Tako so serije vplivale na modne trende

28. marec 2023

Tako so serije vplivale na modne trende

28. marec 2023

Mnoge popularne serije poleg navdušenja za seboj pustijo tudi številne modne trende. Našteli smo nekaj serij, ki so spremenile način oblačenja.

Obstaja razlog, da se popularna kultura tako imenuje. V prvi vrsti predstavlja skupek vsega, kar je popularno in splošno znano in kar se nam zdi pomembno kot prerez stanja sveta, v katerem živimo. Drugič, pop kultura sama tvori subkulturo, ki predstavlja celoto vsega, kar je neko desetletje ljubilo, odobravalo in podpiralo. Ko gledamo filme in serije, ki obravnavajo določen čas, se zavemo, da glasba in oblačila v njih tudi pripovedujejo določene zgodbe.

V zadnjem času smo priča povečanemu številu serij, ki imajo izrazito estetsko in pristno modno komponento in ki zaradi svoje velike gledanosti ter močne, prepoznavne vizualne identitete v mnogih pogledih vplivajo na modno industrijo in redefinirajo trende in stališča.

Seks v mestu

Ne pretiravamo, ko rečemo, da se je vse začelo s serijo Seks v mestu, ki je bila verjetno prva, ki je tlakovala pot vplivu serij in odpiranju možnosti, da postanejo to, kar so bili včasih filmi v smislu modnega navdiha in gradnje likov, ki bodo postali vplivneži.

Foto: Profimedia

Njen uspeh je kombinacija mnogih stvari in ga ni mogoče pripisati le enemu dejavniku, ampak velik del leži v sposobnosti kostumografinje Patricie Field, da se odzove na naše skupne ideje o tem, kaj slog pomeni in kako naj bi bil videti nekdo, ki ga ima. Z mešanjem vintage zakladov in dizajnerskih uspešnic je Carrie Bradshaw postala paradigma sloga, ki je igriv in eklektičen, zato se je z njo rodil prototip noughties mode.

Foto: Profimedia

Še vedno obožujemo kroje Mirandinih oblek in njeno nagnjenost k prevelikim kosom, Samanthine pogosto pretirane kombinacije pa so postale sinonim za to, kaj pomeni biti ženska z veliko začetnico, ki svoj uspeh kaže z Birkin torbo. Z drugimi besedami, ko se je serija Seks v mestu pojavila na zaslonih, se je z njo pojavila povsem drugačna individualna modna svoboda. Predvsem Carrie, pa tudi vsa druga dekleta, so vsaka na svoj način kršile pravila in dajale ženskam pravico do tega.

Kombiniranje, poskušanje in eksperimentiranje izven subkulture, že v vsakdanjem življenju – učinke teh začetkov in vztrajanja pri stilski pristnosti čutimo še danes tako v modi kot v drugih sodobnejših serijah.

Evforija

Kar je serija Seks v mestu naredila v smislu mode in individualnega stila, je nedavna uspešnica Evforija  naredila v domeni igre ličenja. Evforija je izjemna serija v vseh pogledih, zaslužna pa je tudi za vsaj nekaj trendov, ki smo jih vsi preizkusili: neverjetno veliko bleščic, neonskih senčil in nenavadnih barv eyelinerja.

Foto: Profimedia

Vizažistka Doniella Davy je odgovorna za vse nove videze, ki so nas skupaj oplemenitili, vendar je nekaj še pomembnejšega od ličil, v sami izbiri barv in stilov, ki jih je za svoje like izbrala. Uvedla je celo kategorijo videzov, ki dejansko sledijo evoluciji likov, njihovemu psihološkemu stanju, razvoju in dozorevanju, spremembam in (ne)varnosti.

Foto: Profimedia

S tem pa ji je uspelo nekaj, kar se je še pred nekaj leti zdelo nepredstavljivo. Ne samo, da smo si vsi nenadoma želeli nadeti bleščice za na jutranjo kavo s prijateljico, ampak ji je uspelo doseči, da je širša javnost, še vedno polna predsodkov in nagnjena k heteronormativnim delitvam, skozi lik Jules postavila trans osebo kot stilski ideal, kar je neverjetna in prijetna sprememba paradigme.

Ubij Eve

Redko kdaj se zgodi da zlobnež zgodbe, kot je Villanelle, postane utelešenje vrhunskega stila. Na eni točki v tretji sezoni serije Ubij eve ji Helene reče “Ti si lepa pošast, Villanelle”, in res se absolutno strinjamo.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Morda je pošast, a je tudi dejstvo, da je vse, kar nosi v seriji, preprosto popolno! Če nimate dovolj časa za iskanje modnega navdiha, lahko preprosto pogledate eno epizodo Ubij Eve in zagotovo boste oblečeni brezhibno.

Negotova

Glavna junakinja serije Negotova, Issa, odlično usmerja to, kar mnogi imenujejo “casual realness” – sproščeno, preprosto resničnost. Torej pravi kosi za ljudi povprečnega razreda, ki niso ženske iz visoke družbe, niti visoko plačani profesionalni morilci.

Foto: HBO

Vendar Issina oblačila ne povedo le, kje se nahaja na lestvici razredov dohodka in so veliko več kot lekcija stila sproščene vsakodnevne ležernosti. Shiona Turini, stilistka, ki se je pridružila ekipi v tretji sezoni, ima veliko močnejše sporočilo, ki ga pošilja z oblačili svoje junakinje.

Zanjo so oblačila tudi priložnost za pogovor o političnih neenakostih in položajih v današnjem svetu. Najprej se je Turini za navdih obrnila k dediščini zlate dobe afroameriške televizije zgodnjih 90. let, v katero so bili oblečeni junaki serij, kot so Martin, Living Single in Prince z Bel-Aira v afrocentričnih intenzivnih barvah, veliko nakita in različnih potiskih.

Foto: HBO

Po drugi strani pa je Issin stil drzno sklicevanje na politiko in popularno kulturo, saj je njena kolekcija srajc, ki dajejo zelo jasno politično izjavo, zavidljivo velika. V eni epizodi nosi majico z napisom “Forever My Lady” (za vedno moja dama, op. p.) z likom Michelle Obama, v drugi  “FBI Killed Fred Hampton” (FBI je ubil Freda Hamptona, op. p.) kot referenco na atentat na vodjo črnih panterjev v 1969, v tretji pa celo majico Ameriška Grozljivka s figuricami, ki spominjajo na Trumpa.

“To je le odraz našega trenutnega političnega ozračja in tega, skozi kar gremo kot Afroameričani,” je dejala Turini. Jasno je, da moda postaja ena od prvih front za različne sociološke in kulturne boje, njen najmočnejši agent pa je v poslanstvu prinašanja naprednih misli in idej širši javnosti. Vsaka oprava je veliko več kot le navadna obleka in predstavlja cel sklop vrednot, stališč, prepričanj, idej, psiholoških stanj posameznika, ki jih nosi.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic