Kurkuma je postala priljubljena ne samo kot začimba, ampak tudi kot prehransko dopolnilo. Prodaja se kot kurkim s trditvami, da lahko ublaži bolečine v sklepih, zmanjša vnetja in izboljša gibljivost. Znanstveniki na univerzi Chulalongkorn v Bangkoku so se lotili študije, da bi raziskali pozitivne učinke, ki jih ima kurkim v obliki prehranskih dopolnil na telo. Na Tajskem kurkumo namreč uživajo za blaženje napihnjenosti in prebavnih motenj.
Dr. Krit Pongpirul, izredni profesor preventivne in socialne medicine na omenjeni univerzi in njegovi sodelavci so v raziskavi, objavljeni v ponedeljek v reviji BMJ Evidence-Based Medicine, preverjali, ali lahko dodatki s kurkuminom pomagajo bolnikom s funkcionalno dispepsijo. To je pogosto obolenjem prebavil, ki povzroča bolečine v želodcu ter občutek polnosti, slabosti in napihnjenosti po jedi.
Študija je vključevala 206 ljudi s funkcionalno dispepsijo, ki so jih razdelili v tri naključno izbrane skupine: ena skupina je jemala 20 miligramov omeprazola (zdravilo, ki zmanjšuje želodčno kislino) enkrat na dan; druga je jemala dve 250-miligramski kapsuli kurkumina štirikrat na dan; tretja pa je vsak dan jemala omeprazol in kurkumin v navedenih odmerkih. Študijo je zaključilo 151 bolnikov, po štirih in osmih tednih pa so vse tri skupine poročale o podobnem zmanjšanju simptomov, kot so bolečine, bruhanje, zgaga in napihnjenost.
Dr. Brian Lacy, gastroenterolog in profesor medicine na kliniki Mayo v Jacksonvillu, je mnenja, da je sicer kljub obetavnim rezultatom študije za natančnejša dognanja manjkala skupina s placebom. Na drugi strani pa je dr. Mahtab Jafari, profesor farmacevtskih znanosti na Kalifornijski univerzi v Irvinu, opozoril, da bolniki z bolečimi simptomi prebavil ne bi smeli uporabljati kurkumina brez predhodne ustrezne zdravniške ocene.
Kurkuma da ali ne?
Kurkuma in kurkumin sta po besedah dr. Janet Funk, profesorice medicine na Univerzi v Arizoni, med najbolj raziskanimi prehranskimi dopolnili, sama je s sodelavci v obsežnem pregledu ocenila 389 kliničnih raziskav. Četudi vse študije niso velike in dobro zasnovane, pa so dokazi pokazali, da do prehranski dodatki s kurkumo oz. kurkuminom koristni pri osteoartritisu in potencialno koristni za ljudi z odpornostjo na inzulin ali sladkorno boleznijo.
Tako kot pri vseh izdelkih, se je kakovost v prehranskih dodatkih izredno razlikovala, ugotovljeno pa je bilo tudi, da nekateri dodatki vsebujejo tudi potencialno škodljive onesnaževalce. Dr. Funk in njeni sodelavci so v študiji, objavljeni leta 2018, analizirali 35 kurkuminskih dodatkov in v vseh izdelkih razen v enem našli svinec. Med drugim so našli tudi strupena industrijska topila in pa piperin, izvleček črnega popra, ki povečuje absorpcijo kurkumina, vendar lahko tudi vpliva na nekatera zdravila.
Dr. Jafari, ki preučuje kurkumin v svojem laboratoriju, pravi, da je prepričana, da ima kurkumin resnične protivnetne učinke, vendar zaradi pomanjkanja velikih, dobro zasnovanih raziskav in industrijske regulacije ne priporoča kurkuminskih dodatkov. Predlaga raje uživanje kurkume v naravno obliki, saj vemo, da kurkuma med drugim pozitivno vpliva na žolčnik, varuje jetra in deluje protivnetno.
“Kupite čudovite korenine kurkume, jih zmeljite jih, dodajte v hrano in uživajte,”
je dejala Dr. Jafari.
Kurkumin napitek
Z vse več pozornosti usmerjene k našemu zdravju (berite pozornost za všečke na Instagramu) je kurkumin latte postal eden najbolj trendi zdravih napitkov, ki na menijih po lokalih delajo družbo že uveljavljenem napitku matcha latte. Priprava ni težka, okus pa božanski!
Kurkumo v prahu zmešajte skupaj s katerikoli toplim rastlinskim mlekom, najbolje kokosovim, po žeji za boljši okus dodajte druge začimbe kot so cimet, kardamom, ingver ter posladkajte z medom. Kurkumo lahko zmešate tudi v smutije, jo dodate v čaj ali v rižote, juhe in enolončnice.