Kakav, ki ga pogosto imenujemo tudi hrana bogov, se danes uporablja predvsem v proizvodnji čokolade, njegove zdravilne in blagodejne učinke pa so poznali že Azteki, ena najrazvitejših civilizacij predkolumbovske Amerike.
Sodobne raziskave kažejo, da je lahko temna čokolada z visoko vsebnostjo kakava izjemno koristna za naše zdravje, nutricionistka Laura Parada pa poudarja, da vsebuje številne snovi, znane po svojih antioksidativnih sposobnostih, poroča Glamour.
4 zdravilni učinki temne čokolade:
Stabilizira raven sladkorja v krvi
Kakav lahko izboljša občutljivost za inzulin, ki je pomemben za vzdrževanje normalne ravni krvnega sladkorja.
Ima protivnetne lastnosti
Temna čokolada vsebuje antioksidante, ki pomagajo pri zmanjševanju vnetja, kar je ključno za preprečevanje številnih bolezni.
Lahko pomaga pri zniževanju holesterola
“Številne študije potrjujejo, da lahko uživanje kakava koristi zdravju srca in ožilja z znižanjem krvnega tlaka, povečanjem elastičnosti krvnih žil in rahlim znižanjem holesterola, kar pomaga pri sladkornih boleznih,” pravi nutricionistka.
Deluje kot stimulant
Nutricionistka poudarja, da zagotavlja minerale, kot so magnezij, baker, železo in kofein, ki pa mu daje stimulativne lastnosti.
Katera temna čokolada je najboljša?
Pomembno je, da izberete čokolado z vsebnostjo kakava, ki je enaka ali večja od 75 odstotkov. Pozorni pa bodite tudi na vsebnost drugih sestavin. “Določene čokolade, tudi če vsebujejo visok odstotek kakava, vključujejo tudi druge vrste sestavin, ki jih ne želimo, kot so sladila, arome ali visoka vsebnost sladkorja,” opozarja nutricionistka.
Kako čokolado vključiti v svojo prehrano?
Temno čokolado lahko v koščkih uporabite kot sestavino pri domačih receptih ali pa jo jeste v kombinaciji z oreščki. Seveda je pomembno tudi, da z njo ne pretiravate.