Kaj pravi znanost o spanju ljubljenčka v vaši postelji?

21. september 2023

Kaj pravi znanost o spanju ljubljenčka v vaši postelji?

21. september 2023
Foto: Pexels
Kaj pravi znanost o spanju ljubljenčka v vaši postelji?

Kaj pravi znanost o spanju ljubljenčka v vaši postelji?

21. september 2023
Foto: Profimedia

Ob psih in mačkah spimo že tisočletja, toda ali vam deljenje postelje z vašim ljubljenčkom prinaša več škode kot koristi?

Štirinožni prijatelji delajo marsikomu družbo v postelji, a to ni nič novega, saj mačke in psi z nami živijo že tisočletja. Ali nam to škodi? “Mislim, da ni razloga za skrb,” pravi Esme Wheeler, strokovnjakinja za dobro počutje psov pri angleški organizaciji za preprečevanje krutosti živali RSCPA, ki tudi svojemu psu dovoli spati na postelji.

“Morda obstaja majhno tveganje v smislu prenosa bolezni ali bolh, vendar če že tako ali tako živite s psom in če bo ta spal v postelji, to ne bo povečalo tveganja,” dodaja. Bo pa spanje z ljubljenčkom morda vplivalo na kakovost vašega spanca, saj imajo psi drugačne vzorce spanja kot ljudje in dobro slišijo vsak ropot. Na vprašanje kako problematične so tovrstne motnje spanja, lahko odgovorimo, da obstaja premalo raziskav oz. so rezultati študij različni.

Učinki deljenja postelje z ljubjenčki

Študija klinike Mayo je pokazala, da si 56 odstotkov odraslih ter 35 odstotkov otrok, ki imajo živali, posteljo deli z ljubljenčkom. Prav tako je študija pokazala, da je 57 odstotkov vojnih veteranov s posttravmatsko stresno motnjo, ki si posteljo delijo s psi, potrdilo, da so psi zmanjšali količino njihovih nočnih mor.

Ena od nacionalnih raziskav med Avstralci je pokazala, da so lastniki psov in mačk na splošno redkeje jemali zdravila zaradi težav s spanjem kot tisti, ki jih niso imeli. Pri tej raziskavi sicer niso vključili posebnih vprašanj o skupnem spanju in smer vzročne zveze ni jasna. Novejša študija, v kateri so merili kakovost spanja pri ljudeh in njihovih pasjih sostanovalcih, je pokazala, da čeprav prisotnost psa v sobi ni imela večjega vpliva na spanje, je žival na postelji pri lastnikih povzročila manjšo učinkovitost spanja.

Foto: Instagram

V drugih raziskavah so nekateri lastniki živali poročali, da so njihove živali moteče, drugi pa so jih opisali kot koristne. Na splošno ni prepričljivega mnenja. Če sami ne opažate nobenih negativnih učinkov, potem vam verjetno ni treba veliko skrbeti.

Učinek deljenja postelje na pse

Večina ljudi posteljo deli s svojimi psi, ki pa težko razumejo, kdaj in zakaj se spremeni režim spanja. “Paziti je treba na doslednost,” pravi Wheelerjeva. “Če psu dovolite spati na postelji, ne morete pričakovati, da bo razumel, kdaj mu to nenadoma ne bo več dovoljeno. Če boste to storili, morate to storiti in nadaljevati ali pa psa naučiti, da lahko ob določenem času pride na posteljo.”

V kolikor si posteljo delite s svojim zvestim prijateljem, ne pozabite, da so psi s starostjo manj sposobni vstati ali sestopiti s postelje. Za zmanjšanje stresa v poznejših letih je dobro, da ima svoj prostor za spanje. Pomembno si je zapomniti tudi, da psi in otroci ne smejo ostati sami skupaj v spalnih prostorih. Po nasvetih organizacije Dogs Trust naj otroci in psi ne bi smeli biti sami v prostoru, ne glede na to, kako navajen je otrok na pse in obratno.

Kaj pa mačke? Na tem področju ni toliko študij, saj je skupno spanje z mačkami manj pogosto. “Mačke so imele krajšo pot udomačitve kot psi,” pravi Wheelerjeva in dodaja, da to ne pomeni, da mačke niso sposobne vzpostaviti tesne navezanosti na človeka.

Nasveti za boljšo kakovost spanja z ljubljenčkom

Uporabite ležišče ustrezne velikosti

Da bi zmanjšali motnje pri menjavi položajev med spanjem, poskrbite, da bo vaše ležišče dovolj veliko, da bo primerno za vas, vašega hišnega ljubljenčka in vse druge, ki si z vami delijo posteljo.

Redna menjava posteljnine

Dobra higiena je ključnega pomena za preprečevanje širjenja neželenih mikrobov, zato je redno pranje posteljnine še toliko bolj pomembno. Poskrbite tudi, da hišnemu ljubljenčku, ki preživlja čas tudi zunaj, umijete tačke in kožuh, da v spalnico ne bi prišla umazanija, pesticidi in zunanji alergeni.

Spremljajte obiske pri veterinarju

Poskrbite, da bo vaš hišni ljubljenček opravil vsa cepljenja, ki so priporočena za njegovo vrsto, ter da redno uporabljate sredstva proti bolham in klopom, ki jih je določil vaš veterinar.

Pred spanjem hišnega ljubljenčka sprehodite

Pred spanjem peljite ljubljenčka na sprehod, da bo imel še zadnjo priložnost, da gre na stranišče, obenem pa se bo ‘zdivjal’ in tako z gibanjem manj motil vaš spanec.

Vzpostavite dosledno rutino pred spanjem

Podobno kot ljudje imajo tudi živali cirkadiani ritem, ki določa, kdaj se počutijo utrujene in kdaj budne. Svetujemo vam, da vsak dan zaspite in se zbudite ob približno istem času.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic