Princ William načrtuje velike spremembe, ko bo postal kralj

07. september 2024

Princ William načrtuje velike spremembe, ko bo postal kralj

07. september 2024
Foto: Profimedia
Princ William načrtuje velike spremembe, ko bo postal kralj

Princ William načrtuje velike spremembe, ko bo postal kralj

07. september 2024
Foto: Profimedia

Princ William razmišlja o možnosti velike spremembe, ko bo postal kralj, kar bi lahko popolnoma spremenilo Združeno kraljestvo in prekinilo večstoletno tradicijo.

Valižanski princ razmišlja o večji spremembi, ko postane kralj, kar bi pomenilo prelom stoletne tradicije, trdi nedavno poročilo. Princ William, ki je prvi v vrsti za prestol, naj bi se “poigraval” s spremembo, ki bi trajno spremenila Združeno kraljestvo in odprla novo poglavje za samo monarhijo.

Kot je poročal Mail on Sunday, se “William poigrava z idejo o odpravi verskih priseg ob kronanju, kar bi lahko vodilo v razpad anglikanske cerkve”. To bi bilo sicer v nasprotju z močno vero kralja Charlesa, ki ima kot monarh tudi naziv zagovornika vere in vrhovnega guvernerja anglikanske cerkve.

Foto: Profimedia

Med kronanjem namreč monarh priseže na Svetem pismu, da bo varoval in vzdrževal anglikansko cerkev, obenem pa zagotovil protestantsko nasledstvo.

Prav tako je kralj obljubil, da bo “slovesno in iskreno v božji navzočnosti izpovedal, pričal in izjavil, da je zvest protestant in da bo, v skladu z resničnim namenom predpisov, ki zagotavljajo protestantsko nasledstvo na prestolu, podpiral in vzdrževal omenjene predpise po svojih najboljših močeh in v skladu z zakonom”.

Vzrok za spremembe

Monarh je bil vodja anglikanske cerkve od reformacije, ko je Henrik VIII. leta 1534 prekinil vez z Rimom in papeško oblastjo. Od takrat ima vsak anglikanski monarh naziv zagovornika vere in vrhovnega guvernerja anglikanske cerkve.

Od leta 1689 je položaj anglikanske cerkve kot državne vere ostal enak, toda Williamova razmišljanja o odstranitvi vere iz enačbe pri lastnem kronanju bi lahko sčasoma privedla do razveljavitve cerkve, kar pomeni, da to ne bi bila več uradna vera.

Foto: Profimedia

Popis prebivalstva leta 2021 je namreč pokazal, da je število kristjanov v Angliji in Walesu prvič padlo pod 50 odstotkov, zaradi česar so se nekateri aktivisti spraševali, ali je primerno, da monarh ostane vodja cerkve.

Vendar pa sta se stoletja avtoriteta anglikanske cerkve in monarhije medsebojno utrjevali, in če bi William na ta način prekinil tradicijo, bi to lahko predstavljalo izziv za prihodnost obeh institucij, zlasti monarhije, ki temelji na občutku stabilnosti in kontinuitete tradicije kot enem njenih temeljnih načel.

Avtor
Piše

Ana Fetih

Style. Več novic