To so živila, ki bi jih morali uživati večkrat

29. januar 2024

To so živila, ki bi jih morali uživati večkrat

29. januar 2024
Foto: Instagram @cookingcatrin
To so živila, ki bi jih morali uživati večkrat

To so živila, ki bi jih morali uživati večkrat

29. januar 2024
Foto: Pexels

Ne samo novo leto, vedno je čas, da v svojo prehrano večkrat vključite razširjen seznam zdravih živil.

Raznolikost živil koristi vašemu zdravju, saj telo oskrbuje z vsem, kar potrebuje, da deluje z največjo zmogljivostjo in da zaužijete ves spekter potrebnih vitaminov in mineralov. Premišljena prehrana podaljšuje življenjsko dobo, zmanjšuje tveganje za bolezni, krepi mišice, kosti in odpornost, prispeva k zdravi telesni teži ter skrbi za zdravje zob in kože. Ne velja zastonj rek hrana je najboljše zdravilo.

Ljudje se radi zatekamo k navadam in če smo v otroštvu jedli določeno hrano, v veliki meri ljudi s to navado nadaljuje tudi v odraslem življenju in te prehranske navade prenaša na svoje otroke. Če potrebujete pomoč pri vključevanju novih sestavin v vsakodnevno prehrano, smo pripravili seznam 15 zdravih živil, ki bi nam vsem koristila, če bi jih redno uvrstili na naš jedilnik.

Fižol Lupin

Ta stročnica lahko pomaga zmanjšati dvig sladkorja v krvi, uravnava krvni tlak in krepi kosti zaradi vsebnosti vlaknin, omega-3 in -6 ter mineralov, kot so kalij, kalcij in fosfor. Poskusite med obroki prigrizniti fižol volčjega boba.

Kreša

Semena, korenine in listi te dragocene rastline se uživajo že stoletja. Kreša je bogata z vitaminom C in minerali, kot so železo, kalcij, kalij, fosfor in jod, ter spada v družino križnic (cvetača). Ima prebavne in razstrupljevalne lastnosti, preprečuje zastajanje vode in je naravni antibiotik. Surovo krešo dodajte omakam, solatam ali sendvičem.

Foto: Unsplash

Kapre

Kapre telo alkalizirajo in nevtralizirajo škodljive proste radikale ter tako pomagajo upočasniti proces staranja. Pomagajo spodbujati mikrocirkulacijo in delujejo kot naravni diuretik, ki odpravlja napihnjenost, zaradi česar so vložene kapre izjemno lepotno živilo.

Sladki krompir

Sladki krompir vsebuje veliko flavonoidov, karotenoidov ter vitaminov C in A, zaradi svojih antioksidativnih lastnosti pa je nekakšen junak pri preprečevanju staranja. Sladki krompir lahko uživate na različne načine in ga v številnih receptih zamenjate za običajen krompir, celo recepti za sladico obstajajo.

Foto: Unsplash

Rdeča čebula

Vsaka čebula je zdrava, na vrhu seznama pa je rdeča čebula. Vsebuje vitamine C, K in B12 ter kalcij, magnezij in kalij, prav tako pa kvercetin, antioksidant, ki pomaga ščititi pred alergijami in srčnimi boleznimi. Verjetno ni potrebno posebej razlagati, kako in kam jo vključiti v prehrano, saj je čebula sestavina, ki izboljša čisto vsako jed.

Sardine

Mnogokrat zapostavljena in celo osovražena riba je bogata z omega-3, nenasičenimi maščobami, ki povečujejo raven “dobrega” holesterola in znižujejo raven trigliceridov ter pomagajo preprečevati bolezni, kot je ateroskleroza. Sicer mastna riba je med redkimi živili, ki vsebujejo vitamin D, ki ga običajno lahko absorbiramo le z izpostavljanjem sončni svetlobi. Če jih boste vključili v svoj jedilnik, se izogibajte cvrtju, raje jih pripravite na žaru.

Foto: Pexels

Ohrovt

Vsi vemo, da so zvezdniki obsedeni z ohrovtom, in to z dobrim razlogom. Velja namreč za prvovrstno superhrano, ki vsebuje flavonoide, vitamine A, C, K, E in B, kalcij za kosti, cink za imunski sistem in železo. Ohrovt zmešajte z visokokakovostnim oljčnim oljem in ga dodajte v solato (dodatni korak razgradi togo strukturo lista in zmanjša grenkobo), zmešajte ga v domači pesto ali ga prepražite z limono in česnom ter uživajte kot prilogo.

Rukola

Ta krepka in pekoča zelenjava, ki so jo cenili že stari Rimljani, vsebuje malo kalorij, ima antioksidativne, protivnetne in protistarostne lastnosti, je izjemen vir vitaminov in mineralov ter vsebuje erucin, učinkovino, ki pomaga zniževati visok krvni tlak. Je na jedilniku pica? Pico obložite s plastjo surove rukole za hiter in zdrav hibridni obrok.

Foto: Unsplash

Čičerika

Humus je več kot le izjemno okusen prigrizek. Čičerika, ki je znana tudi kot fižol garbanzo, je osnova s hranili bogatih omak in vreden dodatek solati. Ponuja odmerke vlaknin, vitaminov C, E in A, magnezija, poleg tega vsebuje koristne nenasičene maščobne kisline in seveda beljakovine. Čičerika pomaga zniževati glikemični indeks (zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen), zmanjšuje absorpcijo holesterola, povezanega s srčnimi boleznimi, in spodbuja uspešno zdravje črevesja. Veliko ljudi jo obožuje pečeno v pečici za prigrizek.

Mango

Mango je najbolj priljubljen sadež v tropskih regijah, sodobno kmetijstvo pa pomeni, da ga lahko skoraj vse leto uživamo tudi mi. Sadež ima protivnetne učinke, ki pomagajo lajšati nekatere kronične bolezni, ter z zaščitnimi antioksidanti in učinki proti sladkorni bolezni.

Foto: Pexels

Borovnice

Za sladko in trpko porcijo antioksidantov si privoščite pest borovnic. Redno uživanje antocianinov (ene od številnih fitokemikalij v borovnicah) naj bi zmanjšalo tveganje za bolezni srca in ožilja ter sladkorno bolezen tipa 2. Poleg tega se ponašajo z antioksidanti in protivnetnimi učinki.

Gobe

Užitne gobe so med najbolj priljubljenimi superživili in prehranskimi dopolnili, in to z dobrim razlogom. Gobe, ki imajo malo kalorij ter so polne vlaknin in hranilnih snovi, imajo pomembne antioksidativne in protivnetne lastnosti ter lahko pomagajo podpirati imunski in srčno-žilni sistem. Gobe so vir vitamina D, beljakovin in kalija.

Foto: Pexels

Proso

Proso ne vsebuje glutena in ima nizek glikemični indeks ter je bogato z beljakovinami, aminokislinami, antioksidanti in minerali, kot so magnezij, kalcij, fosfor in železo. Dokazano je celo, da znižuje holesterol! Zrna se kuhajo kot riž in so pripravljena za uživanje kot priloga ali v solati z drugimi superživili.

Leča

Dodajanje leče v prehrano je preprosto in nujno. Ta majhna stročnica ima starodavne korenine, je vir beljakovin, kalija, folatov. Če dodamo še antioksidante, dobimo superživilo, ki lahko prepreči kronične bolezni ter potencialno zniža krvni tlak in holesterol.

Foto: Pexels

Brstični ohrovt

Brstični ohrovt je več kot le koktajl bar – miniaturno zelje je samo po sebi zdrava hrana. Brstični ohrovt je zelenjava iz družine križnic in vsebuje vitamina C in A, kalij, kalcij in celo nekaj beljakovin. Pražite jih (skupaj z drugimi priljubljenimi vrstami), kuhajte na pari ali jih nastrgajte v solato, da jih boste lahko uživali v surovi obliki.

Avtor
Piše

Uredništvo

Style. Več novic