Bi bili srečnejši, če bi govorili manj?

14. julij 2024

Bi bili srečnejši, če bi govorili manj?

14. julij 2024
Foto: Instagram @josefinlavold
Bi bili srečnejši, če bi govorili manj?

Bi bili srečnejši, če bi govorili manj?

14. julij 2024
Foto: Instagram @victoriawaldau

Škotska pevka in glasbenica je za britanski The Guardian razkrila, da na dan nastopa ne govori pred poldnevom. Gre samo za še en nenavaden običaj znane osebe ali ima postenje govora resnično pozitivne učinke?

Lulu, znana škotska pevka, na dan svojega nastopa molči vse do poldneva. Dovoljeno ji ni niti šepetati. Pravi, da ji ta navada omogoča petje, saj tako ohranja svoj glas.

Izkazalo se je, da ima ta metoda številne prednosti. Hinduizem poudarja pomen tišine, saj z molčanjem ne utišamo samo glasu, temveč tudi um. Hindujski modrec Ramana Maharshi, ki naj bi doživel razodetje o čisti zavesti, ki obstaja v vseh nas, je preživel velik del svojega življenja v tišini. V kontekstu joge pa je tišina ključna za krepitev ostalih čutov.

Foto: Pexels

Članek v reviji Psychology Today je poročal, da nam tišina ne pomaga le pri tem, da postanemo boljši poslušalci, ampak nam lahko omogoča tudi lažje sočustvovanje s tistimi, ki ne morejo govoriti, kot so na primer dojenčki ali živali.

Določene študije so obdobja tišine povezale z dramatično znižanim krvnim tlakom. Tišina lahko pomaga celo pri zniževanju ravni stresnega hormona kortizola, pri eksperimentu na miših pa se je pokazalo, da spodbuja rast možganov.

Foto: Pexels

Molčanje prav tako glasilkam omogoča počitek in okrevanje, zmanjša vnetje in mišično napetost ter obnovi glasovno funkcijo in vzdržljivost.

Ne pravijo zaman, da je tišina vredna zlata. V današnjem svetu, kjer smo navajeni na vsakodnevni hrup, bo tišina prav gotovo pozitivno vplivala na vsakogar.  

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic