S tem trikom se boste za vedno znebili razcepljenih konic

27. junij 2023

S tem trikom se boste za vedno znebili razcepljenih konic

27. junij 2023

Ste naveličani poškodovanih las in se sprašujete, kako zdraviti razcepljene konice? Niste sami in ste na pravem mestu za nekaj odličnih nasvetov s strani strokovnjakov.

Če menite, da vaše konice niso razcepljene, vedite, da ni nujno, da so vaši lasje popolnoma uničeni, da bi jim koristila globinska nega. Podobno kot pri negi kože je ključnega pomena preventiva, ki je še posebej pomembna, če lase oblikujete s toploto ali jih kemično obdelujete: oboje je glavni vzrok za poškodbe las.

Kaj so razcepljene konice in kaj jih povzroča?

“Razcepljene konice se pojavijo, ko postanejo konice las krhke in suhe ter so videti, kot da se začenjajo lomiti ali ‘cepiti’,” je za Glamour povedal Clint Dunlap, lastnik salona Material Tampa na Floridi. In ko jih enkrat opazite, jih je žal težko odpraviti. “Razcepljene konice so lahko frustrirajoče, zato je pomembno vedeti, kaj jih povzroča, da bi premagali težave,” dodaja Nick Stenson, profesionalni frizer in ustanovitelj podjetja Nick Stenson Beauty.

Foto: Pexels

Med najpogostejšimi krivci so izpostavljenost kemikalijam (sušenje s feniranjem, toplotno oblikovanje in barvanje las), uporaba izdelkov slabe kakovosti in redko striženje las. To pa ne pomeni, da so razcepljene konice nujno vaša krivda, zato se ne počutite, kot da svojim lasem delate krivico. Dunlap opozarja, da lahko razcepljene konice pogosto povzročijo tudi okoljski dejavniki, kot so vreme, sončna svetloba in voda. “Razcepljene konice so posledica običajne obrabe las,” pravi.

V prevodu? Razcepljene konice so normalne in pogoste, vendar to ne pomeni, da vas strokovnjaki ne morejo naučiti, kako jih preprečiti in zdraviti.

Kako preprečiti razcepljene konice

Za preprečevanje in odpravljanje razcepljenih konic obstaja veliko strokovno potrjenih tehnik, med katerimi je prva pogostejše striženje. “S striženjem las odstranite poškodovane konice in jim preprečite, da bi potovale po lasišču navzgor,” pojasnjuje Jennifer Korab, stilistka slavnih in lastnica salona, in svetuje: “Poskrbite, da boste striženje načrtovali vsakih šest do osem tednov. To je odličen začetek za preprečevanje razcepljenih konic.”

Foto: Pexels

Kaj lahko v vmesnem času naredite doma?

Poskusite prilagoditi svojo rutino na manjše in subtilnejše načine, na primer prhanje s hladnejšo vodo kot običajno. “Tako kot lahko izpostavljenost naše kože vroči vodi povzroči izsušitev,” pravi Stenson, “vroča voda lahko zdrgne povrhnjico las, zaradi česar se vam lahko zdi, da imate več razcepljenih konic.” Da bi to preprečili, Stensonova predlaga, da šamponirate in negujete lase z mlačno vodo, ne pa z zelo vročo, nato pa jih na koncu sperete s hladno vodo, da zapečatite mešičke.

Še en trik? Pazite, kako ravnate z mokrimi lasmi. “Ko so lasje mokri, so najbolj ranljivi,” pravi Stenson. “Mokri lasje se lahko raztegnejo tudi do 50 odstotkov. Pred razčesavanjem las nanesite izdelke za nego, omejite kakršnokoli vlečenje mokrih las in se izogibajte spanju z mokrimi lasmi.”

Foto: Unsplash

Pozorni bodite tudi na to, katere izdelke, orodja in pripomočke uporabljate na mokrih laseh, zlasti krtače in brisače. “Uporabite krtačo za mokre lase ali krtačo tangle teezer, da preprečite nadaljnje poškodbe ali zatikanje las, saj se te krtače osredotočajo na razpletanje in zaščito las ter so manj grobe,” predlaga Nick, ki tudi svetuje, da takoj po prhanju uporabite brisačo iz mikrovlaken namesto običajne bombažne. “Mikrovlakna povzročajo manj trenja na laseh in zmanjšujejo napetost,” pravi in dodaja, da lahko standardne bombažne brisače povzročijo dodatno lomljenje.

Kako popraviti razcepljene konice

Ko gre za popravilo razcepljenih konic, z lasmi ravnajte kot s kožo. “Lasje so podaljšek vaše kože – pomembno je, da zanje skrbite in jih ohranjate v najboljšem stanju,” pravi Justin, ki priporoča izvajanje temeljite rutinske nege las s profesionalnimi izdelki za nego las, ki čistijo, negujejo in globinsko obdelujejo vaše pramene. “Vsi ti elementi bodo pomagali zaščititi, preprečiti in spodbujati dobro zdravje las.”

Brez skrbi, lahko začnete majhnimi spremembami, kot je en ali dva izdelka. “Za obnovo razcepljenih konic priporočam uporabo balzama ali seruma za lase,” pravi Korab, ki predlaga redno nanašanje balzama ali seruma za lase na konice las. “Ti izdelki lahko pomagajo zapreti lasno povrhnjico, zmanjšajo naelektrenost in dodatno navlažijo poškodovane konice.”

Foto: Pexels

Obstajajo tudi intenzivne maske in tretmaji za lase, ki lahko pospešijo obnovo las. “Z masko lahko uredite razcepljene konice – pomagajo odpraviti poškodbe las v samo štirih minutah,” pravi Cabott. Na voljo so tudi šamponi in balzami, ki lahko pomagajo popraviti lase. “Izdelki, ki lase zapečatijo, sijejo in vlažijo, bodo najbolje prikrili in uredili razcepljene konice,” pravi Stenson.

Če potrebujete popolno prenovo nege las, strokovnjaki predlagajo, da svoje trenutne izdelke zamenjate s celotno linijo za nego las, ki jo je odobril strokovnjak.

Za konec pa boste morda želeli nadgraditi tudi svoje krtače in pripomočke za lase. “Vedno se odločite za profesionalna zaščitna ogrevana orodja priznanih blagovnih znamk, ki veliko raziskujejo inovativne načine izdelave orodij, ki so učinkovita, hkrati pa ščitijo vaše lase,” pravi Justin in kot nekaj blagovnih znamk, ki jih osebno priporoča, navaja GHD, Dyson in Babyliss.

Foto: Pexels

Katero krtačo uporabljati na suhih in vlažnih laseh? “Obožujem krtače iz naravnih ščetin,” pravi Dunlap. “Lepo gladijo lase in se ne segrevajo preveč, kot bi se keramične krtače.” Cabott zaključuje, da je kombinacija menjave vaših izdelkov in orodij za nego las odličen način za ohranjanje zdravih las in preprečevanje cepljenja konic.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic