Ste naveličani majoneze in kajmaka ter imate raje rastlinske namaze? Obožujete pripravo piknikov in zabav na prostem?
Izbrali smo štiri recepte za štiri različice priljubljenega kremnega humusa, ki sta jih pripravili ameriški vplivnici mama in hčerka, ki ustvarjata pod imenom Crowded Kitchen. Ti bodo popestrili vaš jedilnik, so enostavni za pripravo ter zdrava alternativa visokokaloričnim omakam.
Klasični humus
Klasični humus je osnova vseh ostalih različic in ga pripravite iz čičerike iz pločevinke, tahinija, soka limone, popečenega česna, aquafabe (tekočina iz pločevinke čičerike), oljčnega olja, soli in po želji mlete kumine.
Vse sestavine (dozirate malce po okus, odvisno od želene količine) zmiksajte v mešalniku, predivno pri dolivanju aquafabe, saj mora biti tekstura humusa bogata in gladka, ne preveč tekoča, niti ne preveč gosta.
Humus s pestom
Osnovnemu humusu dodajte špinačo, svežo baziliko, popečene pinjole in prehranski kvas ali parmezan. Prehranski kvas je odlična veganska alternativa parmezanu. Po želji in okusu dodajte še malce več oljčnega olja in vse skupaj dobro zmešajte v mešalniku.
Humus s pestom je odličen v sendvičih s pršutom in dodatkom kozjega sira ali pa kot dip omaka za običajni ali zelenjavni čips.
Humus iz pečene rdeče paprike
Če so vam bližje maroški in tunizijski okusi, preizkusite humus s pečeno rdečo papriko ter hariso v prahu. Za pripravo pečene rdeče paprike veliko rdečo papriko prerežite na pol, odstranite semena ter jo premažite z nekaj kapljicami olja in soljo.
Pecite v pečici na 180 stopinj približno 30 minut, dokler se popolnoma ne zmehča in rahlo zažge. Papriki po želji olupite kožo, vendar to ni nujno. Pečeno rdečo papriko in hariso dodajte v mešalnik in zmiksajte z osnovnim humusom.
Humus s peso
Humus iz pese je dober, a je humus iz okisane kisle pese še boljši! Rdeča pesa ni ravno najbolj seksi zelenjava, šele kisanje ji doda pikanten, slan, slasten okus, zaradi katerega je veliko bolj okusna. Narezano peso dajte v mešanico polovico skodelice jabolčnega kisa, žlice sladkorja ter žličke in pol soli. Pustite stati eno uro ali pa hranite v hladilniku.
Okisano peso in nekaj tekočine okisane vode dodajte osnovnemu receptu za humus ter zmiksajte v mešalniku, pri čemer zmanjšajte količino limoninega soka in akvafabo (precejena viskozna tekočina iz pločevinke s čičerko), saj bo humus drugače preredek.
Če ne marate okisane pese, jo lahko popečete v pečici, s čimer bo dobila bolj sladek, karamelni okus, če pa vas mika le vijoličasta barva, pa v klasičnem humusu uporabite pesin sok namesto akvafabe.