5 slovenskih fotografov, ki premikajo meje mogočega

08. november 2023

5 slovenskih fotografov, ki premikajo meje mogočega

08. november 2023
Foto: Marko Delbello Ocepek

5 slovenskih fotografov, ki premikajo meje mogočega

08. november 2023

Podjetje Canon je v Ljubljani praznovalo 5. obletnico sistema EOS R, ki je naredil zgodovinski premik v fotografiji in v videografiji. Razglasili so tudi pet vrhunskih slovenskih fotografov, ki so postali ambasadorji znamke.

Inovativen Canonov sistem EOS R, ki je naredil zgodovinski premik v fotografiji in v videografiji, ju prepletel in omogočil profesionalno ustvarjanje vsakomur, je na dogodku v Ljubljani praznoval 5. obletnico.

Razglasili so tudi pet Canonovih ambasadorjev – vrhunskih slovenskih fotografov, še pred tem pa v Botaničnem vrtu predstavili najnovejšo žepno vlog kamero Canon PowerShot V10.

Foto: Marko Delbello Ocepek

Pet let prevetritve visokokakovostne produkcije

Če so morali do izpred petih let fotografi ure in ure čakati na popolno fotografijo teniškega igralca v trenutku, ko zamahne žogico, lahko dandanes to delo opravijo v minuti. Pionirska inovativnost brezzrcalnega Canonovega EOS R sistema je namreč omogočila zajem do kar 201 sličice na sekundo pri neverjetnih 45 milijonih slikovnih pik (Canon EOS R5), ob tem pa z isto napravo omogočila snemanje 4K videa in interno snemanje 8K RAW videoposnetkov v polnem formatu s hitrostjo do 29,97 sličic na sekundo.

Poleg vgrajene stabilizacije slike velja izpostaviti še sistem za samodejno ostrenje iTR AF X AF, programiran z uporabo umetne inteligence z globokim učenjem, ki ne sledi le obrazom in očem ljudi, temveč tudi živalim, pticam ter ostalim hitrim subjektom, pa tudi odpornost na vodo v najtežjih pogojih in visoko ločljivostno IBIS funkcijo, ki omogoča dih jemajoče 400 MP slike.

Foto: Marko Delbello Ocepek

Premikamo meje mogočega

“Kar se je septembra 2018 začelo z enim samim brezzrcalnim fotoaparatom, nekaj RF objektivi in adapterji, se je razcvetelo v robusten ekosistem, ki ga sestavlja 14 ohišij kamer in 42 objektivov. V teh petih letih smo povsem spremenili svet vizualnega pripovedovanja zgodb. Premikamo meje mogočega in pomagamo videti naš svet na načine, kot nikoli doslej,” je ob peti obletnici inovativne tehnologije povedal Goran Sretonoski, generalni direktor Canon Adria.

EOS R sistem je tako v prelomnih aparatih EOS R5 in EOS R6 ne le združil vrhunsko fotografijo in videografijo v eni napravi, temveč opolnomočil tudi manj spretne uporabnike za vrhunsko zajemanje zgodb.

Dogodek sta obiskali tudi Nuša Gnezda in Tika Hribar (Foto: Marko Delbello Ocepek)

Spremenjen način dela lovcev na zgodbe

Dogodek je v središče postavil tudi pet izvrstnih slovenskih ustvarjalcev, ki so z oktobrom 2023 prejeli prestižni naziv Canonov ambasador v okviru mednarodnega programa Canon EMEA. Ambasadorji Aljoša Rebolj, Ana Gregorič, Luka Vunduk, Matic Borković in Samo Vidic bodo svojo strast in znanje delili s kolegi strokovnjaki in navdušenimi amaterji na različnih Canonovih dogodkih v regiji EMEA, s svojimi izkušnjami in testiranji pa bodo imeli možnost sodelovati tudi pri tehnološkem razvoju znamke.

Luka Vunduk, pokrajinski fotograf

“Kot pokrajinski fotograf ves čas nekaj čakam, svetlobo, pravi trenutek, in s sabo vselej veliko tovorim. V Dolomite sem na primer hodil kar osem let, da sem ujel popolno dramatično fotografijo. Z EOS R sistemom se je zame veliko spremenilo. Kot prvo kompaktnost, brezzrcalni fotoaparati so lažji, kot drugo pa je z objektivi lažje delati, to je še posebej pomembno ob hitrih spremembah svetlobe. Včasih sem tudi uporabljal stojala, zdaj so posnetki narejeni z roke. Zaupam stabilizaciji.”

Ana Gregorič, poročna fotografinja

“Pri poročni fotografiji se nam vedno zelo mudi, kljub temu pa moramo ob tej posebni priložnosti narediti odlične fotografije. Ni časa, da bi čakali na prave pogoje in pogosto so pogoji tudi zelo dramatični. Zato je res pomembno, da te oprema tudi v hitrih in manj ugodnih svetlobnih pogojih podpre. In doslej še ni bilo izzivov s fotografijami.”

Samo Vidic, športni fotograf in pionir Canonovega ambasadorstva

“Pri skoku s padalom imaš en poskus in to je to. Prostora za napake ni. Rad delam tudi na vodi, hitrosti pri nekaterih športih so izjemne, fotografsko opremo neprestano zaliva. Ne znam razložiti, kako je takšne fotografije težko narediti. Canon je bil kos tudi najtežji nalogi in uspešno prestal preizkus z vodo.”

Aljoša Rebolj, komercialni in gledališki fotograf

“Pri komercialni fotografiji je zelo pomembna visoka resolucija za oglase v različnih vrstah medijev, ostrina na subjektih, barve, ki prenesejo specifiko tiska. Hero produkt vse to podpre. Tudi gledališče je eden izmed zahtevnejših fotografskih ambientov – od dinamičnega razpona svetlobe, od popolnih črnin do prebijajočih se osvetlitev. In kamera, kot je EOS M3, je fantastična – celotno polje je mogoče upravljati s pogledom, tudi fokus. Med eno predstavo ustvarim 1500 fotografij in nisem še bil v situaciji, da bi režiserja pustil brez katerega koli prizora. Orodja so fantastična.”

Matic Borković, videousvarjalec

“Kot videoustvarjalci smo bili na pragu revolucije in skušali spraviti visokokakovosten zajem videa v normalne finančne okvirje. Prej smo morali biti zelo iznajdljivi, da smo dobili dobro kakovost videa, danes pa lahko delamo z vrhunskimi kamerami, ki so vsakemu dosegljive.”

Foto: Marko Delbello Ocepek

Luč sveta ugledala kamera za vloganje Canon Powershot V10

V botaničnem vrtu v Ljubljani pa so lahko priljubljeni ustvarjalci videovsebin z družbenih omrežij preizkusili najnovejšo 4K kamero za vloganje Canon PowerShot V10 z vgrajenim širokokotnim objektivom. Kamera žepne velikosti, ki tehta le 211 g, omogoča popolno diskretnost pri snemanju, vsebuje vgrajeno stojalo, nagibni zaslon in večji stereo mikrofon – ta zagotavlja jasen zvok tudi v vetrovnih pogojih. Kamera omogoča tudi stabilnost posnetkov in odličen zajem v slabih svetlobnih pogojih. Prek bluetootha lahko posnetke zlahka prenesemo na svoj telefon in že so pripravljeni za montažo in objavo.

Canon tako še naprej izpolnjuje svojo poslanstvo, opolnomočenje ustvarjalcev na vseh nivojih in jim omogočiti premikanje mej pri njihovem vizualnem pripovedovanju zgodb.

Avtor
Piše

Uredništvo

Style. Več novic