Sodobni slovenski oblikovalci pohištva in dodatkov, ki jih morate poznati

10. oktober 2024

Sodobni slovenski oblikovalci pohištva in dodatkov, ki jih morate poznati

10. oktober 2024
Foto: Instagram @nikazupanc
Sodobni slovenski oblikovalci pohištva in dodatkov, ki jih morate poznati

Sodobni slovenski oblikovalci pohištva in dodatkov, ki jih morate poznati

10. oktober 2024
Foto: Instagram @nikazupanc

Od drznih kosov, ki prepletajo tradicijo in sodobnost, do minimalističnih izdelkov s poudarkom na funkcionalnosti – tukaj so oblikovalci, ki s svojimi kreacijami spreminjajo podobo sodobnih interierjev. Spoznajte nekaj najvidnejših imen slovenskega oblikovanja, ki navdihujejo s svojo ustvarjalnostjo.

Lara Bohinc

View this post on Instagram

A post shared by Lara Bohinc (@larabohinc)

Lara Bohinc je med modnimi poznavalkami znana kot oblikovalka nakita, vendar je leta 2016 preusmerila svoje delovanje in začela oblikovati pohištvo in dekorativne predmete.

Pod blagovno znamko Bohinc Studio nastajajo edinstveni kosi, ki združujejo funkcionalnost predmetov v redefiniranih formah, izdelanih iz najfinejših materialov. Njeni dizajni so mešanica nasprotij – drznost se prepleta z lahkotnostjo, oglatost z nežnostjo in definiranost s fluidnostjo.

Nika Zupanc

Niko Zupanc je med oblikovalske zvezde izstrelilo svetilo Lolita, njeno pozicijo pa si je utrdila s svetilom Cherry, ki posnema obliko češnje, in s stolom s pentljo.

Nika sodeluje s priznanimi oblikovalskimi podjetji, kot so Moooi, Sé in Dior; ustvarja omejene kolekcije za Rossano Orlandi, hkrati pa nadaljuje z oblikovanjem in produkcijo svoje lastne blagovne znamke. Njeno delo opredeljujejo kot mešanico punk elegance in techno šika.

Sara Kresal

Mladi notranji oblikovalki je bila ljubezen do stekla položena že v zibelko, saj je rojena v družini, ki se s predelavo stekla ukvarja že 30 let. Vendar je Sara pod blagovno znamko Studio Kresal naredila korak naprej in v izdelkih združila dolgoletno obrtniško tradicijo ter inovativni dizajn. S stekleno mizo Vacanze si je na sejmu Ambient in Dom Plus prislužila nagrado Top ideja 2022.

Jan Barič

Pod blagovno znamko JB Design nastajajo inovativni kosi iz lesa, od kavnih mizic do stolov, pa tudi lesene škatle, odpirači za steklenice in obešalniki. Jan Barič je samouk mizar in umetnik iz Celja, ki se je obdelave lesa najprej naučil od svojega dedka, znanje pa nadgradil z ogledom spletnih video vadnic priznanih mizarjev, kot tudi z eksperimentiranjem in ustvarjanjem v svoji delavnici. Jan oblikuje in ročno izdeluje edinstvene kose geometrijskih oblik, katerih estetika presega zgolj funkcijo uporabnosti.

Matej Štefanac

Oblikovalec svetil in pohištva Matej Štefanac z inovativnimi pristopi pri oblikovanju združuje funkcionalnost in minimalistično estetiko. Premišljen dizajn, tehnologija, estetika, kakovost ter trajnost so čudovito združeni v namiznem svetilu Pendulum.

Njegova posebnost je premični senčnik, ki se ga lahko zasuka za 90 stopinj, okoli navpične osi pa celo za polni krog. Premičnost senčnika na eni strani omogoča branje in delo, na drugi pa ambientalno osvetlitev prostora.

Ivana Blaž in Nina Mršnik

Arhitektka iz Bosne in oblikovalka ter ilustratorka iz Slovenije sta tandem, ki stoji za blagovno znamko Kobeiagi Kilims. Povezala ju je želja, da obudita priljubljenost bosanskega kilima – tradicionalno ročno tkane volnene tkanine, ki se lahko uporablja kot preproga, odeja, pregrinjalo za posteljo ali kavč, ter tudi kot dekoracija za stene in okna. Pod znamko ponujata izdelke, narejene po tradicionalnem postopku s sodobnimi motivi.

Petra Brajak in Robert V. Bijelić

Arhitekta Petra Brajak in Robert V. Bijelić sta leta 2019 ustanovila umetniški in oblikovalski studio Brajak Vitberg. Studio ustvarja raznovrstne izdelke, od ročno izdelanih in omejenih malih serij do enkratnih, edinstvenih izdelkov, ki jih navdihujejo materiali in oblike, ki ustvarjajo nepopolno popolnost. Njuno svetilo je med drugim doživelo hollywoodsko slavo, saj je bilo del scenografije v filmu Barbie (2023).

Avtor
Piše

Nina Vidrih

Style. Več novic