Zakaj se moški bojijo uspešnih žensk?

09. avgust 2023

Zakaj se moški bojijo uspešnih žensk?

09. avgust 2023

Številni moški se počutijo ogrožene, ko uspeh ženske prične presegati njihov lastni uspeh. Toda zakaj?

Leto 2023 je leto razhodov slavnih. Od Taylor Swift in Joeja Alwyna do Daltona Gomeza in Ariane Grande, odnosi bogatih in slavnih še nikoli niso bili tako negotovi. Kaj pa, če je poletje razhodov več kot le še en zvezdniški fenomen?

Večino odmevnih ločitev predstavlja en povezovalni dejavnik: izjemno uspešna ženska. Oziroma bolj natančno, ženska, uspešnejša od svojega moškega partnerja. V primeru Taylor Swift, na primer, se domneva, da se je njena 5-letna romanca z igralcem Joejem Alwynom končala, ko mu je postalo neprijetno zaradi njenega rekordnega, a napornega urnika Eras Tour.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

To nam pove tudi besedilo njene uspešnice Midnight Rain iz leta 2022, za katero se domneva, da govori o razhodu. “Hotel je nevesto /…/ jaz sem si ustvarjala ime /…/ lovila sem slavo,” poje Taylor. Podobna situacija pa ja je bila tudi razlog za ločitev Ariane Grande in njenega bivšega soproga Daltona Gomeza. Zakonca naj bi se ločila, ker se je Daltonu “zdel pritisk Arianine slave in zahtevnega urnika prehud, da bi ga lahko prenesel.”

A “preveč uspešna ženska” ni problem, rezerviran le za slavne. Pravzaprav so študije pokazale, da imajo ženske z “višjim družbenim statusom” veliko manj možnosti, da bodo uspešne v romantičnih razmerjih. Številne ženske poročajo, da kljub temu, da je moškim njihov uspeh na začetku razmerja všeč, se kasneje počutijo zasenčene.

Priložnost, da uživajo v siju svojih deklet, je lahko privlačna. Toda pri nekaterih moških ta mehurček poči v trenutku, ko ženski uspeh grozi, da bo presegel njihovega, in se trudijo, da bi ga dohiteli na kakršen koli način,”

razlaga Ellie Philips
Foto: Spotlight/Launchmetrics

Tudi Ellie Phillips, ki dela kot televizijska voditeljica in novinarka v šovbiznisu, ima uspešno kariero, ki zna biti časovno zahtevna. Njen nekdanji partner “ni prenesel” njenega položaja v središču pozornosti. “Sovražil je, ko so me zvezdniki pozdravljali in motilo ga je na rdečih preprogah, ko so fotografi želeli moje slike brez njega,” je nadaljevala.

Ko sta “nenavadno ljubosumje in zamere,” ki ju je gojil do nje, rasla, se je začel grdo obnašati in namerno poskušal ovirati njen napredek. Pojasnila je, da je “začel poskušati nadzorovati, kaj imam oblečeno, in me prisilil, da sem vedno več pokrivala, da bi poskušal zmanjšati pozornost, ki bi jo prejela. Prav tako mi je nenehno pošiljal sporočila, ko sem bila na dogodkih, in me spraševal, s kom se pogovarjam in zakaj, ter zahteval posebne redne posodobitve in časovne razporede mojih gibanj.”

Foto: Spotlight/Launchmetrics

Ellieni dosežki so sčasoma postali vir sporov v njenem razmerju, vendar je bil njen uspeh zanj prvotno privlačen. “Sprva mu je bilo všeč, ker je svojim prijateljem lahko povedal, da je njegovo dekle na televiziji. Če sem iskrena, mislim, da je bila moja služba ena glavnih stvari, ki se mu je sprva zdela najbolj privlačna pri meni,” je povedala za Glamour.

Terapevtka za spolnost in odnose Rhian Kivits redno opaža, da se ta dinamika pojavlja tudi med njenimi klienti. Nekateri moški, pojasnjuje, “se počutijo potrjene in samozavestne zaradi ideje, da so sposobni zagotoviti razmerje z uspešno žensko”.

A Rhian tudi pravi, da se ravnotežje lahko premakne, ko moški zazna, da v razmerju postaja zasenčen. “Težave lahko nastanejo, ko uspeh ženske preseže uspeh moškega, on pa se počuti, kot da so razkriti njegovi lastni primanjkljaji,” je dodala.

Neenaka uspešnost med partnerjema vedno doda plast izziva odnosom, vendar tu ne gre le za to. Vsi voditelji držav, ki so članice G7 (Group of seven: Francija, Kanada, ZDA, Nemčija, Italija, Japonska in Združeno Kraljestvo), razen enega, so poročeni z ženskami z nižjim globalnim profilom in enako velja za moške, izvršne direktorje, profesorje in športnike po vsem svetu.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

Ta posebna kriza zavisti v romantičnih razmerjih nesorazmerno prizadene moške. Klinična psihologinja dr. Sarah Bishop večino tega pripisuje globoko zakoreninjenim patriarhalnim načelom družbe: “V zgodovini je družba dajala večjo vrednost dosežkom moških in norma je bila moška prevlada. Ne glede na to, ali je moškemu to všeč ali ne, je morda ta sporočila ponotranjil – kar vodi v občutek nelagodja, ko je partnerka uspešnejša,” pojasnjuje.

Za uspešne ženske je morda težje najti pravega moškega, vendar zagotovo ni nemogoče. Potem ko je zapustila svojega ljubosumnega bivšega, je Ellie spoznala svojega moža, s katerim je že sedem let in zagotavlja, da “izjemno podpira njeno kariero”.

Da bi moški postali resnično podpirajoči partnerji, se morajo najprej potruditi, da premagajo načine, na katere so socializirani, da na ženske dosežke gledajo kot na grožnjo. Kot ugotavlja dr. Bishop je “ključna samorefleksija. Razumevanje svojih negotovosti in prevzemanje odgovornosti za delo na njih je ključnega pomena.”

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic