Bistro, v katerem je poleg kulinarike edinstven tudi interier

19. oktober 2024

Bistro, v katerem je poleg kulinarike edinstven tudi interier

19. oktober 2024
Bistro, v katerem je poleg kulinarike edinstven tudi interier

Bistro, v katerem je poleg kulinarike edinstven tudi interier

19. oktober 2024
Foto: Instagram @aftr.lj

Bistro AFTR je letošnji dobitnik nagrade Interier leta.

Ta čudovit lokal, ki se nahaja v središču Ljubljane na Nazorjevi ulici, je bil v okviru festivala oblikovanja BIG Design razglašen za Interier leta. Enako priznanje je strokovna žirija podelila še dvema projektoma v kategoriji javnih interierjev in dvema v kategoriji zasebnih interierjev.

View this post on Instagram

A post shared by aftr (@aftr.lj)

Lastniki so želeli prvotno restavracijo s čim manj sredstvi in spremembami obstoječega stanja (brez gradbenih posegov, z ohranitvijo tlorisa in pohištva) preoblikovati v sodoben gostinski bistro. Oblikovanje je prevzel arhitekturni studio plusminus30.

Želja investitorja je bila ohraniti čim več obstoječe opreme in se izogniti večjim gradbenim posegom. Osnovna ideja arhitektov iz studia plusminus30 je bila preoblikovanje notranjosti resne restavracije v bolj sproščen, manj formalen in mladosten interier.

Lokal je razdeljen na tri dele, kar so arhitekti izkoristili tako, da so vsakemu prostoru dodelili svojo barvo. Glavni vhodni del, kjer se nahaja prostor z največ mizami in velik točilni pult, je pobarvan modro. Na točilnem pultu je možno streči hrano, zvečer pa ob njem tudi zaplesati. Modre barve so tudi pohištveni elementi – mize in stoli.

Iz glavnega prostora vodi hodnik do dveh manjših separejev, ki sta obarvana rožnato, medtem ko je zadnji, bolj odmaknjen prostor, preoblečen v zeleno barvo.

Poseben element v prostoru je avtorski grafit in neonski znak na končni prečni steni, ki ga je ustvaril umetnik Leon Zuodar. Grafit abstraktno ponazarja različne elemente hrane in vse, kar je z njo povezano.

Arhitektom je uspelo ustvariti unikaten, sodoben gostinski prostor, ki navdušuje s svojo estetiko, hkrati pa dopušča, da imata hrana in kulinarična identiteta bistroja še vedno glavno besedo.

Avtor
Piše

Nina Vidrih

Style. Več novic