10 mitov in resnic o porjavelosti

08. julij 2023

10 mitov in resnic o porjavelosti

08. julij 2023
Foto: Unsplash

O varnem sončenju ste verjetno slišali že milijon priporočil in nasvetov, a zaradi povečanega promoviranja solarijev po spletu krožijo številne napačne informacije.

Porjavelost lahko nedvomno izboljša naš videz in počutje, kar pojasnjuje, zakaj naj bi bil svetovni trg produktov za porjavelost leta 2030 vreden približno 2,3 milijarde ameriških dolarjev. A pomembno je vedeti, da je vsaka sprememba barve kože, ki jo povzročijo ultravijolični oziroma UV-žarki, bodisi od sonca bodisi od solarija, pravzaprav poškodba kože.

“Porjavelost je proces, v katerem se koža poskuša zaščititi s sproščanjem pigmenta (melanina), da zaščiti kožne celice,” pojasnjuje dermatolog dr. Ben Esdaile, strokovnjak za zgodnjo diagnozo in zdravljenje kožnega raka.

Trditve o škodljivosti solarija so resnične

Solariji, ki oddajajo UV žarke so lahko tudi do petnajstkrat močnejši od opoldanskega sredozemskega sonca. Študija British Medical Journal je pokazala, da ima vsak, ki je kdaj odšel v solarij, za 20 odstotkov povečano verjetnost, da bo zbolel za kožnim rakom.

Ista študija je pokazala, da so mlajše generacije še posebej ogrožene. Tisti, ki začnejo uporabljati solarije pred 35. letom naj bi si tveganje za malignim melanomom, najresnejšo obliko kožnega raka, povečali za kar 75 odstotkov.

Foto: Unsplash

Mit 1: Uporaba solarija pred odhodom na dopust pomaga pripraviti kožo na izpostavljenost soncu.

Koža ne potrebuje nobene priprave pred izpostavljanjem soncu. “Osnovna porjavelost ne zmanjšuje možnosti za opekline,” poudarja dr. Ahmed El Muntasar, splošni zdravnik in estetik, ter dodaja, da bo solarij poškodoval kožo. “Razdalja med virom UV-žarkov v solariju in našo kožo je namreč zelo kratka, zato je koža izjemno izpostavljena,” poškodbe pa se bodo s sončenjem na počitnicah samo še nadaljevale in povečale.

Mit 2: Sončenje lahko izsuši akne.

“UV-žarki ne odstranjujejo aken,” pravi dr. Emma Craythorne, dermatologinja svetovalka, strokovnjakinja za kožni rak. Ravno nasprotno, saj je splošno znano, da UV-žarki oslabijo kožno bariero, kar povzroča izgubo vlage. “UV-žarki lahko poslabšajo akne, saj povzročajo čezmerno nastajanje maščobe in nastanek dodatnih komedonov oziroma zamašenih por,” pojasnjuje dr. Emma Craythorne in dodaja: “Sprva lahko UV-žarki resnično zmanjšajo vnetje, a to hitro nadomesti dolgotrajnejši negativen učinek.”

Mit 3: Solariji so varnejši od sončenja.

Namen solarija je, da kožo preplavi z intenzivnimi UV-žarki, ki omogočajo hitro porjavelost kože. “Pri tem se sproščajo škodljivi UV-žarki, ki prodirajo v kožo in lahko povzročijo poškodbe kožnih celic, kar lahko povzroči nastanek kožnega raka,” poudarja dr. Esdaile.

Solariji dokazano povzročajo tveganje za nastanek dveh najpogostejših vrst kožnega raka – ploščatoceličnega karcinoma za 58 odstotkov in bazalnoceličnega karcinoma za 24 odstotkov.

Mit 4: Če koža ni opečena, jo lahko izpostavljate UV-žarkom, kolikor časa želite.

