roberts!

12. Gora Brokeback

Gora Brokeback (2005) Foto: Profimedia

Nepozabna klasika, ki temelji na nežnih pogovorih in za čas nastanka filma hrepenenju ter prepovedani ljubezni. Zgodba o dveh kavbojih, ki se počasi zaljubita drug v drugega, je močna, ker jo tako odlično odigra impresivna zasedba, ki vključuje Heatha Ledgerja, Jaka Gyllenhaala, Michelle Williams in Anne Hathaway.

13. Rimske počitnice

Rimske počitnice (1953) Foto: Profimedia

Audrey Hepburn je z vlogo princese Ann v filmu Rimske počitnice čez noč postala senzacija. Film govori o princesi, ki pobegne pred svojimi kraljevimi dolžnostmi in se zaplete v preglavice z ameriškim novinarjem Joejem (Gregory Peck). Hepburnova je za vlogo prejela oskarja, film pa je bil nagrajen za najboljši scenarij, filmsko zgodbo in črno-bele kostume.

14. Ob tebi

Ob tebi (2016) Foto: Profimedia

Čustvena zgodba, ki je bila posneta po knjižni uspešnici Jojo Moyes, sledi prikupni, toda vedno malce raztreseni in naivni Lou (Emilia Clarke), ki mora obrniti nov list v knjigi svojega življenja. Zaposli se na dvorcu mladega premožnega bankirja Willa (Sam Claflin) ki je v prometni nesreči postal povsem hrom. Lou začne skrbeti zanj in s svojimi prismojenimi dogodivščinami omehča njegovo srce. Skupaj se podata na novo odkrivanje drobnih lepot življenja, kar med njima splete nepričakovana romantična čustva

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic