5 mest, ki jih morate obiskati v Splitu

22. julij 2023

5 mest, ki jih morate obiskati v Splitu

22. julij 2023
Foto: Tara Kuster

Marsikdo ob omembi Splita najprej pomisli na trajektno luko. Postanek na jutranji kavi, ki se spije med čakanjem na trajekt, ki vozi na enega izmed jadranskih otokov. A Split je mnogo več od pristanišča – dalmatinski pevci ga v svojih pesmih z razlogom tako opevajo, Splitčani pa so prepričani, da živijo v najlepšem mestu na svetu.

Drugo največje mesto na Hrvaškem, obdano z gorovjem, Mosorjem na severovzhodu in Kozjakom na severozahodu, leži v osrčju Dalmacije in predstavlja pomembno kulturno in zgodovinsko središče. Zgodba o Splitu obstaja, odkar se je rimski cesar Dioklecijan okoli leta 300 odločil, da bo na sončnem polotoku zgradil palačo, kjer bo preživel zadnja leta svojega življenja.

Split je mesto dolgih peščenih plaž, veličastnih arhitekturnih kulis, kamnitih ulic, skozi katere se širi duh Mediterana, številnih festivalov, odlične dalmatinske kuhinje in klapskih pesmi. Predvsem pa je Split mesto glasnih ljudi, ki bodo s širokimi rokami sprejeli vsakogar, ki si želi občudovati njegove lepote.

1. Prvo postajališče na Marjanu

“Ispod sunca zlatnoga blista riva najlipša,” (Pod zlatim soncem se blešči najlepša riva, op. p.) je začetek ene izmed mnogih dalmatinskih pesmi Oliverja Dragojevića. Prvo postajališče na Marjanu, hribu, ki se dviguje nad mestom, odpira čudovit pogled na splitsko rivo in vsekakor dokazuje, da mesto, obsijano z večernim soncem, resnično zasije.

Foto: Tara Kuster

Pot do razgledne točke vodi od splitske rive po Marjanskih stopnicah in traja le 10 minut, po daljši cesti pa se je mogoče pripeljati tudi z avtom.  

Prvo postajališče na Marjanu je odlična točka za fotografiranje, saj pogled obsega splitsko rivo, Dioklecijanovo palačo, jadransko morje in dalmatinske otoke.

Na vrhu se nahaja restavracija Teraca Vidilica, ki zaradi svoje lokacije spada med najlepše restavracije v Splitu. V zimskih mesecih hrane ne strežejo, zato se lahko obiskovalci takrat ustavijo le na pijači in uživajo v čudovitem razgledu.

Foto: Tara Kuster

2. Zvonik katedrale sv. Duje

Sveti Dujam oziroma Duje je zaščitnik Splita, v njegovo čast pa so 7. maja vsako leto organizirani svečani kulturni, športni in zabavni dogodki po vsem mestu.

Kjerkoli v mestu se nahajamo, zmeraj lahko vidimo zvonik katedrale sv. Duje, ki je visok 57 metrov in predstavlja enega izmed najbolj originalnih zvonikov na jadranski obali.  

Foto: Tara Kuster

Vstopnica za nekaj evrov in vzpenjanje po strmih stopnicah se bo obrestovalo, ko boste prispeli na vrh zvonika. Pogledu, ki ga vidimo z zvonika, bi naredili krivico, če bi rekli, da je le dih jemajoč. Zvonik odpira pogled na celotno staro mestno jedro, hrib Marjan, odprto morje in otok Brač, ki leži nasproti Splita.

Foto: Tara Kuster

3. Peristil

Če vstopimo skozi Zlatna vrata (Zlata vrata, op. p.), ki predstavljajo glavni vhod v Dioklecijanovo palačo in strogi center mesta, in hodimo le 100 metrov ravno, prispemo do središčnega trga palače, splitskega Peristila, ki je bil nekoč namenjen carju Dioklecijanu.

Na levi strani trga stoji že prej omenjena katedrala sv. Duje z zvonikom, na desni pa nekdanji rimski hram, ki ga je Dioklecijan zgradil v čast rimskega boga Jupitra.

Peristil predstavlja dokaz antične dediščine, ne le rimske temveč tudi egipčanske, o kateri priča 3500 let stara sfinga, ki bdi nad Peristilom. Splitčani danes Peristil označujejo kot središče Splita.

Foto: Tara Kuster

Ljudje pogosto sedejo na stopnice Peristila in prisluhnejo kitari, ki jo ob poletnih večerih igra glasbenik pred kavarno in restavracijo Lvxor.

Zaradi čudovitega ambienta in posebne akustike, pa na Peristilu potekajo številne svečane prireditve. Tako se na primer na Peristilu vsako leto otvori Splitsko ljeto (Splitsko poletje, op. p.)  – festival z dramskim, opernim, baletnim in koncertnim programom, ki Split za en mesec spremeni v veliki oder.

Foto: Tara Kuster

4. Dioklecijanove kleti

Kleti Dioklecijanove palače so v glavnem zaslužne za to, da je bilo zgodovinsko jedro Splita leta 1979 uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine, predstavljajo pa enega najboljše ohranjenih antičnih kompleksov na svetu.

Foto: Profimedia

V kleti, ki so izjemno ohranjene, se lahko vstopi po stopnicah s Peristila ali z splitske rive, v njih pa se pogosto organizirajo številne slikarke ali kiparske razstave, gledališke predstave, sejmi in drugi kulturni in družabni dogodki.

Na osrednji kletni ulici, ki pod palačo povezuje splitsko rivo s Peristilom, lahko turisti kupijo spominke, ostali deli kleti pa so odprti za ogled.

Foto: Profimedia

5. Splitska riva

Splita pa ne morete zapustiti, ne da bi se prej sprehodili po opevani splitski rivi. Promenada pod palmami je polna lokalov in restavracij. Zjutraj je riva najboljše mesto za jutranjo ali popoldansko kavo, zvečer pa se lokali spremenijo v nočne bare z živo glasbo.

Foto: Tara Kuster

Riva je prostor druženja, kjer je mogoče slišati dalmatinski mestni vrvež, na njej pa se pogosto odvijajo številni športni in kulturni dogodki. Ob priložnostih na rivi postavijo oder, na katerem nastopajo največja imena hrvaške glasbe.

V vsakem primeru pa riva predstavlja mesto, kjer lahko kadarkoli sedete na značilno belo klopco in ob sončnem zahodu opazujete trajekte, ki priplujejo v splitsko luko.

Foto: Tara Kuster

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic