To se bo zgodilo s slavnim vodnjakom Trevi v Rimu

11. september 2024

To se bo zgodilo s slavnim vodnjakom Trevi v Rimu

11. september 2024
Foto: Instagram @lolagfdez
To se bo zgodilo s slavnim vodnjakom Trevi v Rimu

To se bo zgodilo s slavnim vodnjakom Trevi v Rimu

11. september 2024
Foto: Instagram @majamalnar

Rimske mestne oblasti razmišljajo o pristojbini v višini dveh evrov za dostop do znamenitega rimskega vodnjaka Trevi.

Ena izmed najznamenitejših turističnih točk v Rimu, slovita Fontana di Trevi, bi lahko kmalu zahtevala vstopnino. Mestne oblasti namreč resno razmišljajo o uvedbi pristojbine v višini dveh evrov za ogled vodnjaka, da bi omejili gnečo in zaščitili ta dragoceni zgodovinski spomenik.

Z obsežnim številom obiskovalcev letno postaja fontana vse bolj ogrožena, zato bi ta korak omogočil boljše vzdrževanje in zmanjšanje škode.

Foto: Unsplash

Po predlogu, ki ga je večina Rimljanov navdušeno pozdravila, bi lahko dostop do vodnjaka Trevi v prihodnje zahteval rezervacijo in simbolično vstopnico za vse obiskovalce, ki niso prebivalci Rima.

Na ta način bi omejili število ljudi, ki se lahko približajo fontani, kar bi lahko pomagalo pri obvladovanju velike gneče, ki redno nastaja na stopnicah okoli spomenika.

Ta predlog je nadaljevanje podobnih ukrepov v drugih priljubljenih evropskih destinacijah, kot sta Barcelona in Benetke, kjer so oblasti že uvedle nekatere ukrepe za boj proti čezmernemu turizmu.

Vodnjak Trevi je sicer že od nekdaj sinonim za romantiko, želje in vračanja v Rim, tradicija metanja kovancev v fontano pa je postala neizogiben ritual za vse obiskovalce.

Ne glede na nove omejitve bo ta čarobni vodnjak še naprej privabljal milijone ljudi z vsega sveta, vendar z boljšim nadzorom in ohranjanjem njegovega veličastnega videza za prihodnje generacije.

Če bodo ukrepi odobreni, bodo obiskovalci morda morali nekoliko prilagoditi svoje načrte, vendar bo izkušnja obiska te ikonične znamenitosti verjetno mirnejša in bolj organizirana kot kdaj koli prej.

Style. Več novic