Za tiramisu, italijansko kavno sladico, priljubljeno po vsem svetu, obstaja veliko različic. Tradicionalna različica vsebuje piškote, jajca, kavo, sladkor, sir mascarpone in kakav v prahu, mnogi pa kekse prepojijo še s konjakom, rumom, kavnim likerjem ali drugo alkoholno pijačo.
Zaradi sestavin se zdi, da je veganski tiramisu skoraj nemogoče pripraviti, a mehko in kremasto sladico lahko naredimo tudi s sestavinami, ki niso živalskega izvora.
Sestavine:
- 150 ml espressa
- 2 žlici ruma
- 6 žlic sladkorja
- Veganski piškoti savoiardi
Sestavine za kremo:
- 170 g veganskega masla
- 350 g čvrstega tofuja
- 120 g navadnega sojinega jogurta
- 120 g sladkorja
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
Sestavine za posip:
- 2 žlici kakava v prahu
- 20 g veganske temne čokolade
Priprava:
V široki skledi dobro premešajte espresso, rum in sladkor. Piškote savoiardi enega za drugim na obeh straneh potopite v pridobljeno mešanico in jih postavite v vrsto na dno globoke posode. Ko imate dno posode prekrito s piškoti, se lotite kreme.
Priprava kreme:
Zmiksajte vse sestavine za pripravo kreme, dokler ni masa popolnoma gladka. Polovico mase prelijte preko plasti piškotov. Postopek namakanja in zlaganja ponovite, nato pa maso ponovno prelijte čez piškote.
Posodo postavite za 4 ure v hladilnik, nato pa čez tiramisu posipajte kakav in ga okrasite s temno čokolado.