3 koraki do večje samozavesti

06. avgust 2023

3 koraki do večje samozavesti

06. avgust 2023

Samozavest je ena izmed najpomembnejših osebnostnih lastnosti, ki ma bo pomagala v življenju, da res dosežemo to, kar si želimo.

Eden najpogostejših nasvetov, ki ga dobimo na kateremkoli področju, je “bodite samozavestni,” vendar samo po sebi ni povsem jasno, kako točno bi to dosegli. Samozavest definiramo kot zaupanje vase in v svoje sposobnosti, hkrati pa je to način razmišljanja in vedenja. Pomen samozavesti je izjemno velik, večino ljudi privlači, ker jo dojemajo tudi kot pogum.

Odlična novica pa je, da se da samozavest graditi in razvijati, pri čemer je dobro začeti s temi tremi osnovnimi koraki.

Foto: Instagram @theweeklyfashionista

1. Mišljenje vodi k vedenju

S trdnimi temelji, torej s pozitivnim načinom razmišljanja in dojemanjem sebe kot sposobne osebe, bo vaše vedenje to pokazalo. Mnogi psihologi se strinjajo, da naše vrednote usmerjajo način našega vedenja, kar pomeni, da je naše vedenje zunanja manifestacija tega, kar mislimo in nezavedno cenimo. Verjemite vase, ozavestite svoje prednosti, veščine, ki jih posedujete, in vrednote, ki jih gojite.

Za večjo notranjo samozavest je pogosto potrebna velika mera introspekcije in obsežna praksa za večjo vedenjsko samozavest, vendar v vsakodnevnih situacijah delajte majhne korake. Pomagajo vam lahko tudi majhne trditve, kot so “vse bo tako, kot mora biti,” “zmorem,” “sem najboljša oseba za to”.

2. Ne razmišljajte o tem, kako vas vidijo drugi

Glede na raziskavo, objavljeno v Personality and Social Psychology Review, je socialna projekcija ali kako nas vidijo drugi, proces, s katerim ljudje predstavijo sebe v družbenem svetu, zaradi česar drugi ljudje oblikujejo sodbo o tej osebi bodisi pozitivno oz. negativno. Projekcija je torej vhod, medtem ko je presoja izhod.

Foto: Instagram @iconbella

Če večino svojega življenja niste bili posebej samozavestni, je lahko projiciranje samozavestne osebnosti na začetku izziv. To je normalno in je posledica našega prirojenega odpora do sprememb. Namesto da popustite temu odporu, ga lahko predvidite in pripravite strategijo protiukrepov. In ker se lahko osredotočimo samo na lastno projekcijo, se moramo potruditi, da ne razmišljamo o dojemanju drugih, ker je izven našega nadzora.

3. Osredotočite se na dobro pripravo

Eden najpomembnejših elementov, ki vplivajo na samozavest, je dobra priprava. Ne glede na to, ali gre za sestanek, predstavitev, intervju ali zmenek, se dobro pripravite.

Naučite se informacij, ki jih potrebujete, prosite prijatelje, da postanejo vaše občinstvo, in imejte lažni govor ali simuliran pogovor z možnimi odgovori ali vprašanji. Ko boste enkrat doživeli to izkušnjo, tudi če je bila lažna, vam ne bo več tako neznana in boste bolj samozavestni.

Foto: Instagram @theweeklyfashionista

Ne pozabite, da sta samozavest in zaupanje vase veščini, ki se ju je mogoče naučiti in ju razvijati. Ne morete imeti samozavesti brez ljubezni do sebe. Če želite biti samozavestni, imejte najprej radi sebe!

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic