Koktajl smo odkrili na praznovanju 150. obletnice najstarejšega obrata žganih pijač pri nas. Ptujska klet, poznana po dolgoletni tradiciji pridelave vrhunskih vin, je prava zakladnica vinske dediščine in dom najstarejšemu obratu žganih pijač na slovenskih tleh.
Žgane pijače, ki jih generacije poznajo pod blagovno znamko Petovia, so rezultat več kot stoletnega izpopolnjevanja receptur in skrbne izbire sestavin ter so simbol vrhunske kakovosti in izjemnega okusa. Že stoletja v okviru znamke nastajajo žgane pijače po tradicionalnih recepturah in na bazi pelinkovca, hruške, mentola, encijana in tavžentorože.
»Skozi leta smo s ponosom ohranjali in negovali bogato dediščino, ki je oblikovala našo proizvodnjo žganih pijač. Tradicija nam ponuja povezavo s preteklostjo in hkrati navdihuje naše ustvarjalne dosežke v sedanjosti. Tudi v prihodnosti smo zavezani k ohranjanju žganjekuhe kot nepogrešljivega elementa slovenske identitete«, izpostavlja Vinko Mandl, direktor trženja v Ptujski kleti.
Praznovanje 150. obletnice s pelinkovcem
Ptujska klet bo med praznovanjem letošnje obletnice prav posebno pozornost namenila pelinkovcu, ki je zaščiten z geografsko označbo in velja za tipičnega predstavnika tradicionalne slovenske domače zeliščne grenčice na osnovi pelinove arome. V Ptujski kleti se ponašajo kar s tremi različnimi pelinkovci – grenkim, sladkim in zlatim.
V ponudbi žganih pijač Ptujske kleti zaseda pelinkovec posebno mesto, kar priča tudi sodelovanje z Drago Kepeš, priznano slovensko barmanko, državno prvakinjo in leta 2016 najboljšo barmanko na svetu. Draga je za Ptujsko klet razvila edinstvene recepte za koktejle s pelinkovcem. Vsak koktejl je skrbno zasnovan, da poudari kakovost in bogastvo žgane pijače ter omogoči harmonično združevanje različnih sestavin.
S takšno potezo Ptujska klet še dodatno kaže na svojo inovativnost in prilagodljivost ter potrjuje pomen združevanja bogate tradicije s spreminjajočimi se trendi, ob hkratnem upoštevanju okusov in pričakovanj ljubiteljev žganih pijač.
Uvod v poletje s Pitonom
Med vsemi koktejli s pelinkovcem gotovo izstopa Piton, ki bo zasijal kot zvezda letošnjega poletja. Ohranja značilno pelinovo aromo, hkrati pa ponuja svežino in popolno uravnoteženost okusa. Premierno je bil predstavljen javnosti na dogodku v Ljubljani, s katerim je Ptujska klet obeležila svoj jubilej.
Posebni gosti večera, ki ga je povezovala Ula Furlan, sta bili Draga Kepeš in Majda Debevc, sommelierka in strokovnjakinja za žgane pijače, ki je poudarila pomen kulture pitja in proizvodnje žganih pijač v Sloveniji: »Ptujska klet je izjemna, saj je 150 let ohranila neprekinjen proces žganjekuhe in ponuja tradicionalne proizvode, ki so oblikovali našo edinstveno identiteto žganih pijač, česar pa se ljudje premalo zavedajo.«
*Opozorilo – Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!