4 neverjetni načini, kako lahko uporabite skorjo lubenice

14. avgust 2023

4 neverjetni načini, kako lahko uporabite skorjo lubenice

14. avgust 2023
Foto: Pexels

4 neverjetni načini, kako lahko uporabite skorjo lubenice

14. avgust 2023

Verjetno (skoraj) vsi uživamo le središčni sladek in sočen del lubenice, zeleno lupino pa odvržemo. Toda četudi je lubenična lupina morda manj okusna, je prav tako dobra in uporabna, zato lahko lubenico v celoti izkoristimo.

Lubenica je odlična hrana za vroče poletne dni. Vsebuje veliko vode, ki hidrira naše telo, in vitaminov in mineralov, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Četudi v glavnem vsi uživamo sočen rdeč del lubenice, je tudi zelen del, njen olupek, užiten. Čeprav surova lubenična lupina ni najbolj dobra, pa jo lahko pripravimo na različne načine in izboljšamo njen okus.

Vložena lubenična lupina

Lupina lubenice je zelo podobna kumari, kar je pričakovano, glede na dejstvo, da lubenica in kumara spadata v isto rastlinsko družino. Poznamo že celo njun hibrid, ki se imenuje cucamelon in izgleda kot lubenica v velikosti prsta.

Foto: Profimedia

Vlaganje lubenične lupine je tako zelo podobno vlaganju kumar.

Sestavine:

  • 4 skodelice vode,
  • 1 čajna žlička grobe soli,
  • 2 skodelici olupljene lubenice (pustite plast svetlo rdeče barve), narezane na koščke,
  • ¾ skodelice granuliranega sladkorja,
  • 1 začimbna jagoda,
  • ½ skodelice jabolčnega kisa,
  • 4 zrna popra,
  • 4 cele klinčke,
  • ½ žličke začimb za vlaganje,
  • 1 dolga rezina sveže korenine ingverja,
  • ¼ čajne žličke semen zelene.

Postopek:

V velikem loncu zavremo vodo in sol na srednje močnem ognju. Dodamo koščke skorje in kuhamo, dokler se ne zmehča – približno 5 minut. Precedimo, prihranimo tekočino in prenesemo skorje v veliko stekleno ali plastično skledo.

V ponvi zmešamo prihranjeno tekočino s preostalimi sestavinami. Zavremo na srednje močnem ognju in mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Kuhamo 15 minut, dokler se nekoliko ne zmanjša. Prelijemo lubenične lupine v skledo. Postavimo krožnik na vrh, da ostanejo skorje potopljene v tekočino. Pokrijemo in postavimo v hladilnik za en dan, nato pa prenesemo v steklen kozarec in hranimo zaprto v hladilniku do 2 tedna.

Vložene lubenične lupine lahko uživamo z mesnimi delikatesami in siri ali z drugo vloženo zelenjavo.

Foto: Instagram @thewildingslanding

Skorja lubenice v voku

Ko lubenično skorjo narežemo na tanke dele, je podobna ostali trdi zelenjavi in se kot taka preprosto skuha v voku z ostalo zelenjavo, mesom, oreščki, tofujem … Je odlična kombinacija s korenčkom, svežim ingverjem, česnom, sojino omako, z medom, drobnjakom in ostalimi zelišči.

Foto: Pexels

Lubenični churrosi

Veliko je tudi načinov za pripravo lubenične skorje v sladki obliki. Od marmelade do sladoleda na palčki, pite … Obstaja široka paleta postopkov, kako lubenično lupino uporabimo pri pripravi sladic. Najbolj zanimiv recept pa je vsekakor recept za pripravo lubeničnih churrosov, ki originalno predstavljajo vrsto ocvrtega testa.

Foto: Pexels

Sestavine:

  • 1 cela lubenica,
  • 1 skodelica moke,
  • 1 skodelica koruznega zdroba,
  • 1 skodelica stopljenega masla,
  • 1 skodelica mešanice cimetovega sladkorja (enaki del cimeta in belega sladkorja),
  • Čokoladna omaka za namakanje (neobvezno).

Postopek:

Operemo lubenico in jo s skorjo narežemo na podolgovate kose. V srednje veliki skledi zmešamo moko in koruzni zdrob. Vzamemo podolgovate kose lubenice in jih povaljamo v mešanici. Poškropimo s pršilom za kuhanje in jih v eni plasti položimo v cvrtnik.

V cvrtniku jih kuhamo 20 minut na 200 stopinj Celzija (ali dokler ne porjavijo), pri čemer jih vsakih 5 minut obrnemo.

Ko so gotovi, jih pustimo, da se ohladijo za vsaj 5 minut. V eni posodi stopimo maslo, v drugo pa vsipamo mešanico cimetovega sladkorja. Povaljamo jih v maslu in nato v mešanici cimetovega sladkorja. Dober tek.

Slaw solata z lubenično lupino

Slaw oziroma cole slaw solata izvira iz Nizozemske in v originalu vsebuje sveže zelje, korenje, čebulo in majonezo, seveda pa jo lahko naredimo tudi z olupkom lubenice.

Foto: Pexels

Sestavine:

  • ¼ skodelice (62,5 ml) grškega jogurta,
  •  ¼ skodelice kisle smetane,
  • 1 in ½ žličke gorčice z gorčičnimi semeni,
  •  1 žlica jabolčnega kisa,
  • 4 žličke sveže iztisnjenega limoninega soka,
  • 1 žlica sladkorja,
  •  1 žlička makovih semen (celih, ne zmletih),
  • 2 žlički olivnega olja,
  •  ščepec soli in sveže mletega črnega popra,
  • 4 skodelice naribane lubenice (vendar vseeno odstranimo čisto zunanji, temno zeleni del),
  • 1 skodelica naribanega korenčka,
  •  1 in 1/2 skodelice nasekljanega svežega ananasa.

Postopek:

V manjši skledici zmešamo vse sestavine za preliv (to je vse razen zadnjih treh navedenih sestavin – lubenice, korenčka in ananasa). Naribano lubenično lupino v tanki plasti razporedimo po kuhinjskih brisačah, da vpijejo odvečno vodo. V srednje veliki skledi z rokami dobro premešamo sadje, zelenjavo in preliv. Postavimo v hladilnik, da se ohladi. Postrežemo hladno k finim jedem z žara.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic