7 skrivnosti, s katerimi lahko izboljšate svoje sladice

15. december 2023

7 skrivnosti, s katerimi lahko izboljšate svoje sladice

15. december 2023
Foto: Pexels

7 skrivnosti, s katerimi lahko izboljšate svoje sladice

15. december 2023
Foto: Pexels

Spoznajte trike profesionalnih slaščičarjev, da bodo vaši prihajajoči prazniki mirnejši, sladice popolno dodelane in vi samozavestnejši v kuhinji.

Preberite recept od začetka do konca

Največja napaka vseh domačih kuharjev je, da ne preberejo recepta v celoti pred pričetkom dela, ampak le sledijo korakom po vrsti. To morate upoštevati zlasti, če recept pripravljate prvič, s čimer boste zagotovo povečali svojo uspešnost. Nič ni hujšega kot to, da sredi recepta ugotovite, da vam manjka ključna sestavina ali kos opreme oz. bi morali kakšnega od postopkov narediti v drugem vrstnem redu.

Do grama natančno

Nič ni narobe, če kdaj eksperimentirate in sestavine odmerite na oko, a vendar je pri večini sladic merjenje sestavin ključnega pomena. Naj vaša najboljša prijatelja pri peki sladic postaneta digitalna tehtnica ali merilne posodice s povsem natančnimi merami. Še posebej bodite previdni pri podvajanju sestavin oz. če delate recept za manj oseb kot je navedeno.

Foto: Unsplash

Izberite kakovostne sestavine

Če nimate kakovostnih, predvsem pa sestavin iz recepta, se nikar ne zadovoljite s približkom ali nadomestkom. Uporaba kakovostnih sestavin ne bo le izboljšala okusa vaših sladic, ampak bo tudi prinesla boljše rezultate. Nekateri namazi z nizko vsebnostjo maščob lahko na primer povzročijo težave pri peki, saj vsebujejo več vode kot kakovostno polnomastno maslo.

Vredno je preveriti tudi rok uporabe sestavin, kot so soda bikarbona, pecilni prašek, kvas ali moka, ki imajo mimogrede precej kratek rok trajanja. Če vaša zadnja peka ni narasla, kot ste pričakovali, je lahko krivec za to tisti pecilni prašek, ki je že nekaj časa ležal na dnu predala. Kako preverite svežino sode bikarbone in kvasa? Majhno količino prelijete z vrelo ali vročo vodo. Če po nekaj minutah ne vidite mehurčkov, je najbolje, da jo zavržete in si priskrbite novo embalažo.

Uporabljene sestavine naj imajo sobno temperaturo

Tako kot pri upoštevanju recepta in merjenju, bodite natančni pri temperaturi sestavin. Peka s sestavinami sobne temperature namreč ni korak, ki bi ga bilo treba zanemariti. Preden začnete peči, ne pozabite na to, da maslo, jajca in mleko postavite na sobno temperaturo. Dobra ideja je, da te sestavine vzamete iz hladilnika vsaj nekaj ur pred načrtovanim pečenjem, če so zmrznjene pa jih pustite na pultu čez noč. Torte bodo na primer precej bolj lahke, puhaste in posledično še bolj okusne. To pa ne velja za za masleno testo.

Če ste jajca pozabili vzeti iz hladilnika in jih morate uporabiti takoj, jih za nekaj minut potopite v skledo s toplo vodo. Maslo narežite na koščke, ki se bodo na sobni temperaturi zmehčali v približno 15 minutah, ali pa ga naribajte s strgalom za sir.

Foto: Instagram @thesweetandsimplekitchen

Postopno dodajanje sestavin

Veliko lažje, predvsem pa enakomerneje boste zmešali sestavine, če jih boste dodajali postopoma. Na primer po stepanju masla in sladkorja so naslednja sestavina v številnih receptih jajca. Dodati jih je treba eno za drugim in vsako od njih temeljito stepati, preden se doda naslednje, da se v mešanici masla in sladkorja čim bolje zadrži ujeti zrak. Ne pozabite postrgati sklede, da se vsa mešanica masla in sladkorja vmeša v maso.

Prav tako sledite temu postopku pri dodajanju suhih sestavin k mokrim. Najprej dodajte en del suhih sestavin in dobro premešajte in šele nato preostali del. Postopek ponovite približno trikrat.

Praženje oreščkov

Praženje oreščkov izboljša njihov okus in ker vsebujejo veliko maščob, se lahko hitro zažgejo. Oreščke vedno pražite v plitvi posodi v enem sloju, pečeni so, ko začutite njihovo aromo in se zlato rjavo obarvajo. Iz pečice jih vzemite, ko je njihova barva le za odtenek svetlejša od želene, saj se bodo med ohlajanjem še nekoliko spekli.

Ko so pečeni, jih takoj vzemite iz pečice in jih prenesite na hladno površino, da se kuhanje skrajša. Če pražite kokos, ga vzemite iz pečice in vsakih pet minut premešajte na pekaču, da zagotovite enakomerno porjavitev.

Foto: Pexels

Dvojna masa brez dvojnega dela

Ko ste zares razpoloženi za peko, podvojite recept, ki ga pripravljate in tako prihranite čas za naslednjič. Vse vrste testa lahko zamrznete do 6 mesecev vnaprej, vključno s testom za piškote ter testom za pite ali torte, ki je že oblikovano.

Če želite presenetiti svoje goste ob spontanih praznovanjih, preprosto odmrznite svoje pretekle kreacije in že imate pripravljen povsem nov pekovski projekt, z večino že opravljenega dela!

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic