Dalmatinsko mestece, kjer se je ustavil čas

Majhno obmorsko naselje Vinjerac, ki s pogledom na mesto osuplja vse svoje obiskovalce, je zaradi kombinacije miru in očarljive narave, idilična destinacija za enodnevni izlet.

Tara Kuster / 13. avgust 2023

Vinjerac je majhno naselje na jugovzhodni obali Velebitskega kanala, ki ga imenujejo tudi Planinski, Podvelebitski in Podgorski, njegov najožji del pa je prav v Vinjercu.

Glavno mesto jedro se nahaja na majhnem skalnatem polotoku, usmerjenem proti severu.

Prav njegov geografski položaj mu je omogočil večstoletno obstojnost, zaradi svoje ugodne lege in pristanišča pa je razvil funkcijo povezovalca.

Mestno pristanišče ima tudi izjemen lokalni pomen, saj predstavlja edini varen zaliv med Paškim zalivom in novigradskim pristaniščem.

Po podatkih iz leta 2021 je v Vinjercu živelo le 173 prebivalcev, a zaradi svoje fotogeničnosti, primorskega položaja, pogleda na Velebit, čistega morja in prijaznih ljudi, v njem dopustujejo številni turisti.

Staro mestno jedro obiskovalce navdušuje s kamnitimi ulicami, ki odražajo njegovo zgodovino.

Pred turizmom sta bili v Vinjercu najpomembnejši tradicionalni gospodarski panogi pomorstvo in ribištvo.

Zanimivo je, da so mestne hiše v Vinjercu zaščitene z visokimi ograjami in zidovi.

Najmočnejši veter v mestu je burja, ki je v zimskih mesecih še posebej izrazita. Neurje prinaša slane kapljice z morske gladine na vinogradniško stran Velebitskega kanala, kar škoduje rastlinstvu, objektom, plovilom in rastlinski odeji.

V središču mesteca se nahaja tudi cerkev sv. Anta Padovanskega z zvonikom. Zgrajena je bila, ko so se prenehali turški napadi na mesto.

Cerkev ima bogato zbirko bogoslužnih knjig, iz nje pa se še zmeraj slišijo stare glagoljaške pesmi.

Življenje meščanov je bilo že od nekdaj zelo težko. Omejena kmetijska dejavnost je vezana na oljke, žita, vinsko trto in smokve, od ovčjereje pa je prebivalstvo dobivalo volno, usnje, meso, sir in mleko.

 

V zadnjih nekaj letih so nasproti mestnega jedra zrastle nove nepremičnine, ki so izkoristile čudoviti pogled na Vinjerac.

Zaradi modernega izgleda, ki se ne sklada s starimi mestnimi hišami, pa je gradnja razžalostila domačine.

V Vinjercu lahko uživate v odlični lokalni hrani, pripravljeni v mestnih konobah, ki se nahajajo v čudovitem ambientu.

Prav tako ne smete oditi, ne da bi poskusili hvaljeni pršut iz Vinjerca, ki je pridelan na tradicionalen način in se lahko pohvali z vrhunsko kakovostjo.

Dodaten plus ...

Vinjerac je oaza miru, saj se lahko pohvali z odsotnostjo turističnega vrveža in predstavlja krasno poletno destinacijo v mediteranskem okolju, ki je od priljubljenega Zadra oddaljena le pol ure vožnje.

Avtor
Piše

Tara Kuster