MET GALA 2025: vse, kar vemo o modnem dogodku leta

11. oktober 2024

MET GALA 2025: vse, kar vemo o modnem dogodku leta

11. oktober 2024
MET GALA 2025: vse, kar vemo o modnem dogodku leta

MET GALA 2025: vse, kar vemo o modnem dogodku leta

11. oktober 2024
Foto: Profimedia

Razstava, ki bo prihodnje leto zavzela Metropolitanski muzej umetnosti, bo raziskovala zgodovinski in kulturni vzpon temnopoltega dandizma ter proslavila izjemne zgodbe stilskih temnopoltih posameznikov.

Met Gala je dobrodelni dogodek za zbiranje sredstev za Metropolitanski muzej umetnosti v New Yorku, ki vsako leto poteka prvi ponedeljek v maju. Gre za enega najbolj prestižnih modnih dogodkov leta, ki povezuje modo in umetnost. Povabilo na dogodek, ki ga organizira ameriška urednica Voguea, Anna Wintour, prejmejo številna zveneča imena iz različnih industrij, od mode do zabavne industrije in umetnosti.

O dolgih pripravah na razstavo in gala dogodek, ki ga spremlja, je bil leta 2016 posnet tudi dokumentarni film The First Monday in May. Film sledi organizaciji razstave in Met Gala dogodka leta 2015, ki je nosil naslov China: Through the Looking Glass. Razstava je vključevala 150 oblačil 40 različnih oblikovalcev in je bila do leta 2016 najbolj obiskana razstava v zgodovini Kostumskega inštituta ter ena najbolj obiskanih v celotni zgodovini Metropolitanskega muzeja umetnosti.

Metropolitanski muzej umetnosti je razkril, da bo letošnja tema razstave nosila naslov Superfine: Tailoring Black Style. Navdih za razstavo izhaja iz knjige Monice L. Miller Slaves to Fashion: Black Dandyism and the Styling of Black Diasporic Identity. Razstava bo vključevala oblačila, slike, fotografije in več, vse z namenom raziskovanja nepozabnega sloga temnopoltih moških v kontekstu dandizma, od 18. stoletja do danes. Monica L. Miller bo tudi gostujoča kustosinja razstave, skupaj s kustosom in vodjem Kostumskega inštituta Andrewom Boltonom.

Na spletni strani Vogue so razkrili, da se bodo gostiteljici dogodka Met Gala, Anni Wintour, letos pridružili Colman Domingo, Lewis Hamilton, A$AP Rocky, Pharrell Williams in LeBron James.

Za elitni dogodek, ki bo potekal v ponedeljek, 5. maja 2025, še ni razkrita predpisana obleka. Nedvomno pa lahko pričakujemo spektakularne modne stvaritve, ki bodo na rdeči preprogi navdušile ljubitelje mode ter nedvomno dvignile tudi kakšno obrv.

Razstava se bo za javnost odprla 10. maja 2025.

Avtor
Piše

Nina Vidrih

Style. Več novic