Seznam filmov, v katerih boste uživali gurmani  

15. oktober 2024

Seznam filmov, v katerih boste uživali gurmani  

15. oktober 2024
Foto: Unsplash
Seznam filmov, v katerih boste uživali gurmani  

Seznam filmov, v katerih boste uživali gurmani  

15. oktober 2024
Foto: Unsplash

Lahkotni filmi, v katerih ima glavno vlogo hrana, so kot nalašč za preživljanje dolgih, deževnih večerov.

Ščepec humorja, ljubezenski zaplet in srečen konec so kot češnjica na vrhu torte. To je izbor gurmanskih filmov, ob katerih se vam lahko pocedi slina ali pa vam zaradi prikupne osladnosti poskoči krvni sladkor.

Okus strasti (2023)

Leto 1885. Neprekosljiva kuharica Eugénie že dvajset let ustvarja na idiličnem francoskem podeželju v sodelovanju s slovitim chefom Dodinom. Njuna gastronomska praksa in medsebojno občudovanje sta se sčasoma prepletla tudi v romantično razmerje.

Skupaj ustvarjata jedi, ki navdušujejo najbolj priznane kuharske mojstre. Kljub temu pa Eugénie ceni svojo svobodo in se nikoli ni želela poročiti. Dodin se zato odloči za korak, ki ga še nikoli ni storil. Film je prava poslastica, kjer priprava hrane in gurmanska strast igrata osrednjo vlogo in izražata naklonjenost med liki.

Popotovanje tisočerih okusov (2014)

Film “Popotovanje tisočerih okusov” pripoveduje zgodbo o družini, ki se po tragičnem dogodku iz Indije preseli v majhno francosko vasico. Tam odprejo indijsko restavracijo, ki se znajde v neposredni konkurenci s prestižno francosko restavracijo.

Med kulinaričnim rivalstvom se mladi kuhar uči francoskih kuharskih veščin in razvije edinstven stil kuhanja. Film raziskuje družinske vezi, kulturno srečevanje in strast do hrane, ki vodi do nepričakovanih povezav in preobrazb.

Šef (2014)

V filmu “Šef” režiser in igralec Jon Favreau oživi zgodbo o strastnem kuharju Carlu, ki se želi kreativno izraziti, vendar mu strogi lastnik restavracije ne dopušča svobode. Po ostri kritiki zapusti službo in se z družino ter prijatelji poda na novo pot s tovornjakom za hrano.

Na ulicah Miamija ponovno odkrije svojo strast do kuhanja, hkrati pa se znova poveže z bližnjimi. Ta film ponuja zabavno, a ganljivo zgodbo o tem, kako lahko preprosta hrana ponovno obudi izgubljene sanje.

Popolni čut (2011)

Znanstvenofantastična romantična drama se osredotoča na ljubezensko zgodbo med kuharjem Michaelom in epidemiologinjo Susan, medtem ko svet doživlja epidemijo, ki prizadene človeška čutila. Michael se mora prilagoditi novi realnosti, saj ljudje izgubljajo vonj in okus.

Hrana v tem filmu postane simbol povezanosti in upanja, medtem ko se par sooča z izzivi v svetu, kjer se človeške izkušnje počasi brišejo.

Julie & Julia (2009)

Film “Julie & Julia” sledi vzporednima zgodbama Julije Child, legendarne kuharice iz 50. let, in Julie Powell, sodobne Newyorčanke, ki se odloči skuhati vseh 524 receptov iz Childine kuharice v enem letu. Julie svoje kulinarične izkušnje deli na blogu, kar ji prinese medijsko pozornost.

Film raziskuje strast do kuhanja, osebni uspeh in povezavo med dvema ženskama, ki ju kljub generacijam povezuje ljubezen do hrane.

Vajenka (2008)

Američanka Abby, ki se po razhodu s fantom znajde v Tokiu, išče nov začetek. Po naključju odkrije ramen restavracijo in jo očara umetnost priprave te tradicionalne japonske jedi. Kljub jezikovnim oviram in težkemu začetku vztraja ter se od starejšega mojstra nauči skrivnosti priprave popolnega ramena.

Film je čustveno popotovanje skozi okusne jedi, samoodkrivanje in ljubezen, začinjeno z bogato japonsko kulturo.

Ljubezenski recept (2007)

Kate Armstrong, odločna šefinja kuhinje v modni newyorški restavraciji, ima rada popoln nadzor. Vse se spremeni, ko v njeno življenje vstopita sproščen kuhar Nick Palmer in njena navihana nečakinja Zoe, za katero postane skrbnica po tragičnem dogodku.

Ljubezenski zaplet, prepleten s komičnimi trenutki, prikaže, kako lahko hrana izraža ljubezen in pomaga pri soočanju z življenjskimi izzivi.

Čokolada (2000)

Vianne Rocher s hčerko prispe v majhno francosko vas, kjer odpre prodajalno čokoladnih slaščic. Njene sladke mojstrovine hitro osupnejo vaščane in izzovejo nasprotovanje konservativnega grofa Reynauda.

S čokolado Vianne postopoma vpliva na življenja okoliških prebivalcev, obenem pa se med njo in skrivnostnim popotnikom Rouxom razvije ljubezenska zgodba. Film prepleta temo svobode, čutnosti in skušnjav z bogatimi prizori priprave čokolade.

Avtor
Piše

Nina Vidrih

Style. Več novic