To so štirje znaki, da imate težave z denarjem

16. februar 2023

To so štirje znaki, da imate težave z denarjem

16. februar 2023

Glede na to, da o toksičnih razmerjih s partnerji pogosto pišemo, bi verjetno znake že znali prepoznati. Kaj pa, če gre za toksično razmerje z denarjem in financami?

Ali kdaj pomislite, da vaš odnos do denarja ni zdrav? V času dvigovanja cen smo se morda že kdaj zamislili nad bančnim izpiskom in pomislili, kam vse gre ta denar in številni bolj pazijo na svoje izdatke.

Naštevamo štiri znake, na katere morate biti pozorni, da še pravočasno prepoznate svoj toksičen odnos do denarja. 

1. “Saj nimam dolgov …”

Dolgovi so bili običajno zelo jasno definirani, danes pa je ogromno načinov, da pridete do denarnih posojil, na videz brez ogromnih obrestnih mer. Takšna posojila lahko spremenijo naš način razmišljanja o dolgovih, saj bomo pogosteje jemali posojila in bolj sproščeno razmišljali o dolgovi.

Toda “dolgovi so dolgovi,” opominjajo finančni svetovalci, ki opozarjajo, da bi finančna posojila morali jemati za večje stvari, ki jih potrebujemo, ne pa za tiste, ki jih zgolj želimo imeti. 

2. Če vas je pretirano strah zapravljanja

Toksični odnosi med ljudmi in denarjem po navadi povezujemo s pretiranimi zapravljivci, za katere se zdi, da denar izgubljajo z vsakim dihom. Toda za toksično velja tudi obnašanje človeka, ki pretirano analizira svoje potrošniške navade, pa tudi navade drugih.

Tak človek se boji zapravljati ter zato višino svojih izdatkov neprestano primerja z drugimi. Čeprav je sledenje svojim izdatkom pomembno in dobro, pa se izdatkov ne smemo bati.

Foto: Unsplash

3. Moja finančna vrednost je enaka moji osebni vrednosti 

V skupini prijateljev zagotovo nimajo vsi enakih prihodkov in odhodkov. Zelo lahko se je primarjati z drugimi, ki po možnosti zaslužijo veliko več od nas, toda to še ne pomeni, da je njihova osebna vrednost prav tako višja. S tem namreč povzročimo, da se naša samozavest zniža, prav tako pa začnemo čutiti zamero do prijateljev ter do svojih financ in svojega dela. 

4. Nimate pojma, kakšno je stanje na vašem bančnem računu

Ste tudi vi eni izmed tistih, ki ne vedo, kakšno je stanje na vašem bančnem računu? To morate kaj hitro spremeniti, gre namreč za znak, da morda čutite nekaj anksioznosti glede svojega finančnega stanja in se želite temu izogniti tudi na način, da se s svojimi razpoložljivim sredstvi nikoli ne soočite. 

Toda prav z neprestanim preverjanjem svojega bančnega stanja boste poskrbeli za boljše upravljanje s svojim denarjem ter ga posledično tudi lažje nekaj prihranili. Ljudje namreč pogosto plačujejo naročnine, na katere pozabijo, denar pa jim trgajo neposredno z računa. 

Foto: Pexels

Če imate težave z denarjem in se najdete v kateri izmed prejšnjih točk, potem je pomembno, da spremenite svoj odnos do denarja. Razmislite, kaj vam denar predstavlja in kaj vam pomeni. Nato preglejte svoje izdatke in prihodke, preglejte, za kaj namenite največ denarja. Osredotočite se na to, da denar namenite stvarem, ob katerih se dobro počutite in ki so dobre za vas ter na podlagi tega sestavite načrt za izdatke, s katerim boste lahko uspešno načrtovali, koliko denarja nameravate zapraviti in čemu bo namenjen, prav tako pa lahko sestavite tudi dolgoročen načrt. 

Tako kot pri toksičnih odnosih s sabo ali s partnerjem je tudi pri nezdravem odnosu z denarjem potrebno nekaj časa, da se odnosi popravijo. Naj vam skrb za finance postane navada, kateri namenite nekaj časa tedensko. Enako kot pri telovadbi – dlje časa, kot ga boste namenili spremljanju svojih financ na zdrav način, bolje vam bo šlo.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic