Kako branje vpliva na vaše mentalno zdravje?

18. september 2023

Kako branje vpliva na vaše mentalno zdravje?

18. september 2023
Foto: Pexels

Ena izmed dejavnosti, ki lahko enostavno in hitro izboljšajo vaše počutje in duševno zdravje, je branje knjig.

Številne raziskave so dokazale, da branje pozitivno vpliva na duševno zdravje z več vidikov. Pri tem niti ni pomembno, kaj berete, pa če se odločite za zgodovinske knjige, romantične romane ali vsebine za dvig samozavesti in motivacijo. Bolj pomembno je, da vam je zanimivo in prijetno.

Foto: Instagram

Pomaga pri obvladovanju stresa

Če se boste zakopali med knjige, se boste odklopili od vsakdana in vsaj za hip pobegnili od vaših skrbi. V eni izmed študij Univerze Sussex je bilo ugotovljeno, da je branje enako učinkovito kot joga in humor pri zmanjševanju subjektivnih občutkov stresa v 30-minutnem obdobju. Ugotovili so, da lahko branje zmanjša stres za kar 68 odstotkov.

Ne pozabite, da je dobra staromodna knjiga najboljši način za razbremenitev in izklop, če pa za branje uporabljate tablico, pametni telefon ali računalnik, zaprite druge programe in izklopite obvestila. Različne motnje in obvestila motijo ​​pozitivne lastnosti obvladovanja stresa branja.

Foto: Unsplash

Varuje zdravje vaših možganov

V dolgotrajni študiji posameznikov starih 64 let in več je bilo pri tistih, ki so brali vsaj enkrat na teden, manjša verjetnost, da bodo doživeli kognitivni upad kot pri tistih, ki niso brali. Po 14 letih raziskav so bili ne glede na stopnjo izobrazbe tisti, ki so več brali, deležni večje zaščite možganov.

Druga študija je pokazala, da bralci knjig živijo dlje kot nebralci, in domneva se, da je to posledica učinka, ki ga ima branje na ohranjanje kognitivnih sposobnosti skozi čas.

Foto: Unsplash

Pripomore pri zdravljenju duševnega zdravja

Biblioterapija ali uporaba različnih bralnih gradiv za spodbujanje duševnega zdravja je dobro znan dodatek k zdravljenju duševnega zdravja. Biblioterapija je lahko sestavljena iz katere koli vrste literature in lahko vključuje knjige za samopomoč, osredotočeno branje, pripovedi iz prve roke o izkušnjah drugih ljudi in celo ustrezno leposlovje.

To je lahko močna strategija in se uspešno uporablja za zmanjšanje depresije, samomorilnih misli, anksioznosti, obsesivno-kompulzivnih simptomov, simptomov zdravstvene anksioznosti, nespečnosti in stresa.

Foto: Unsplash

Branje knjig pred spanjem pomaga pri spanju

Branje brez spanjem naj ne bo ritual rezerviran zgolj za otroke. Za odrasle lahko branje knjige pred spanjem skrajša čas, ki je potreben, da zaspijo, in podaljša trajanje spanja. Pri tem naj seveda poudarimo, da to velja zgolj za branje fizičnih knjig in revij in ne branje na elektronskih napravah.

Modra svetloba namreč poveča občutek budnosti in odloži začetek spanca. V mislih pa imejte tudi vsebino, ki jo berete pred spanjem, saj različne vsebine različno vplivajo na kakovost spanca. Vedno spremljajte svoje odzive in temu ustrezno prilagodite izbor knjig.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic