To je 5 napak, ki uničujejo partnerske odnose (+kako jih popraviti)

11. oktober 2024

To je 5 napak, ki uničujejo partnerske odnose (+kako jih popraviti)

11. oktober 2024
Foto: Profimedia
To je 5 napak, ki uničujejo partnerske odnose (+kako jih popraviti)

To je 5 napak, ki uničujejo partnerske odnose (+kako jih popraviti)

11. oktober 2024
Foto: PROFIMEDIA

Znana slovenska terapevtka za partnerske odnose, dr. Veronika Podgoršek, je izpostavila 5 najpogostejših napak, ki ogrožajo in uničujejo partnerske odnose.

Doktorica znanosti s 15 leti izkušenj s področja družinske in zakonske terapije, ki svoje znanje deli na spletni strani ljubezen.si, želi s svojim znanjem pomagati parom do iskrenega, ljubečega in trdnega odnosa. Dr. Veronika Podgoršek pravi, da je vsak odnos je poln vzponov in padcev, in da se včasih znajdemo v situacijah, ko kljub najboljšim namenom delamo napake.

Katere so torej tiste najpogostejše napake, ki jih je vredno ozavestiti in popraviti, preden postanejo še večje.

1. Podcenjevanje pomena pohvale in priznanja

V dolgih odnosih je enostavno pozabiti na majhne geste, kot so pohvale in priznanja za vsakodnevne stvari. Dr. Podgoršek meni, da je pomembno vedno znova izražati hvaležnost in besedne potrditve. Predlaga, da začnete zavestno opažati stvari, ki jih vaš partner naredi za vas ali za vajin odnos, in se mu zanje zahvalite.

Paris, FRANCE  - *EXCLUSIVE*  - Gwyneth Paltrow and husband Brad Falchuk taking a stroll through Paris during Fashion Week.

BACKGRID USA 24 SEPTEMBER 2024,Image: 911414133, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Pictured: Gwyneth Paltrow, Brad Falchuk
Foto: Profimedia

2. Pretirana osredotočenost na težave

Ko se v odnosu pojavijo težave, je naravno, da se nanje osredotočimo in poskušamo najti rešitev, pravi dr. Podgoršek. Toda pretirana osredotočenost na težave lahko vodi v negativno spiralo, kjer se začnemo vrteti okoli tega, kar je narobe, in pozabimo na vse dobro, kar še vedno obstaja. Dr. Podgoršek svetuje, da vzdržujete ravnovesje in ob reševanju težav hkrati iščete tudi stvari, ki vaju osrečujejo in so vama v ponos.

3. Izogibanje pomembnim pogovorom

Čeprav je odpiranje pogovorov o določenih stvareh boleče in težko, izogibanje tem pogovorom sčasoma ustvarja med vama vse večjo razdaljo in lahko vodi v občutek, da nista več povezana, kot sta bila nekoč.

Strokovnjakinja predlaga, da za težke teme določita primeren čas in prostor, ko sta oba pripravljena na miren pogovor in poslušanje o tem, kar vaju teži. Poudarja tudi, da je pomembno, da sta osredotočena
na iskanje rešitev in ne na obtoževanje.

4. Ujetost v rutini

Rutina je nujen del vsakega odnosa, vendar postane nevarna, če prevlada in povzroči, da odnos postane monoton in brez iskrice. Dr. Podgoršek meni, da je potrebno v odnosu najti tudi trenutke za spontanost. To je lahko nekaj preprostega, kot da partnerja presenetite z njegovo najljubšo večerjo ali izletom.

Foto: Instagram @parisianamour

5. Nepripravljenost na kompromise

V vsakem odnosu je pomembno, da znata partnerja najti skupno pot in se prilagoditi drug drugemu. Ko pride do razhajanja stališč in nesoglasij, dr. Podgoršek meni, da je smiselno narediti korak nazaj in razmisliti o rešitvi, ki bi bila dovolj dobra za oba.

Namesto da se osredotočate zgolj nase in na svoje stališče, poskušajte razumeti tudi partnerjevo stran in najti “srednjo” pot, ki bo odnos okrepila.

Avtor
Piše

Nina Vidrih

Style. Več novic