To so najpomembnejša pravila, če si želite spalnico kot iz revije

05. maj 2023

To so najpomembnejša pravila, če si želite spalnico kot iz revije

05. maj 2023

Spalnice niso več samo prostori, kjer spimo, ampak tudi, kjer se čez dan sproščamo in preživljamo prosti čas z najdražjimi. Kako urediti svojo, da bo pravo sanjsko zatočišče?

Evolucija spalnic je povzročila potrebo po oblikovanju le-teh z vsemi lastnostmi, potrebnimi za idealen spanec, pa tudi takih, ki bodo temu prostoru dale noto topline in šarma. V praksi to pomeni izbiro popolnega odtenka sten, razporeditve, tal, vzmetnic in posteljnine, pa tudi okenskih zaves, razsvetljave, pohištva in drugih podrobnosti.

Niso vse barve primerne

Barvna shema naše spalnice naj dopolnjuje ostale barve v hiši, da bo videti harmonično in lepo. Izbiramo lahko med različnimi odtenki, odvisno od tega, kateri nam najbolj ustreza. Odtenki, ki niso priporočljivi za spalnice, so rdeča, vijolična, rjava, oranžna in rumena.

Foto: Instagram @beedrooms_of_insta

Odlična metoda za izbiro popolne barve je, da med stvarmi, ki jih že imate doma, kot so kavč, slike, okrasne blazine ali zavese, izberete svoje tri najljubše odtenke. Z izbiro najljubših barv se naše možnosti zmanjšajo na 15 do 18 podobnih odtenkov iz barvne palete – preostane nam le še odločitev, katere od teh barv želimo uporabiti za stene in katere za tla, zavese in druge detajle.

Eden izmed učinkovitih trikov za bolj posebno sobo pa so žametne stene, ki jih dosežete tako, da eno izmed sten pobarvate na satenasto barvo, sosednjo pa prekrijete z enako barvo, le na mat učinek.

Dobra razporeditev je zlata vredna

Bistveni del oblikovanja spalnice je določanje, kako želimo, da se prostor uporablja. Če želimo, da bo naša spalnica služila predvsem svojemu funkcionalnemu namenu, moramo skrbno razmisliti o njeni razporeditvi, ki jo bosta v največji meri narekovali velikost in oblika prostora.

Foto: Instagram @beedrooms_of_insta

Postelja bi vsekakor morala biti naša prioriteta, saj bo kot osrednja točka spalnice vplivala na njeno praktičnost, estetiko in vzdušje. Da bi čim bolje izkoristili prostor, je najbolje posteljo postaviti ob najdaljšo steno prostora, kjer ne bo drugega pohištva, na obeh straneh pa postaviti komode.

Odpravljanje nereda je ključnega pomena za ustvarjanje sproščujočega okolja, kar pomeni, da moramo ohraniti le najnujnejše in bistvene predmete. Če govorimo o majhni sobici ali neobičajni obliki, bomo prostor najbolje izkoristili z vgradnim pohištvom po meri, navdih za dekoracijo pa nam lahko služi tudi arhitektura objekta.

Postavitev postelje poleg, na primer, starega kamnitega zidu je odličen način, da poudarite to steno in uporabite njen videz kot dekoracijo. Krona vsake razkošne spalnice je povezana kopalnica, kjer se lahko pred spanjem sprostimo v kopalni kadi, če je to možnost. Prav tako je praktično, če spalnico in garderobo povežete v en velik prostor.

Foto: Unsplash

Tla v spalnici so pomembnejša, kot si mislimo

Poleg tega, da prostor lahko najbolje poudarijo, je za tla v spalnici pomembno, da so tako praktična kot estetska. Pomembno je, da so vzdržljiva, da se enostavno čistijo in zagotavljajo občutek udobja pod bosimi nogami ter da seveda zaokrožijo dekoracijo spalnice.

Preproga, parket, laminat, ploščice, vinil ali linolej so le nekatere izmed možnosti talnih oblog, ki jih lahko izberemo za svojo spalnico, vsaka od omenjenih možnosti pa ima svoje prednosti in slabosti. Parketi lahko na začetku stanejo veliko, a ob pravilnem vzdrževanju bodo zdržali dolgo časa in če imamo omejen proračun, ne moremo zgrešiti niti z laminatom, vinilom ali barvano borovino, saj vsi trije uspešno kopirajo videz pravega lesenega parketa po bistveno ugodnejših cenah.

Ne varčujte pri vzmetnici

Vzmetnica je najpomembnejši del naše postelje. Slaba vzmetnica lahko povzroči bolečine v hrbtu, glavobole, bolečine v vratu, ramenih in druge težave, povezane s slabimi spalnimi navadami. Zato se pri izbiri vzmetnice vsekakor pozanimajte in preizkusite, kaj kupujete.

Foto: Unsplash

Pomembno je tudi, da je naša postelja opremljena s kvalitetno posteljnino, ki se ne bo pretirano mečkala. Izberite trpežno posteljnino z velikim številom niti, če imate raje bombaž, lanena posteljnina pa je odlična izbira za vse tiste, ki nimate časa ali nočete likati posteljnine.

Okna v spalnici si zaslužijo posebno pozornost

Z okrasitvijo oken v spalnici lahko povprečen prostor takoj postane bolj razkošen. Bele zavese so na primer klasika, s katero ne boste zgrešili, črna pa bo dala prostoru poseben čar in poskrbela za prijeten prostor.

Na videz preprosto sobo lahko popestrimo tako, da od tal do stropa obesimo zavese in razkošno dekoracijo, če govorimo o spalnici skromnih dimenzij in z malo naravne svetlobe, pa je najbolje izbrati zračno in lahkotno blago.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic