Ne dvomimo, da zanj še niste slišali, saj velja za eno najboljših rešitev, ki jih ponuja narava za krepitev imunosti. Napolnite se z antioksidanti in vitamini s pomočjo ingverjevega magičnega napitka, ki ima protivnetne učinke in je idealen zaveznik v boju proti različnim virusom.
Sestavine:
- 1 kos sveže ingverjeve korenine,
- 1 olupljena pomaranča ali limona,
- 1 žlica medu,
- ščepec črnega popra,
- kozarec tople vode,
- čajna žlica kurkume (po želji).
Postopek:
Ingver očistite in nasekljajte na koščke ter jih skupaj s koščki limone ali pomaranče stresite v mešalnik. Dodajte žlico medu in ščepec črnega popra. Črni poper bo vplival na absorpcijo kurkumina, snovi, ki se nahaja v ingverju in ima močne protivnetne lastnosti. Po želji dodajte še čajno žličko kurkume, ki prav tako vsebuje kurkumin.
Dodajte toplo vodo in mešajte vse sestavine dokler ne dobite gladke zmesi. Mešanico precedite skozi cedilo, da odstranite trdne delce. Napitek postrezite v steklenici ali kozarcu in ga takoj zaužijte.
6 prednosti ingverjevega napitka
Priljubljeni wellness napitek lahko poleg dviga odpornosti pomaga pri prebavi, krepi imunski sistem in lahko zniža raven sladkorja v krvi. Ingver vsebuje vitamin C, magnezij in kalij, ki imajo skupaj z drugimi aktivnimi sestavinami napitka, izjemne koristi na naše telo.
“V ingverju so določeni encimi, ki lahko pomagajo pri napihnjenosti, lajšajo zaprtje in pomagajo pri slabosti,” pravi Candace O’Neill, angleška dietetičarka. Ingver lahko pomaga tudi pri jutranji slabosti in celo pri slabosti in bruhanju, ki ju povzroča rak. Zaradi protivnetnih in antibiotičnih lastnosti ingverja lahko ingver pomaga pri lajšanju bolečin, vendar ne pričakovati takojšnjega lajšanja, saj gre za dolgoročno učinkovanje.
Ingver ima protivnetne in antibiotične lastnosti, ki lahko okrepijo vaš imunski sistem, vsebuje pa tudi protivirusne in antibakterijske lastnosti, ki vam pomagajo ohranjati zdravje. Poleg tega znižuje raven sladkorja v krvi. “Obstaja nekaj dokazov, da lahko izboljša občutljivost na inzulin in zmanjša nekatere encime v telesu, ki razgrajujejo ogljikove hidrate, ter poveča presnovo glukoze,” trdi O’Neillova.
Raziskave so pokazale, da lahko ingver zmanjša vašo lakoto in poveča število kalorij, ki jih porabite med prebavo. “Ingver vsebuje spojine, ki lahko povečajo termični učinek hrane, kar poveča število kalorij, ki se pokurijo pri razgradnji hrane,” pojasnjuje dietetičarka. A po njenih besedah ne gre za drastični učinek znižanja telesne teže, saj naj bi povečal izgorevanje le za približno 50 kalorij. Zadnji od zdravilnih učinkov pa je zniževanje holesterola.