Jeziki spanja: v katerem jeziku spite vi? 

16. april 2023
Jeziki spanja: v katerem jeziku spite vi? 

Jeziki spanja: v katerem jeziku spite vi? 

16. april 2023
Foto: Instagram @victoriawaldau

Ne, to ne pomeni, da v spanju nenadoma govorite tuj jezik. 

Morda ste že slišali za jezike ljubezni, teorijo, ki pravi, da vsak človek ljubezen izraža in prejema na enega od petih načinov. Podobno velja tudi za naše spalne navade – teorija, ki jo je postavila psihologinja Shelby Harris, ki je specializirana za spanje, pravi, da obstaja pet načinov, ki opisujejo, na kakšen način spimo. Tako kot jeziki ljubezni vplivajo na naše razmerje, jeziki spanja vplivajo na to, kako funkcioniramo. 

Dober spanec je ključen za splošno dobro počutje, če pa pri tem vemo, kateri jezik “govorimo”, pa to pripomore k izboljšanju naših spalnih navad. Kakšni tipi torej obstajajo?

1. Ljudje, ki anksiozno premlevajo svoje življenje

Nekateri ljudje v postelji šele začnejo razmišljati. V tišini premlevajo dogodke dneva, kaj morajo postoriti naslednji dan, česa niso naredili, pa bi morali, kaj jim je kdo rekel in na kakšen način, premišljujejo o vseh življenjskih obžalovanjih in čudaških stvareh, ki so jih izrekli, ko so bili otroci. Materiala za razmišljanje je ogromno in zdi se, da v večernih urah, ko bi se morali umiriti, njihovi možgani preidejo v stanje anksioznosti, zaradi katerega se celo zbujajo sredi noči.

Foto: Instagram @hannaschonberg

2. Naravni talenti za spanje

Obstajajo ljudi, za katere se zdi, da so naravni talent za spanje. Spijo lahko kjerkoli – sede na avtobusu, na prijateljevem kavču, med kampiranjem v gozdu … samo zaprli bodo oči in že bodo v globokem spanju. To je še posebej priročno, kadar želite hiter popoldanski počitek. 

3. Rutinski perfekcionisti

Spalci, ki so perfekcionisti, običajno potrebujejo obsežno večerno rutino, ki se običajno začne z neštetimi koraki za nego kožo, pospravljanjem stanovanja, prižiganjem svečk, lučk in špricanjem sivkinega olja po sobi. Rutina jim pomaga pri tem, da uspešno zaspijo, toda brez nje so popolnoma izgubljeni. Harris celo meni, da se takšni ljudje preveč trudijo, da bi imeli dober spanec. 

4. Vroči spalci

Foto: Instagram @tezza.barton

Takšni ljudje ne morejo zaspati, ne da bi bilo v sobi skorajda grozljivo hladno, oblečeni pa bodo v tanko pižamo ali pa celo spijo brez. V nasprotnem primeru se zbudijo povsem prepoteni in razdraženi. 

5. Z enim očesom vedno budni

Ljudje, ki nikoli zares ne spijo trdno, se pogosto zbudijo utrujeni, tudi če so spali osem ur. Vzroki za rahlo spanje so lahko različna zdravila, motnje spanja, kot je govorjenje v spanju ali pa jih “nosi luna”, trzajo z nogami ali v spanju drgnejo zobe. 

Ali je mogoče spremeniti svoj jezik spanja?

Je, ampak za spremembo je potrebno veliko majhnih sprememb. Potrebna je rutina, ki se je držimo vsak večer, zato da svoje možgane pripravimo in natreniramo na spanje. Pomembno je, da se zvečer čim bolj sprostimo, odložimo računalnik, zatemnimo luči in poskrbimo, da je naša spalnica hladna. 

Če radi spijemo veliko kave in drsamo po telefonu, potem je dobro, če zvečer spijemo skodelico zeliščnega čaja in beremo knjigo, da umirimo svoje možgane in telo. Prav tako lahko poslušamo “zelen hrup”, ki je variacija belega hrupa z nizko frekvenco, ki pomaga pri umirjanju in pripravi na spanec. Poslušamo lahko tudi pomirjujočo pesem, ASMR, karkoli že pomirja naše možgane. 

Foto: Instagram @sincerelyjules

Ko se navadite na novo rutino, boste lahko spremenili svoje spalne navade in prešli iz anksioznega spanja v naravni talent za spanje. 

Pomembno je poudariti, da se lahko ti jeziki spreminjajo, ne da bi pri tem posredovali, kar pomeni, da če ste se našli v enem izmed tipov, ne pomeni, da boste celo življenje spali na tak način. Kvaliteta in način spanja sta namreč močno odvisna od starosti in trenutnih razmer, v katerih živimo. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic