Preizkusite recept za mandljev kolač, ki se kar topi v ustih

03. maj 2023

Preizkusite recept za mandljev kolač, ki se kar topi v ustih

03. maj 2023

Vikend in lepo vreme sta odlična priložnost za piknik. Pravi piknik, pa mora seveda imeti tudi sladico. To lahko pripravite že v prihajajočih dneh!

Pravo druženje z bližnjimi mora vedno vsebovati vsaj eno sladico na mizi. Za vas smo poiskali preprost recept za kolač, za katerega potrebujete le nekaj sestavin.

Njegova posebnost je uporaba pinjenca (ali buttermilk – pogosteje ga poznamo pod tem tujim imenom), mleka, ki ostane po pinjenju ali izdelavi masla in je po okusu najbolj podobno jogurtu, a manj gosto. V receptih za naše tradicionalne torte se ne uporablja pogosto, v sodobnih receptih pa je zelo priljubljen.

Ta nebeški kolač je zelo hitro pripravljen. Pri pripravi sta vključena le mešalna posoda in ročni mešalnik – zaužijete pa ga lahko takoj. Z njim boste zagotovo navdušili vsakega gosta.

Sestavine:

  • 280 gramov sladkorja,
  • 3 jajca,
  • 500 gramov pinjenca,
  • 1 zavitek pecilnega praška,
  • 560 gramov moke.

Za preliv:

  • 250 gramov mandljevih lističev,
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja,
  • 80 gramov sladkorja,
  • 200 ml sladke smetane.
Foto: Unsplash

Priprava:

  1. Zmešajte jajca, sladkor in pinjenec. Nato segrejte pečico na 190 stopinj Celzija.
  2. V maso postopoma vmešajte moko in pecilni prašek ter mešajte testo dokler ne dobite lepe, homogene zmesi.
  3. Testo razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in ga zgladite.
  4. V drugi posodi zmešajte mandlje, vanilijev sladkor in običajen sladkor in posujte po testu
  5. Torto pecite na srednji rešetki približno 25 minut (preizkusite z zobotrebcem!). Čas peke se od pečice do pečice razlikuje, zato je bolje torto preveriti, preden jo vzamete iz pečice.
  6. Če testo po vrhu potemni, še preden je pečeno, ga enostavno pokrijte z aluminijasto folijo. Po peki, ko je kolač še vroč, ga prelijte še sladko smetano.
  7. Počakajte, da se ohladi in postrezite. Dober tek!

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic