Bo sendvič postal naša nova najljubša jed?

22. julij 2023

Bo sendvič postal naša nova najljubša jed?

22. julij 2023

V Ljubljani se je pred kratkim odprla prikupna mala slaščičarna, ki nas je takoj navdušila s slikami svojih tortic na Instagramu, zato smo morale Stylove novinarke preizkusiti tudi njihov okus.

Ime YAUYA patisserie nosi nova butična slaščičarna, ki se je pred dobrim mesecem odprla na naslovu Breg 12. Ko vstopiš v prostor, te pozdravi izjemno visok strop, topel prostor z zelenimi detajli in izjemno dodelan interjer. Notranjost lokala je opremljena z namenom občutka domačnosti, da se po svojem obroku še kar malce zasediš.

Primarna ponudba slaščičarne je sicer prodaja tortic in pralin, a ob dopoldnevih prodajajo tudi foccacia sendviče. Sama sem sicer oseba, ki redko poje sendvič, a sva se odločili, da preprosto morava preizkusiti to novost. S Kajo pa nisva bili edini, ki sta se tako odločili, saj sva morali svoj obisk premakniti za en dan, ker do 11. ure običajno poidejo že vsi sendviči.

Foto: Yauya patisserie
Foto: Yauya patisserie
Foto: Yauya patisserie

Pravi okusi Italije

Slaščičarka in lastnica lokala Laura Rotar nama je razložila, da sta s soprogom navdih za foccacia sendviče dobila med svojimi obiski Italije, kjer so ti sendviči popolnoma običajna popoldanska malica. In moramo reči, da sta resnično zadela tiste prave, avtentične italijanske okuse.

Jaz sem se odločila preizkusiti sendvič Parma Fig, ki ga sestavljajo focaccia, Parma pršut, figova marmelada, kozji sir, rukola in olivno olje. Vse, kar lahko rečem, je njam! Sendvič je bil neizmerno okusen.

Foto: Yauya patisserie

Če ste že kdaj jedli sir ali pršut z medom, boste točno vedeli, kaj mislim, ko pohvalim izjemno premišljeno kombinacijo kozjega sira in figove marmelade. Sem izjemna navdušenka hrane, ki običajno slane jedi dopolni s sladkimi sestavinami in tudi tu niso razočarali. Foccacia je bila hrustljava, sveža in vsekakor pripravljena še isti dan.

Foto: Yauya patisserie
Foto: Yauya patisserie

Kaja je preizkusila Stramocchio sendvič, ki vsebuje foccacio, mortadelo, straciatella sir, sicilijanske pistacije, pesto pistacije in olivno olje. Tudi ona pa je bila nad svojim sendvičem dokaj navdušena, le omenila je, da je morda kanček preslan. Stramocchio je bil veliko bolj svežega in ne tako izrazitega okusa, predvsem ob vsakem grizu prevladujejo pistacije. Gre za bolj klasičen sendvič, ki ga predlagam tistim, ki imajo radi mortadelo, saj je v sendviču ne primanjkuje.

Porcije so, milo rečeno, ogromne, kar je sicer vsekakor dobra stvar, a poskrbite, da pridete res lačni.

Foto: Yauya patisserie

Nič manj premišljene sladice

Po sendvičih sva se s Kajo pocrkljali še s kosom tortice. Izbrali sva tortico Le Figaro, v kateri se prepletajo okusi fig, pinjol, rožmarina in soli.

Tortica je prava poletna poslastica, ki te z okusi prav popelje na sam Mediteran. Sveža figova krema in pinjole so poskrbele, da tortica ni pretežka, rožmarin pa doda celotnemu okusu ravno dovolj edinstvenosti, da ni dolgčas. Kaji je bila tortica izjemno všeč, mene je le na trenutke zmotila sol, ki mi je bila premočna.

Foto: Yauya patisserie

Slaščičarna YAUYA nas vsekakor ni razočarala, jaz o svoji focacci razmišljam, že odkar sva stopili iz lokala. Omenila pa bi tudi njihove limonade, ki jih ponujajo v številnih različnih okusih in so odlična osvežitev v teh visokih temperaturah.

Foto: Yauya patisserie

Če ste lačni, vam obisk priporočam dopoldan, če se vam jedo kvalitetne sladice, pa popoldan – vsekakor njihove kreacije morate preizkusiti!

Cena enega sendviča je 9.5 evra, tortice pa se gibljejo med 6 in 7,2 evra.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic