S to učinkovito metodo bo vaš dom vedno urejen

06. avgust 2024

S to učinkovito metodo bo vaš dom vedno urejen

06. avgust 2024
Foto: Instagram @rebecca.hughes.interiors
S to učinkovito metodo bo vaš dom vedno urejen

S to učinkovito metodo bo vaš dom vedno urejen

06. avgust 2024
Foto: Instagram @greydecointeriors

Imate občutek, da vam čiščenje doma vedno vzame preveč časa? S to učinkovito metodo boste dosegli odlične rezultate brez prekomernega napora.

Ali se tudi vi pogosto spopadate z občutkom, da vaš dom nikoli ne ostane čist dlje kot nekaj dni? Čiščenje in organiziranje lahko postane naporno opravilo, še posebej, če imate natrpan urnik.

Vendar pa obstaja preprosta rešitev, ki vam lahko olajša življenje in vam pomaga ohraniti dom brez stresa in kaosa, imenujemo jo metoda 20/10.

Kaj je organizacijska metoda 20/10?

Metoda organiziranja 20/10 je preprosta strategija, s katero bo čiščenje vašega prostora veliko lažje obvladljivo. Prva jo je skovala avtorica Rachel Hoffman v svoji knjigi Unf*ck Your Habitat: You’re Better than Your Mess.

Zamisel je enostavna: nastavite časovnik za 20 minut in ta čas uporabite za opravljanje gospodinjskih opravil – ne glede na to, ali to pomeni pospravljanje perila, brisanje pultov ali sesanje. Ko se časovnik izklopi, nastavite drug časovnik za 10 minut in si vzemite odmor, da se nagradite za svoj trud.

Ta cikel lahko ponovite tolikokrat, kot je potrebno, ali pa si vzamete 30 minut dnevno, da čiščenje postane del vaše rutine. Ta metoda pomaga spremeniti čiščenje v navado in olajša dokončanje zastrašujočega seznama opravil. Namesto da bi se obremenjevali s tem, koliko časa bo trajalo čiščenje celotnega doma, se morate osredotočiti le na 20 minut naenkrat. Poleg tega vgrajeni odmor nagrajuje vaše `dobro vedenje` in krepi navado.

Kako vključiti metodo v svojo dnevno rutino?

Čeprav je metoda organiziranja 20/10 povsem enostavna za razumevanje, se morda še vedno sprašujete, kako najti celo 20 minut v dnevu, ko bi ta čas iskreno raje porabili za brskanje po Instagramu. Eden od načinov za preprosto vključitev te metode v svoje življenje je, da jo vključite v del svojega dneva, kjer že imate ustaljeno rutino.

Če se zbudite ob jutranji zori, da naredite rutino nege kože, pišete dnevnik ali telovadite, lahko temu dodate še 20-minutno čiščenje. V nasprotnem primeru, lahko to metodo vključite v svojo večerno rutino, preden se odpravite pod tuš in v posteljo ali med čakanjem, da se skuha vaša večerja.

Ta metoda dobro pomaga pri razdelitvi večjih nalog na bolj obvladljive dele, odlična pa je tudi za tiste naloge, ki jih je enostavno odložiti, a vam ne vzamejo veliko časa.

Tukaj je nekaj opravil, ki se jih lahko zlahka lotite:

  • Pobrišite prah s pohištva in s polic
  • Zložite perilo
  • Očistite hladilnik vseh pokvarjenih živil ali živil s pretečenim rokom uporabe
  • Očistite in razkužite kuhinjsko korito
  • Posesajte vašo sobo
  • Obrišite kopalniško ogledalo in umivalnik.

Style. Več novic