7 okusnih in inovativnih jedi iz špargljev

10. april 2024

7 okusnih in inovativnih jedi iz špargljev

10. april 2024
Foto: Pexels

7 okusnih in inovativnih jedi iz špargljev

10. april 2024

Šparglje z jajčko, v juhi, na žaru in z lososom že dobro poznate, sedaj pa je čas, da svoj pomladni jedilnik nadgradite s temi slastnimi jedmi.

Če ste tudi vi ljubitelji zelenih ali belih špargljev oziroma belušev, kakor jim tudi pravimo, pa ste naveličani klasičnih receptov, smo poiskali nove alternative. Razburljivi, nekoliko drugačni ter predvsem odlični okusi vas ne bodo razočarali.

Lazanja s šparglji

Priprava je enostavna, okus pa še boljši kot običajna mesna lazanja. Kako jo pripravite? Povsem enostavno, saj recept narekuje ohranitev vseh sestavin, se pravi bešamel, parmezan in testenine, meso pa le zamenjate s šparglji.

Foto: Instagram @dasknusperstuebchen

Špargljev sladoled

Ena najbolj ekstravagantnih jedi z našega seznama je špargljev sladoled. Osnova je vaniljev sladoled, ki mu dodate nekaj špargljev. Šparglje kuhajte v smetani, mleku in sladkorju do mehkega ter obvezno precedite, nato zmiksajte v blenderju.

Ločeno z metlico stepajte beljake in mu dodajte mlečno mešanico s šparglji, postavite na štedilnik in kuhajte do goste konsistence. Še enkrat precedite ter postavite v zamrzovalnik.

Foto: Instagram @terre.bk

Košarice z brijem in šparglji

Listnato test, brie in šparglji so glavne sestavine, v košarico pa lahko dodate še na rezine narezano bučko ter koščke popečene slanine. Odličen zajtrk ali malica, ki so jo lahko nesete tudi v službo ali vzamete na pot.

Foto: Instagram @jaukuhinji

Tacosi s šparglji in belim fižolom

Ljubitelji mehiške hrane in tacosov boste navdušeni nad to vegetarijansko različico. Na popečeno tortiljo namažite rahlo pekočo omako iz belega fižola, dodajte sveži avokado, popečene šparglje, okisano čebulo in belo zelje. Ne pozabite še na limetin sok.

Foto: Instagram @eatloveeats

Burger z jagodami in šparglji

Jagode in šparglji so ena od zanimivih kombinacij in se odlično ujemajo. Zakaj jih ne bi združili v burgerju? Namesto cheddar sira uporabite parmezan, namesto paradižnikove omake pa izberite majonezo ali jogurtovo omako.

Foto: Instagram @meat.moes.food

Stir fray s šparglji, tofujem in šitakami

Četudi šparglji niso tipična azijska sestavina, to ne pomeni, da je ne morete vključiti v azijske jedi. Pripravite stir fray v voku s šparglji, na kocke narezanim tofujem in šitake gobami. Zraven servirajte riž ali poljubne azijske rezance.

Foto: Instagram @plantbasedonabudget

Špargljev kari

Kari je tradicionalna indijska jed, ki jo lahko pripravimo v enem loncu, vanjo pa vključimo poljubne sestavine. Če ste naveličani piščančjega karija ali čičerikinega karija, izberite šparglje. Pazite, da je omaka v celoti pripravljena preden dodate šparglje, da jih ne boste preveč razkuhali.

Foto: Instagram @savoryspin

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic