Nujna rezervacija za plažo, brisače prepovedane, kazni za krajo peska

14. julij 2023

Nujna rezervacija za plažo, brisače prepovedane, kazni za krajo peska

14. julij 2023

Priljubljeni italijanski otok je letos uvedel kar nekaj pravil in ukrepov za turiste. Med drugim so obvezne rezervacije za obisk določenih plaže …

Sardinija je to poletje omejila število turistov, ki lahko obiščejo njene znamenite plaže. Svoje spektakularne plaže bodo pred prekomernim turizmom ščitili s številnimi novimi omejitvami, vključno z globami do 3.500 evrov.

Obala otoka je znana po neokrnjenih peščenih delih, vključno z znamenito rožnato plažo, ki pa trpi zaradi nespoštljivega vedenja obiskovalcev in prenatrpanosti. Da bi zaščitili obalo, so zato omejili število dnevno obiskovalcev in pristojbine na nekaterih najbolj priljubljenih plažah.

Foto: Unsplash

Omejevanje turistov z rezervacijo

Plaži Cala Coticcio in Cala Brigantina imata odslej omejen dostop – dnevno ju lahko obišče le 60 ljudi. To pomeni, da morajo turisti prek spleta vnaprej rezervirati svoj termin in plačati 3 evre na osebo za dostop do plaž z vodnikom.

Če se na plažno odpravite na lastno pest, pa vam grozi globa v višini med 500 in 3.500 evrov.

Tudi več drugih plaž po otoku zdaj omogoča dostop le omejenemu številu obiskovalcev. Na severu bosta Cala Brandinchi in Lu Impostu med 15. junijem in 15. septembrom omejili število na 1.447 oziroma 3.352. V Cala Mariolu je dovoljenih 700 ljudi na dan.

V Villasimiusu na jugovzhodu morajo obiskovalci plaže, ki se odpravljajo na Punta Molentis, Riu Trottu in Portu Sa Ruxi, plačati za dostop do parkirišča. Vsako vozilo stane 10 evrov z dodatnim evrom za vsakega potnika. Kolesarji in pešci morajo plačati 3 evre.

Foto: Unsplash

Na plaži Pelosa so prepovedane brisače

Tudi znamenita plaža Pelosa v Stintinu na zahodni obali je zdaj odprta le za omejeno število obiskovalcev na dan. Dnevno je dovoljen dostop do plaže največ 1.500 ljudem. Lani je namreč število obiskovalcev v nekaterih dneh doseglo tudi 4.000 obiskovalcev.

Tisti, ki se želijo sončiti na plaži Pelosa, morajo prav tako narediti rezervacijo in plačati 3,5 evra vstopnine. Predpisi tudi določajo, da morajo obiskovalci namesto brisač na plažo prinesti podloge, ki ujamejo manj peska.

Foto: Unsplash

3.500 evrov kazni za krajo peska

Že pred nekaj leti so italijanske oblasti uvedle visoke kazni za krajo peska z dih jemajočih plaž Sardinije. Znameniti beli pesek na Sardiniji namreč spada v javno dobro in ga je prepovedano odvažati s tega italijanskega otoka.

Ker pa se kraja v zadnjih letih ni umirila, lahko turiste doleti kazen do 3.500 evrov. V preteklosti so tako že oglobili neki francoski par, ki je hotel v domovino odpotovati s kar 40 kilogrami tega peska, a so ga pri tem zalotili. Nekega Italijana, ki je s plaže Gallura prinesel stekleničko belega peska, pa so oglobili s tisoč evrov kazni.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic