To je 10 najbolj zdravih živil na svetu!

22. maj 2023

To je 10 najbolj zdravih živil na svetu!

22. maj 2023

Katera živila nam resnično pomagajo pridobiti vsa pomembna hranila? Raziskovalci so na podlagi nove študije sestavili seznam desetih najbolj zdravih živil – in med njimi ni sadja.

Pri zdravi prehrani vsi poznamo splošna pravila. Po možnosti pet kosov sadja in zelenjave na dan, zdravi ogljikovi hidrati iz polnozrnatih žit, beljakovine in kakovostne nenasičene maščobe.

Raziskovalci z univerze William Paterson v ZDA so preučili gostoto hranilnih snovi v 41 živilih. Natančneje, preverili so koncentracijo 17 bistvenih hranil v preučevanih živilih in ta delež hranil, kot so vitamin A, B12 ali vlaknine, povezali s številom kalorij.

Foto: Pexels

Višja, kot je ta vrednost, bolj zdravo je živilo. Presenetljivo je, da je le eno živilo pri 100 kalorijah zagotavljalo 100 odstotkov hranilnih snovi, potrebnih za dnevno uživanje.

To je 10 živil, za katera znanost pravi, da so najbolj zdrava. Ne samo, da med prvimi desetimi živili ni sadja, temveč so vsa našteta živila zelena zelenjava. Vsem tem živilom pa je skupno to, da imajo malo kalorij, hkrati pa so še vedno zelo bogata s hranilnimi snovmi.

1. Navadna vodna kreša

Na prvem mestu je vodna kreša, ki je polna vitamina C, vitamina A, železa, kalcija, kalija in magnezija ter številnih antioksidantov. Dodatne koristi: z eteričnimi olji blagodejno vpliva na bolezni dihal, po študiji pa razstruplja telo in čisti kri.

2. Kitajsko zelje

Sledi kitajsko zelje, saj tisti, ki ga uživajo, s samo 100 grami pokrijejo četrtino dnevne potrebe po vitaminu C. Kitajsko zelje vsebuje tudi veliko rastlinskih beljakovin in kakovostnih aminokislin.

Foto: Pexels

3. Blitva

Blitva vsebuje veliko vitamina C in vitaminov skupine B ter betakarotene, ki so predhodniki vitamina A (tj. tistega, ki se nato pretvori v vitamin A). Vsebuje tudi minerale, kot so magnezij, magnezijev oksid, železo in kalcij.

4. Pesini listi

Četrto mesto je malce presenetljivo, saj se na to mesto ne uvršča pesa sama, temveč njeni listi. Zelenje dejansko vsebuje več betakarotena in kalcija kot korenina, ki jo običajno štejemo za peso. Vsebuje tudi veliko drugih mineralov in vitaminov.

Foto: Unsplash

5. Špinača

Dejstvo, da je špinača zdrava in da nam pomaga rasti, je nekaj, kar je večini ljudi privzgojeno že od malih nog. V raziskavi se je uvrstila na peto mesto zaradi številnih hranilnih snovi, ki so podobne tistim v blitvi, čeprav manj koncentrirane. To so vitamini skupine B, vitamin C in betakaroteni ter veliko mineralov.

6. Cikorija

Cikorija je šesto najbolj zdravo živilo, saj vsebuje veliko vlaknin, ki nas nasitijo za dolgo časa in uravnavajo delovanje črevesja. Bogata je tudi s kalijem, folno kislino in cinkom ter vitamini A, B in C.

Foto: Unsplash

7. Listnata solata

Čeprav je v listnati solati do 95 odstotkov vode, večina sort vsebuje tudi betakarotene, vitamine skupine B, folate in vitamin C. Vsebnost pa se razlikuje, pri čemer zmagujeta laška solata in rukola.

8. Peteršilj

Ta zelenjava, ki jo je zelo enostavno gojiti, ima veliko hranilno vrednost in ni koristna le kot okras ali začimba. Vsebuje vitamine skupine B, betakaroten (ki se pretvori v vitamin A), vitamin E ter folno kislino in številne minerale.

Foto: Unsplash

9. Romanska solata

Romanska solata je še eno superživilo iz študije, ki je doseglo deveto mesto zaradi visoke vsebnosti betakarotenoida, vitaminov skupine B, folne kisline in mineralnih snovi.

10. Ohrovt

Na desetem mestu pa je ohrovt, ki vsebuje veliko vitamina C ter vitaminov A, D, E in K. Ima tudi veliko kalija.

Kako lahko najbolj zdrava živila vključite v svoje obroke?

Večina zelenjave s te lestvice je primerna za uporabo v solatah, prelivih in omakah. Druga odlična možnost pa je, da dan začnete z zelenim smutijem, polnim čim več te visoko uvrščene zelenjave.

Tisti, ki se vam zdi, da ta izbira ni preveč okusna, lahko seveda vedno dodate nekaj sadja. To, da jih ni v tej deseterici, še ne pomeni, da sadje, kot so jabolka ali hruške, ni zdravo, le da ni tako hranljivo kot ta zelena zelenjava.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic