Kakšne knjige Slovenci najraje beremo?

16. februar 2024

Kakšne knjige Slovenci najraje beremo?

16. februar 2024
Foto: Unsplash
Kakšne knjige Slovenci najraje beremo?

Kakšne knjige Slovenci najraje beremo?

16. februar 2024
Foto: Unsplash

Ni dvoma, da smo Slovenci eni večjih knjižnih moljev, a kaj največkrat in najraje beremo je morda nekoliko presenetljivo.

Po podatkih statističnega urada je bilo v Sloveniji v letu 2021 izdanih 5813 naslovov tiskanih knjig in brošur, kar je zagotovo dovolj zgovoren podatek, da smo narod, ki se rad zatopi med platnice knjig.

Prav tako to potrjuje več kot 45 tisoč obiskovalcev, ki vsako leto obiščejo Slovenski knjižni sejem, prireditev, ki združuje ljubitelje knjig, avtorje, založnike, knjigotržce ter vse tiste, ki cenijo moč besede in literature. In če smo Slovenci pridni bralci, smo obenem tudi precej zahtevni s svojo izbiro.

V slovenskih knjižnicah, v katere je bilo po podatkih SURS-a pred tremi leti vključenih skoraj 400.000 članov, ljudje največ prebirajo leposlovje, vse več zanimanja pa z leti prejemajo stripi. In če pogledamo na knjižne police knjigarn, nas preseneti podatek, da je med najbolj branimi knjigami večina slovenskih avtorjev, kar je seveda pohvalno.

Vse to dokazuje, da knjiga še zdaleč ni mrtva in da nobena elektronska naprava ne more nadomestiti prijetne in osebne izkušnje listanja strani ter vonja po knjigah.

Foto: Pexels

Najbolj prodajane knjige v Sloveniji

Že nekaj časa pri nas kot gobe po dežju izhajajo knjige za samopomoč, knjige o duševnih težavah, vodiči o kakovostnejšem življenju ter tudi osebne izpovedi zahtevnih življenjskih preizkušenj kot tudi podkast zapisi. V januarju se je tako po navajanju STA med 10 najbolj prodajanimi knjigami v knjigarnah Mladinske knjige in v spletni knjigarni emka.si znašlo kar 7 slovenskih avtorjev, med njimi eden celo z dvema knjižnima uspešnicama.

Vrh in dno lestvice je zasedel David Zupančič, zdravnik, ki je slovensko občinstvo navdušil s knjigo z naslovom Znanost mirnega življenja ter knjigo Življenje v sivi coni. Kdo vse se je uvrstil na seznam med njegovi dve knjigi?

Foto: Instagram @mladinskaknjiga

Na drugem mestu se je znašel Klemen Selakovič, s katerim smo se pogovarjali pred kratkim, bronasto pozicijo pa je pretekli mesec zavzel Tadej Golob, eden bolj priljubljenih slovenskih pisateljev.

Na seznamu najbolj branih knjig so mesto dobili še Uroš Ahčan s knjigo Skalpel, Vida Igličar, ki nam je svojo zgodbo iz knjige zaupala v nedavnem intervjuju ter Miha Šalehar in Nina Osenar, oba z avtobiografsko knjigo o svoji težki življenjski preizkušnji.

Med tujimi avtorji sta se na seznam uvrstila James Clear z mednarodno uspešnico Atomske navade ter Gabor Mate s knjigo Navidezna normalnost.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic