Japonska znamka sladoleda Cellato je postavila nov Guinnessov svetovni rekord za najdražji sladoled. Porcijo svoje vrhunske poslastice, imenovane byakuya, kar v japonščini pomeni “bela noč,” prodaja za 873.400 japonskih jenov oziroma približno 6211 evrov. Ta naziv so dosegli z ustvarjanjem prav posebne sladice iz redkih sestavin.
Med uporabljenimi redkimi živili so užitni zlati lističi, beli tartufi in naravni siri, ki prihajajo iz Albe v Italiji, kjer gojijo najboljše bele tartufe, ki stanejo okoli 15.000 dolarjev za kilogram. Sladoled vsebuje tudi Parmigiano Reggiano in “Sakesasa,” pasti podobno sestavino, pridobljeno s postopkom izdelave sakeja.
New record: Most expensive ice cream – JP¥873,400 (£5,469; €6,211; $6,696) made by OMER in Japan.
— Guinness World Records (@GWR) May 18, 2023
The ice cream includes edible gold leaf, white truffle and natural cheeses 🍨 pic.twitter.com/kaJOACEear
Proces ustvarjanja popolnega sladoleda je trajal leto in pol, razvoj tega projekta pa je nadzoroval Tadayoshi Yamada, glavni kuhar fusion restavracije RiVi v Osaki. Cellatov cilj ni bil samo narediti najdražji sladoled, temveč v njem združiti evropske in japonske sestavine.
Kako se sladoled bykuya uživa?
Glede na to, da je slaščica izdelana z veliko natančnostjo, Cellato kupcem daje navodila, kako naj sladoled bykuya zaužijejo.
Ob nakupu na spletni strani Cellato je sladoledu priložena ročno izdelana kovinska žlica, izdelana iz enakih materialov, iz katerih se gradijo templji in svetišča.
Cellato svetuje, naj ljudje sladoled uživajo tako, da ga polijejo z oljem belih tartufov in mešajo, dokler se ne zmehča. “Roka uporabnosti ni, vendar priporočamo, da ga pojeste čim prej, približno 10 dni po nakupu, da se ohranita okus in tekstura,” pravi Cellato. Priporočajo tudi, da pokušino sladoleda kombinirate s sakejem ali francoskim belim vinom.
Guinnessova knjiga rekordov je ta mesec sladoled priznala za najdražjega na svetu, vendar se Cellato pri tem ne ustavlja. Načrtujejo, da bodo izdali še več sladoledov z dragimi sestavinami, kot sta šampanjec in kaviar.
Že zdaj ponujajo sladolede, ki so dražji od povprečnih cen, vključno z dvema okusoma črnega tartufa in čokolade – eden stane približno 72 dolarjev, drugi pa približno 274 dolarjev.