Veliko ljudi misli, da lahko uporabljajo solarij ali preživijo ves dan na soncu, če njihova koža ni vidno opečena, toda pod površjem kože se dogajajo stvari, ki se jih ne zavedamo. “Poškodbe morda ne bodo takoj vidne, vendar bodo UV-žarki povzročili poškodbe strukturnih beljakovin kože, vključno z elastinom in kolagenom, ki povzročajo staranje,« pravi dr. Esdaile in dodaja: “Poškodujejo tudi DNK celic, kar lahko povzroči kožnega raka. Vse to se lahko zgodi, ne da bi se koža opekla.”

Foto: Pexels

Mit 5: 20 minut v solariju je enako kot 20 minut na soncu

“20 minut v solariju se ne more primerjati z istim časom na soncu,” pravi dr. Craythorne. Ko gre za UV-žarke, je izpostavljenost približno enaka, a dr. Craythorne dodaja, da je solarij vsaj 10-krat bolj škodljiv za kožo.

Mit 6: Solariji izboljšujejo razpoloženje in pomagajo pri sezonski depresiji

Svetlobna terapija, ki vključuje izpostavljenost posebni luči vsaj 30 minut, pri nekaterih jeseni in pozimi izboljša simptome sezonske depresije. Vsako minimalno izboljšanje razpoloženja pa je popolnoma izničeno s tveganjem kožnega raka, ki ga povzroča solarij, poudarja dr. Esdaile.

Za sezonsko depresijo je nedvomno bolj zdrava uporaba svetlobnih škatel brez UV-žarkov, ki so zasnovane tako, da posnemajo naravno sončno svetlobo in prevarajo možgane, da mislijo, da je poletje. Možgani začnejo sprožati serotonin, hormon sreče, ki omogoča boljše počutje.

Foto: Unsplash

Mit 7: Sončenje je potrebno za pridobitev vitamina D

Določena količina sončne izpostavljenosti resnično pomaga pri tvorjenju vitamina D v njegovo aktivno obliko, a žarnice, ki se uporabljajo v solarijih, oddajajo UVA svetlobo, telo pa za proizvodnjo vitamina D potrebuje UVB žarke.

“Vitamin D je mogoče pridobiti na veliko različnih načinov,” pravi dr. Esdaile. “Glavni vir je skozi kožo, a vitamin D je na voljo tudi prek prehranskih virov. Mastna riba, kot je losos, in jajčni rumenjaki vsebujejo veliko vitamina D.«

Mit 8: Maligni melanomi niso škodljivi, zdravniki pa jih z lahkoto odstranijo.

“Klasični znaki kožnega raka, na katere morate biti pozorni, so sprememba velikosti ali videza obstoječega madeža,” pravi onkolog dr. Tim Crook. “Če se povečuje, krvavi, srbi ali spreminja obliko in barvo, morate o teh znakih takoj obvestiti svojega osebnega zdravnika.” Dr. Craythorne pa opozarja, da tudi preprost madež pomeni operacijo, ki pusti brazgotino.

Ni pa nujno, da se spremeni že obstoječe znamenje, saj večina melanomov namreč nastane na novo.

Foto: Unsplash

Mit 9: Poškodbe zaradi sonca izginejo, če si privoščite odmor med sončenjem.

Poškodbe zaradi sonca, tudi če niso takoj vidne, se sčasoma povečajo in se lahko kasneje v življenju pokažejo kot kožni rak ter pigmentacija, gube in ohlapna koža. “To je zato, ker UV-žarki poškodujejo kolagenska vlakna kože,” pravi dr. Esdaile.

Dr. Craythorne pa dodaja, da poškodbe zaradi sonca nikoli ne izginejo same od sebe. “Ko je škoda storjena, je storjena. Zaščitimo se lahko le še pred nadaljnjo škodo.”

Mit 10: nanos SPF 20 in SPF 10 zagotavlja zaščito SPF 30

Mnogi mislijo, da se zaščitni faktorji z nanosom na kožo seštevajo, a temu ni tako. “Tudi če mešate SPF 20 in SPF 30, ne boste dobili SPF 50. Rezultat bo le razredčenje nekje med SPF 20 in 30. Pravzaprav je bolj zapleteno, saj je odvisno od mešanice filtrov, vendar bi bil največji blok še vedno SPF 30.”

Avtor
Piše

T. K.

Style. Več novic