Nanos kreme za sončenje poleti: to morate nujno vedeti

08. junij 2023

Nanos kreme za sončenje poleti: to morate nujno vedeti

08. junij 2023
Foto: Pexels

Spomladi in poleti so kreme za sončenje veliko bolj v uporabi kot jeseni in pozimi, a tudi takrat bi jih morali nanašati redno in temeljito. Vendar pa je sonce poleti močnejše, zato moramo biti pri tem še toliko bolj dosledni in v svojo poletno vsakodnevno rutino vpeljati to navado.

Govorimo o ponovnem nanosu zaščitne kreme čez dan in ne samo zjutraj, ko se odpravimo od doma, v mislih pa imamo tudi dneve in tedne, ko nismo počitnicah. Vsakodnevni opravki, pot v službo, popoldansko druženje v mestu ali pohajkovanje v parku in delo na vrtu … Sonce je vseprisotno, poleti pa še toliko močnejše, zato je reden ponoven nanos oziroma redna reaplikacija sončne kreme nujna. Večkrat na dan. In ne samo ob morju.

A kako se lotiti reaplikacije, če smo denimo na delovnem mestu in nosimo make up, tega pa nočemo uničiti? Tajka Selan, kozmetologinja in magistra industrijske farmacije, ki jo na Instagramu poznamo pod imenom @cosmedoc.si, je delila štiri načine za reaplikacijo zaščitne kreme:

  1. Zaščitna krema v stiku

Plusi: Tajka pravi, da so izredno priročni za uporabo, saj so majhni, za nanos pa se ni potrebno dotikati kože, “kar je ugodno v primeru, če si nimate možnosti umiti rok. Odvisno od izbranega stika sicer obdržite soliden make up.”

Minusi: “Slaba plat stikov je, da jih preprosto ne moremo nanesti v ustrezni količini, kar pomeni, da nudijo nezanesljivo zaščito.” Tajka je opozorila na nedaven test s stiki, ki so pokazali, da bi morali stik s faktorjem 50+ na isto področje kože nanesti 42-krat, da bi se približali zaščiti 50+. “S priporočenim nanosom štirikrat na isto področje pridobite približno zaščitni faktor 10.”

Nanos: “S stikom minimalno štirikrat prečkajte isto področje kože. Po nanosu potapkajte kožo, da poenotite zaščitni film,” svetuje Tajka.

Foto: Unsplash
  1. ZF pršilo

Plusi: Tajka pravi, da so aerosoli izredno priročni, ker se nam ob nanosu ni potrebno dotikati kože, poleg tega pa ličila obdržijo najbolj nedotaknjena.

Minusi: “Slaba plat aerosolov je ponovno, da je težko doseči enakomeren zaščitni film.”

Nanos: Tajka priporoča, da aerosol popršite v dlan in ga nato potapkate po obrazu. “Če te možnosti nimate, aerosol približajte obrazu in enakomerno pršite 8 sekund, da dosežete solidno debelino zaščitnega filma.” Ob tem se je pošalila, da bi bilo najbolje, da bi vmes zadržali dih. Nato potapkajte napršen aerosol, da poenotite film.

  1. Zaščitne kreme in fluidi

Pri tej možnosti lahko aplikacijo ponovite z isto zaščitno kremo kot za prvi nanos. “Ta metoda je najbolj idealna, ker zagotovi popolno obnovitev zaščite,” pojasnjuje Tajka in dodaja, da to velja ob predpostavki, da nanesemo pravilno količino, in to je ¼ čajne žličke.

“Kreme so sicer za nanos čez make up nerodne, ker jih je potrebno razmazati. Fluidi so boljša izbira, ker jih lahko potapkamo in pri tem še zmeraj obržimo narejen make up,” trdi Tajka.

Nanos: “¼ čajne žličke (2 prsta) fluida/kreme enakomerno potapkamo po celotnem obrazu.”

Foto: Pexels
  1. Kompaktni in mineralni pudri z ZF

Glede tovrstne zaščite Tajka opozarja, da gre za “še eno metodo zaščite, kjer direkten stik s kožo ni potreben, a gre izmed vseh navedenih metod za najmanj zanesljivo.” Razlog tiči v tem, da pudra v kamnu ali kompaktnega pudra “nanesemo bistveno premalo, da bi se kakorkoli lahko približali zaščitnemu faktorju, navedenemu na embalaži.”

Nanos: Tajka pravi, naj se ga ne uporablja samostojno, morda kot “dopolnitev ene izmed zgoraj naštetih metod.”

O resnosti učinkov sonca smo se lani pogovarjali tudi z dermatologinjo Tamaro Levičnik, ki pravi, da “porjavelost kože ni kul in vsekakor ni zdrava” ter da bi se morali zgledovati po muslimanih in Azijcih, ker imajo kulturološko in versko navado pokrivanja kože.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic