Je čas, da ‘bucket list’ zamenjamo z malce krajšim seznamom?

21. maj 2023

Je čas, da ‘bucket list’ zamenjamo z malce krajšim seznamom?

21. maj 2023
Foto: Instagram @marine_audineau

Morda nekaj tako dolgega, kar bi lahko spravili v povsem običajen žep. “Pocket list”, torej. 

Izraz bucket list, ki opisuje seznam stvari, ki si jih želimo doživeti, preden umremo, je dokaj uveljavljen koncept, ki pa s seboj prinese tudi veliko pritiska. Ideja, da imamo seznam stvari, za katere menimo, da jih želimo doživeti pred smrtjo, je v teoriji super, v praksi pa se seznam običajno daljša in ne krajša. Nanj prav tako uvrstimo ogromno stvari, ki so (realistično) precej nedosegljive. Pilotiranje letala, plezanje v ledu, polet v vesolje … ogromno je stvari, ki si jih želimo in bi bilo seveda kul, če bi jih doživeli, toda realno … niso preveč dosegljive.

Prav zato je morda vredno razmisliti o tem, da namesto ogromnih bucket listov začnemo pisati bolj dosegljive sezname stvari, ki so dovolj dostopni in kratki, da jih lahko pospravimo v žep. Imenovali so jih kar pocket listi. Raziskave kažejo, da ljudi veliko bolj izpopolni doseg manjših in bolj obvladljivih ciljev kot pa tistih velikih in visokih. Čeprav ambicije po velikih dosežkih in željah lahko obdržimo, pa je morda pomembneje, da poskrbimo za vsakdanje dobro počutje in dosego vsakdanjih ciljev. 

Pocket list je zato veliko boljša izbira, saj cilje izberemo tako, da so dosegljivejši. Uspeh pa nas bo navdahnil ter navdal z energijo, da se lotimo nadaljnih manjših ciljev, namesto da se osredotočamo na več velikih. 

Foto: Instagram @sophfloyd

Če potrebujete nekaj idej, kaj lahko umestite na pocket list in za nekaj časa pozabite na bungee jumping in plavanje z morskimi psi, vam naštevamo nekaj manjših, a pomembnih ciljev, ki bodo izboljšali vaše vsakdanje življenje. 

Bodite prisotni v vsakem trenutku

Vaš osebni cilj je lahko, da med pogovorom z družinskimi člani, prijatelji ali sodelavci ne pogledate na telefon. Tako boste namreč povsem prisotni v pogovoru, sčasoma pa se boste lahko odvadili preverjanja telefona zgolj iz navade. 

Preizkusite nov recept 

Na svetu je toliko različnih jedi, zato se opogumite ter preiskusite nekaj, česar niste še nikoli. Morda najdete svojo najljubšo jed ali pa najdete idejo za naslednje potovanje. V najslabšem primeru lahko rečete, da ste poizkusili nekaj novega ter ugotovili, da ogromne količine koriandra niso za vas.

Izzovite se z dnevom brez družabnih omrežij

Gre za željo številnih ljudi, ki se zavedajo, da preveč časa posvetijo svojemu telefonu in družbenim omrežjem. Namesto potovanja a la Jej, moli, ljubi se lahko izzovete kar doma – odklopite se od družbenih omrežij ter se posvetite hobijem, ki vas veselijo ter opazujte, kako se počutite brez konstantnega dostopa do vsebin, ki vas dnevno motijo.

Foto: Instagram @audreyafs

Načrtujte svoj teden ter pišite dnevnik

Gre za aktivnost, ki vam lahko vzame zgolj pet minut dnevno, toda iz nekega razloga jo je pogosto težko vzdrževati. Postavite si cilj, da en mesec pišete dnevnik, saj boste tako zares razmišljali o tem, kako se počutite in kaj počnete vsak dan. Odločite se lahko tudi za načrtovanje tedna vnaprej, kar vam omogoča pregled tedna, ki je pred vami, večjo organiziranost, pa tudi načrtovanje prostega časa. 

Poskusite nekaj novega

Gotovo so na vašem bucket seznamu tudi hobiji in sposobnosti, ki jih želite pridobiti. Prestavite jih na pocket list ter se jih začnite lotevati. Nov jezik? Risanje, slikanje? Morda ples? Če boste o aktivnostih razmišljali kot o nečem običajnem, se jih boste bolj verjetno lotili, kot pa če o učenju tujega jezika razmišljate kot o nečem velikem, težavnem in nedostopnem. Ne pustite si, da vam pritisk uniči željo po hobijih – samo pojdite na eno učno uro in videli boste, ali vam je všeč ali ne. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic