Gibanje brisač: Grki so šli v boj proti ležalnikom na plažah

12. avgust 2023

Gibanje brisač: Grki so šli v boj proti ležalnikom na plažah

12. avgust 2023

Na grških plažah se odvija vse več protestov, na katerih domačini zahtevajo omejitev ležalnikov na njihovih javnih plažah.

Ker se lahko Grčija pohvali s kar 16.000 kilometrov dolgo obalo in stotinami plaž, se je v zadnjem času pojavilo vse več podjetij, ki so dobila dovoljenje za oddajanje ležalnikov in senčnikov, s katerimi zasedejo najlepše dele plaž na otokih.

Ker so plaže v državi javne, so začeli domačini ostro protestirati in zahtevati svoj prostor ob morju in prost dostop do plaž. Tamkajšnji mediji so jim tako nadeli ime Gibanje brisač, ki sporoča:

“Domačini imamo radi mir, zato ne želimo, da bi plaže zasedla podjetja, ki jim je pomemben le denar, ne pa narava in prijetno vzdušje. Ne želimo, da bi plažo zasedli senčniki in ogromne lesene postelje, ki nimajo nič skupnega s preprostostjo otoka.”

Foto: Profimedia

Ležalniki ovirajo tudi reševalce iz vode

Protestniki so se začeli najprej zbirati na Parosu, nato na sosednjem otoku Naksos, oglasili pa so se tudi domačini v nekaterih priljubljenih letoviščih tako na severnem kot južnem delu države.

Ob tem opozarjajo tudi na absurdnost cen najema ležalnikov in senčnikov: cena za dva ležalnika in senčnik lahko preseže celo 100 evrov na dan, če so v prvih vrstah ob morju.

Še več: v mnogih primerih so ležalniki tako na gosto postavljeni, da ovirajo reševalce iz vode, ki bi se morali med posredovanjem v primeru nesreče prebijati mimo vseh teh ležalnikov. Nekatera podjetja pa svoje ležalnike razširijo tudi čez dogovorjeno območje, tako da ostane le malo prostora za tiste, ki želijo uživati zgolj na svoji brisači.

Grški minister za gospodarstvo je že napovedal poostren nadzor nad postavljanjem ležalnikov na plažah in sankcije zoper kršitelje.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic