Zamrzovanje pomeni, da lahko tudi pozimi uživamo jagode ali breskve, hkrati pa z zamrzovanjem preprečimo kvarjenje. Raziskave so pravzaprav pokazale, da imata lahko zamrznjeno sadje in zelenjava ravno toliko vitaminov kot sveža.
“Glede na načine, kako so se ljudje domislili konzerviranja živil, je zamrzovanje najboljša možnost za ohranjanje hranilnih snovi,” je za CNN povedal avtor študije Ali Bouzari, kulinarični znanstvenik in avtor knjige Ingredient: Unveiling the Essential Elements of Food (op. p. Sestavina: Razkritje bistvenih elementov hrane). “Če si ne morete privoščiti sveže hrane ali živite na območju, kjer je trgovina edini dostop do pridelkov, je pomembno, da se zavedate, da sta zamrznjeno sadje in zelenjava odlična alternativa.”
Zamrzovanje je, poleg ohranjanja vitaminov, najboljši način za ohranjanje koristnih rastlinskih spojin, ki pomagajo ščititi pred boleznimi, je pojasnila Mary Ann Lila, direktorica Inštituta za zdravje na univerzi North Carolina State University.
Dejstva o zamrzovanju
Zamrznjeni pridelki so še posebej pametna odločitev, če sadja in zelenjave ne pojeste v nekaj dneh. Zamrznjeno sadje “se pobere na vrhuncu zrelosti in se nato posamično hitro zamrzne in zapakira v atmosferi dušika,” je povedal Gene Lester, rastlinski fiziolog in vodja nacionalnega programa ameriškega ministrstva za kmetijstvo. Dušik namreč ohranja hranila, ki jih kisik razgradi.
Zelenjava, namenjena zamrzovanju, je prav tako pobrana na vrhuncu zrelosti, vendar se za razliko od sadja pred zamrzovanjem blanšira, kjer je izpostavljena temperaturam vroče vode, kar uniči encime, ki povzročajo razbarvanje in izgubo okusa, in ohranja mehko strukturo zelenjave.
Lester pa opozarja, da se z blanširanjem lahko izgubi do 50 odstotkov vitamina C. A ker se zelenjava pobira na vrhuncu zrelosti, ko je tudi vsebnost hranljivih snovi najvišja, ima prehransko prednost, ki nadomesti morebitne izgube hranil.
Lester poudarja, da ima zelenjava za zamrzovanje, ki jo naberete na vrhuncu zrelosti, med 10 in 50 odstotkov več hranilnih snovi, vitaminov in mineralov od sveže zelenjave, ki je bila nabrana, naložena na tovornjak, shranjena v skladišču … Zaradi izpostavljenosti kisiku med prevozom in skladiščenjem, pride namreč do izgube hranil.
Zrela sveža zelenjava s kmetije bi bila sicer boljša od zamrznjene, vendar le, če jo pojemo v enem dnevu.
Nasveti za zamrzovanje
- Izberite zamrznjeno zelenjavo brez dodane soli in sadje brez dodanega sladkorja.
- Vrečko pred nakupom otipajte. Zamrznjeno sadje in zelenjava morata biti trda, ne kašasta ali mokra.
- Sadje in zelenjavo shranjujte v zadnjem delu zamrzovalnika, da se ne odmrzneta, ko odprete vrata.
- Ne pregrevajte zamrznjenih izdelkov. Rahlo kuhanje na pari je najboljši način za ohranitev hranilnih snovi v zelenjavi.